Τους επόμενους μήνες αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) 2.100 γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. Πρόκειται για επικουρικούς γιατρούς, που όμως καλύπτουν πάγιες ανάγκες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και χωρίς αυτούς θα «ερημώσουν» ολόκληρα τμήματα ή κλινικές.
Η παράταση στις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι είναι μη νόμιμη. Μάλιστα, περίπου 600 γιατροί που λήγει η θητεία τους τέλη του 2018 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν ολοκληρωθεί η θητεία καθώς αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευτεί η επίμαχη απόφαση.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών.
Οπως ανέφεραν, κατά γενική ομολογία οι κενές θέσεις των ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι πάνω από 6.500. «Ακόμη και εάν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες», ανέφερε το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει όλα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, πανελλαδική απεργία.
Αρση ηλικιακού ορίου
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να αρθεί το ηλικιακό όριο των 65 ετών στις συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οπως φέρεται να ανέφερε σε εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, με τους οποίους είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις, εάν αιτηθούν επίσημα οι σύλλογοι την άρση του ηλικιακού ορίου, πολύ πιθανό να γίνει δεκτό.
Παύλος και Νικόλαος πήραν την ελληνική ιθαγένεια - Η ανακοίνωση της οικογένειας
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ συναντήθηκε με τους ιατρικούς συλλόγους προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντήσει στα ερωτήματά τους και στην προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους ώστε να ανταποκριθούν και όσοι είναι δύσπιστοι στη σύναψη συμβάσεων με τον Οργανισμό.
Oι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων όμως επιμένουν στην έντονη αντίθεσή τους στο κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εξέδωσε χθες το βράδυ νέα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τα μέλη του να απέχουν από την υπογραφή συμβάσεων. Μεγάλο «αγκάθι» είναι οι αμοιβές. «Στην ουσία απομένει ένα 10%-20% της αμοιβής του γιατρού -που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ -,για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα», αναφέρει ο ΙΣΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει σε μικρές βελτιωτικές κινήσεις, τις οποίες θα μπορεί να πραγματοποιήσει και δεν θα υπάρχει «φρένο» από το νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (όπως υπάρχει στο θέμα της αμοιβής, για παράδειγμα). Αυτές οι κινήσεις πιθανώς να δώσουν και μια μίνι παράταση στη σύναψη συμβάσεων, το κάλεσμα για τις οποίες λήγει… αύριο, 31/1.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]