Συναισθηματικά φορτισμένος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το θώκο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και άφησε αιχμές για υποχώρηση του Κράτους Δικαίου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά κίνηση, η οποία ανοίγει άμεσα τον κύκλο της επιλογής νέου προσώπου για να ηγηθεί του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια περίοδο που εκκρεμούν κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις.
Κατά τη διακαναλική του «έξοδο», επέλεξε να μην αναφερθεί μόνο στις διαρροές που τον οδήγησαν σε παραίτηση, αλλά έκρινε σκόπιμο να… υπονοήσει τη θέση που τήρησε ο ίδιος στη διάσκεψη για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.
Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίου σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ξεκαθάρισε πως δεν δέχτηκε πιέσεις αναφέροντας ότι δεν ανήκει σε εκείνους που δέχονται πιέσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίου είχε κατηγορηθεί για ανάλογες διαρροές, ενώ είχε διακόψει τη συνεδρίαση λόγω «έντασης» στην αίθουσα, εκδίδοντας και σχετική ανακοίνωση, κινήσεις δηλαδή πρωτοφανείς για πρόεδρο ανώτατου δικαστηρίου.
«Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. (…) Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη καθώς δεν αποχωρώ αμαχητί αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με τη βοήθεια του Θεού τον αγώνα τον καλό», ανέφερε φανερά συγκινημένος στη δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίου. Κλείνοντας, δε, επεσήμανε ότι η σκέψη του βρίσκεται στους «στους απλούς πολίτες που είναι τα θύματα των Μνημονίων. Οι αντοχές τους συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι’ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος».
Κακοκαιρία: Υποχρεωτικές και στην Αττική οι αντιολισθητικές αλυσίδες - Το πρόστιμο για τους παραβάτες
Μάλιστα, δεν ξέχασε να αναφέρει πως αποτέλεσε μειοψηφία μαζί με συναδέλφους του και είχε επισημάνει «τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το Σύνταγμα», τοποθέτηση που σχολιάστηκε από κύκλους του ΣτΕ ως αντιδεοντολογική.
«Ηδη από την εποχή του πρώτου Μνημονίου ορισμένοι συνάδελφοί μου, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει, χωρίς να εισακουστούμε, για την πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που σηματοδότησε τη συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν (…) Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων», είπε χαρακτηριστικά.
Η παραίτηση του κ. Σακκελαρίου έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος σχολίασε ότι η παραβίαση της μυστικότητας των διασκέψεων «υποβαθμίζει κατάφωρα το θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες» και κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Ωστόσο, μετά την παραίτησή του, ο Νίκος Σακελλαρίου έχει δικαίωμα, σύμφωνα με το νόμο, να παραμείνει για έναν μήνα χωρίς να μετέχει στις διασκέψεις, στις οποίες θα προεδρεύει ο αρχαιότερος από τη σύνθεση του δικαστηρίου, δηλαδή ο νυν αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος. Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου καθήκοντα προέδρου θα ασκεί η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ, ενώ για την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος.
Ο πρώην και οι επόμενοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σακκελλαρίου αποτέλεσε επιλογή για το θώκο του ανώτατου δικαστηρίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. Υπήρξε πρόεδρος του Α’ τμήματος του ΣτΕ που αποφάνθηκε για τους πάνω από 100.000 επενδυτές -θύματα της ασφαλιστικής εταιρίας «Ασπίς Πρόνοια»- ότι δεν μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, ενώ ήταν αντίθετος με τις δύο αποφάσεις του Α’ τμήματος, που έκριναν συνταγματικές τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εκρινε αντισυνταγματικό (μειοψηφώντας) το «χαράτσι» της ΔΕΗ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το PSI («κούρεμα» ομολόγων πολιτών, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.).
Τη θέση του επικεφαλής του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου διεκδικούσαν το 2016 47 συνολικά δικαστές, που είχαν τα τυπικά προσόντα για να αναλάβουν την ηλεκτρική καρέκλα του ΣτΕ, με τον κ. Σακελλαρίου να «αφήνει πίσω του» σημαντικά ονόματα, όπως ο Αθανάσιος Ράντος -πλέον αναλαμβάνει τη θέση-, γνωστός ως ένα από τα τρία «Ρ» (σ.σ.: Αθανάσιος Ράντος, Σωτήρης Ρίζος και Νίκος Ρόζος), δηλαδή τους αυστηρούς δικαστές του Ε’ τμήματος του ΣτΕ. Εξίσου «δυνατό» χαρτί θεωρείται και η Μαίρη Σαρπ, γνωστή ως «εισηγήτρια του Μνημονίου».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]