Στη δίκη δεν παρέστη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους του.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.
Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή και φέρνει τσουχτερό κρύο - Πού θα χιονίσει
«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου», τόνισε νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα. Όμως», πρόσθεσε, «όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου».
Από την πλευρά των συνηγόρων του αιτούντος άσυλο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου».
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για την χορήγηση ασύλου ή μη στον έναν από τους οκτώ αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]