Ετσι, οι πολίτες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, της Ημαθίας, της Χίου και των Τρικάλων παίρνουν τη σκυτάλη και καλούνται να ακολουθήσουν την προκαθορισμένη διαδικασία προκειμένου να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους και να αποδείξουν πως δεν βρίσκεται σε δασική έκταση. Οι αναρτήσεις που έπονται αφορούν τις περιοχές Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πειραιά, Λάρισα και Μαγνησία και αναμένεται ότι μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτησή τους.
Μέχρι στιγμής, κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης για τις διευθύνσεις δασών Πέλλας, Καβάλας, Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου, Κιλκίς, Καβάλας (Θάσου), Χανίων, Σερρών και Ζακύνθου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων ορίζεται από τις 26/2/2018 μέχρι και τις 12/04/2018. Υπενθυμίζεται πως όλες οι ανωτέρω περιοχές περιλαμβάνονται στη δεύτερη κατά σειρά ανάρτηση που αφορά το 17% της χώρας.
Σε συνέντευξη που πραγματοποίησε χθες ο αν. υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας τον έως σήμερα απολογισμό του έργου των δασικών χαρτών, επεσήμανε ότι από τις 30 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η ανάρτηση του νέου 35,72% της χώρας και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά το 9% της χώρας, όπου η μερική κύρωσή τους αναμένεται ως τον Ιούλιο του 2018, και η δεύτερη φάση αφορά το 8% της χώρας, όπου η μερική κύρωση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, για να ξεκινήσουν οι αναρτήσεις θεωρήθηκαν από τις διευθύνσεις δασών χάρτες στο 35,72% της χώρας, από το οποίο τελικά εξαιρέθηκε το 2,17%, δηλαδή οι αυθαίρετοι οικισμοί.
Τα βήματα για τους πολίτες
Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη, πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr).
Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του.
Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό.
Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).
Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Στη συνέχεια, εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.
Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου.
Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.λπ., αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.
Εφόσον η έκτασή σας έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε:
1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας.
• Είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975.
• Είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστείτε να υποβάλετε στο δασαρχείο:
i. Αίτηση εξαγοράς.
ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.
Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε
στο δασαρχείο:
i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).
ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
2. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.
i. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.
ii. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.
3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.
i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στον δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).
iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).
4. Χρήση και των τριών εργαλείων.
Εφόσον θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τα τρία εργαλεία ή δύο από αυτά μαζί, μπορείτε να το κάνετε χωρίς περιορισμό έως τις 27/9/2017.
Σε αυτή την περίπτωση:
i. Θα εξεταστεί πρώτα η αίτηση πρόδηλου σφάλματος.
ii. Εφόσον απορριφθεί το πρόδηλο σφάλμα, θα εξεταστεί η αντίρρηση από τις ΕΠΕΑ.
iii. Εάν απορριφθεί και η αντίρρηση, τότε θα εξεταστεί το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.
5. Χρήση άλλων διαθέσιμων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας.
• Νομοθεσία περί δασωμένων αγρών (Αρθρο 67, Ν. 998/79).
• Εφόσον έχετε τίτλους που ανάγονται προ του 1946 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να τεθεί εκτός δασικής νομοθεσίας.
• Εφόσον οι τίτλοι σας είναι νεότεροι, αλλά όχι μετά το 2004, και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να παραχωρηθεί για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια.
Το κόστος για εξαγορά ή έγκριση επέμβασης
Οσον αφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, καλλιεργούνται γεωργικά εκτάσεις των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007 ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση:
(α) σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους (αξία δάσους),
(β) σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους,
(γ) σε δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του νόμου 998/1979 ως ισχύει (χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις), το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.
Επιπλέον, για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007 υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 10% της «αξίας δάσους», που θα καλύπτει τη «δαπάνη αναδάσωσης». Οπότε, τα ποσοστά για τις ανωτέρω κατηγορίες εκτάσεων διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25%, αντίστοιχα.
Οι εκτάσεις προ του 1975 δεν υπόκεινται στη «δαπάνη αναδάσωσης».
Το αντάλλαγμα χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.
Η μείωση αυτή συμπληρώνει τη μείωση που προέβλεψε ο νόμος 4467/2017 στο κόστος εξαγοράς μιας έκτασης δασικού χαρακτήρα που άλλαξε χρήση για γεωργική εκμετάλλευση πριν από το 1975, όπου προβλέπεται πια η καταβολή του ¼ της αντικειμενικής αξίας. Με τον ίδιο νόμο έχουν επέλθει και σημαντικές βελτιώσεις των απαιτήσεων της αίτησης που υποβάλλουν στις Δασικές Υπηρεσίες οι αγρότες και καλλιεργητές, αφού δεν απαιτείται πια υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μεταξύ 1975-2007, εφόσον αυτές είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ σε όλες τις παραπάνω εκτάσεις επιτρέπεται πια η ύπαρξη μικροεγκαταστάσεων (υπόστεγα, μετρητές ΔΕΗ, δεξαμενές, γεωτρήσεις κ.λπ.) που εξυπηρετούν τη γεωργική καλλιέργεια.
Υπενθυμίζεται πως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης δασικού χάρτη είναι οποιαδήποτε προφανής:
• τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται πάνω στα φωτογραμμετρικά υπόβαθρα και προκύπτει είτε από μετρήσεις εδάφους ή φωτοερμηνευτικής απόδοσης του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζεται σ’ αυτά,
• παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο,
• απεικόνιση εμφανώς λανθασμένη αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο,
• παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων,
• λάθος αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας (φωτογραφίας) λόγω διαβαθμισμένων περιοχών,
• απόδοση ως «χορτολιβαδικής», έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 32/2016 (ΦΕΚ 46 Α’),
• απόδοση ως «χορτολιβαδικής», έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις, έναντι του Δημοσίου ως ιδιωτικής, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας,
• απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, και
• ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου