Κι αυτό, γιατί oυσιαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του υπολοχαγού Αγγέλου Μητρετώδη, και του λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, αναμένονται από τις 30 Μαρτίου, οπότε έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των συνηγόρων τους και του Τούρκου δικαστή.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στην τουρκική πλευρά, στις Καστανιές Έβρου, την 1η Μαρτίου.
Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών θα τεθεί το θέμα της προφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών και θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα.
Νωρίτερα σήμερα, στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα έχει στείλει στην Τουρκία πραγματογνώμονα, ο οποίος συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στην εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.
«Το υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κοτζιάς, έχει στείλει Έλληνα πραγματογνώμονα στην Τουρκία. Η παρουσία του τεχνικού συμβούλου από τη μεριά της οικογένειας αποτελεί μία εγγύηση αναφορικά με την ορθότητα, τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια της διενεργούμενης πραγματογνωμοσύνης στα τηλέφωνα των δύο στελεχών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
Επισήμανε ότι με βάση τις έως τώρα πληροφορίες η πραγματογνωμοσύνη δεν έχει εντοπίσει οτιδήποτε επιλήψιμο στα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, το οποίο να παραπέμπει σε στρατιωτική κατασκοπεία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά η μοναδική κατηγορία που θα απαγγελθεί θα αφορά στην παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή, η οποία, όπως είπε, συνιστά πλημμέλημα.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η υπόθεση πρέπει να διατηρηθεί αμιγώς στο νομικό επίπεδο και να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις με «υπερτροφικό λόγο» περί «ομηρείας», καθώς αυτό δεν εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της Αθήνας.
«Διεκδικούμε επιτάχυνση της διαδικασίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο απελευθέρωσης των δύο παιδιών, που κρατούνται για 14η ημέρα στις φυλακές Αδριανούπολης.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την αντίδραση της μητέρας του λοχία Κούκλατζη, ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λέει μια μάνα. Της απάντησα ότι θα έκανα για το δικό μου παιδί ό,τι κάνω και τώρα. Ήταν μια ανθρώπινη συζήτηση. Την ενημέρωσα τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ προκειμένου να επιστρέψουν γρήγορα».
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Αβραμόπουλος για σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών: Κλιμάκωση που κινδυνεύει να τεθεί εκτός ορίων
«Περιττή κλιμάκωση» που κινδυνεύει «να τεθεί εκτός ορίων», χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.
Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα EUobserver, προέτρεψε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους ελευθερώσει, λέγοντας: «Κανένα λογικό άτομο δεν θα ισχυριζόταν ότι κινδύνευσε η ασφάλεια της χώρας του επειδή δύο στρατιώτες έχασαν το δρόμο τους στα σύνορα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει άλλα 3 δισ. ευρώ για να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, παρά τις ανησυχίες για το τουρκικό καθεστώς. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ασκήσει «πιέσεις» σε αφρικανικά και ασιατικά κράτη να πάρουν πίσω τους ανεπιθύμητους στην ΕΕ, υπηκόους τους. Τα 3 αυτά δισ. ευρώ θα αντληθούν ως εξής, 1 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τα κράτη – μέλη, όπως και με την προηγούμενη ισόποση δόση του 2017.
Τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη στέγαση, εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν τώρα στην Τουρκία, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας σήμερα την πρόταση στις Βρυξέλλες. Προέτρεψε τα κράτη – μέλη να στηρίξουν την πρόταση παρά το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, λόγω της στάσης του Προέδρου Ερντογάν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στην καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Είναι προς το συμφέρον και των δύο να υπάρχει αυτή η συμφωνία και θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται όπως πριν», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Προσφάτως, η ένταση έχει αυξηθεί κάπως παραπάνω, το παραδεχόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Επιστολή ευρωβουλευτών
Την ίδια ώρα, δεκαπέντε Ελληνες ευρωβουλευτές, με κοινή τους δήλωση, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Η δήλωση συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Κώστα Χρυσόγονου και αναφέρει τα εξής:
«Την 1η Μαρτίου 2018 δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας στα σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην περιοχή του ποταμού Έβρου, φέρονται να έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών και να βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Αντί όμως να τους προειδοποιήσουν και να τους καλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθιζόταν ως τώρα σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι προτίμησαν να τους συλλάβουν και να τους θέσουν υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας (!), χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί έως σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν. Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι κράτος-μέλος.
Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Καλούμε συνεπώς την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς».
Τη δήλωση υπογράφουν:
• Ανδρουλάκης Νίκος, S&D
• Βόζεμπεργκ Ελίζα, EPP
• Γραμματικάκης Γιώργος, S&D
• Ζαγοράκης Θόδωρος, EPP
• Καϊλή Εύα, S&D
• Κεφαλογιάννης Μανώλης, EPP
• Κούλογλου Στέλιος, GUE/NGL
• Κούνεβα Κωνσταντίνα, GUE/NGL
• Κύρκος Μιλτιάδης, S&D
• Κύρτσος Γιώργος, EPP
• Παπαδημούλης Δημήτρης, GUE/NGL
• Σακοράφα Σοφία, GUE/NGL
• Σπυράκη Μαρία, EPP
• Χουντής Νίκος, GUE/NGL
• Χρυσόγονος Κώστας, GUE/NGL
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]