Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΓΑ υπενθυμίζει ότι τα κριτήρια διαφοροποιήθηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για όσους κάνουν αίτηση στην παράταση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται την επόμενη Τρίτη 26 Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, αν ο αιτών είναι 67 ετών και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση (ΕΦΚΑ). Με την αλλαγή αυτή οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που απορρίφθηκαν στην πρώτη διαδικασία ή δεν υπέβαλλαν καν αίτηση, είτε είναι επιδοματούχοι του ΟΓΑ είτε όχι (για παράδειγμα η αίτησή τους έχει απορριφθεί ή βρίσκεται σε εκκρεμότητα), έχουν τώρα αυξημένες πιθανότητες να καταστούν δικαιούχοι του μερίσματος.
Αίτηση κατά την περίοδο παράτασης μπορούν να υποβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως, αρκεί να μην συμμετέχουν σε νοικοκυριό του οποίου η αίτηση έχει ήδη εγκριθεί. Δεν απαιτείται να υπάρχει εκκρεμής, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση. Μπορεί δηλαδή αυτή που υποβάλλεται τώρα να είναι η πρώτη αίτηση του νοικοκυριού, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Η διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθήθηκε και στην πρώτη φάση των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Σοκ στην Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα – Καταγγελίες για λάθος χειρισμό μαιευτήρα
Με την ευκαιρία επισημαίνεται επιπρόσθετα, πως αιτήσεις πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου ή εξαρχής όλα τα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω που μένουν μόνοι καθώς και μονογονεικές οικογένειες. Κατά την περίοδο παράτασης ισχύουν οι εξής αλλαγές αναφορικά με τα κριτήρια :
• Αν το αιτών πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και συνιστά μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
• Για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3. Αυτό σημαίνει πως μονογονεικές οικογένειες, οι οποίες απορρίφθηκαν στην προηγούμενη διαδικασία λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, τώρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν μερίσματος.
Επίσης αρκετές μονογονεικές οικογένειες που εισέπραξαν ήδη το μέρισμα, θα αλλάξουν εισοδηματική κλίμακα, θα δικαιωθούν μεγαλύτερο ποσό και θα λάβουν αυτόματα (χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν νέα αίτηση) την διαφορά με την συμπληρωτική πληρωμή.