Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Στην υπηρεσία ασύλου σήμερα οι Τούρκοι στρατιωτικοί

Αρχίζει σήμερα η διαδικασία των συνεντεύξεων για την αίτηση ασύλου που κατέθεσαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που πέρασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου θα παρουσιαστούν οι 2 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Αφού ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις θα εκδοθεί η πρωτοβάθμια απόφαση.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική, έχουν το δικαίωμα προσφυγής, οπότε και θα ακολουθηθεί νέα διαδικασία εξέτασης του αιτήματος σε δεύτερο βαθμό.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί προετοιμάστηκαν κατάλληλα απ’ τους δικηγόρους τους για τη διαδικασία, δηλώνοντας όμως παράλληλα την ανησυχία τους για την τύχη των οικογενειών τους που υφίστανται διώξεις από το καθεστώς.

Υπήρξαν, ωστόσο, και εκπλήξεις καθώς ο ένας εξ αυτών εκμυστηρεύτηκε ότι η σύζυγός του θέλει να τον χωρίσει, ενώ ο δεύτερος πως προσπάθησαν να τον επιβαρύνουν με ψεύτικα στοιχεία.

Όπως είπε η δικηγόρος του πρώτου Βασιλική Μαρινάκη η σύζυγός του, “τού ανακοίνωσε ότι θέλει διαζύγιο γιατί στην Τουρκία όλοι τον λένε εγκληματία και η ίδια φοβάται για την τύχη της και κυρίως την τύχη των παιδιών τους”.

Σε ο,τι αφορά τον δεύτερο η κ. Μαρινάκη ανέφερε ότι, όπως της είπε, προσπάθησαν να του «φυτέψουν» επιβαρυντικά στοιχεία χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα έγγραφο στα αγγλικά, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει ούτε μία αγγλική λέξη.

Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών πάντως δηλώνουν βέβαιοι πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο κίνδυνος βασανιστηρίων στην Τουρκία θα τους εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα.

Οι αξιωματικοί θεωρούν δεδομένη την καταδίκη τους από το καθεστώς στην περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία. Παράλληλα, δηλώνουν εξαιρετικά ευχαριστημένοι από τις συνθήκες κράτησής τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο Ολυμπιακό Χωριό.

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκλειστικό: Τουρκικά παιχνίδια με την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ

Μιχάλης Μάρδας

Σαρλ Μισέλ για Τουρκία: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Ανδρέας Ντίνης

Πώς αποτιμά την επίσκεψη Πομπέο η Αθήνα – Το μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης

Αποφασισμένη η Τουρκία να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει «τα κατεχόμενα εδάφη του»

Ανδρέας Ντίνης

Απειλές πολέμου από τον Τσελίκ προς την Ελλάδα λόγω Πομπέο: Αν θέλουν να λύσουμε τα θέματα μας στο μέτωπο κι εκεί μπορούμε

Ανδρέας Ντίνης

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Κρεμλίνο καλεί την Τουρκία να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά  

Δημήτρης Ντόγκας

Φλέγεται ο Καύκασος: Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό – Νεκρός ο πιλότος

Ανδρέας Ντίνης

Σαρλ Μισέλ: Η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία δοκιμάζεται

Μιχάλης Μάρδας

Ελληνοτουρκικά: Γελάει ο κόσμος με το νέο προκλητικό βίντεο από την Τουρκία με πειρατές και ναυμαχίες για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Ανδρέας Ντίνης