Εκτιμά ότι πραγματική βελτίωση της οικονομίας της καθημερινότητας δεν υπάρχει, «παρότι ορισμένοι δείκτες έχουν οριακή ανάκαμψη, ακριβώς επειδή είχαν πέσει στα “τάρταρα”», και σημειώνει ότι χωρίς να μειωθεί το εξωφρενικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. «Και αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση της ΝΔ, να πείσει τους εταίρους σε αυτή την κατεύθυνση, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας», προσθέτει.
Ο βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και για τα ζητήματα της ασφάλειας κάνοντας λόγο για «συνολική εικόνα ανομίας που επικρατεί στη χώρα».
Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΕΡ. Κύριε Δένδια, επειδή έχετε περάσει και από το συγκεκριμένο Υπουργείο είχαμε μια επιτυχία της ΕΛΑΣ με την απελευθέρωση του κ. Λεμπιδάκη…
ΑΠ. Κατ’ αρχήν είναι μία καλή είδηση ότι έστω και μετά από 6 μήνες έληξε η περιπέτεια του κ. Λεμπιδάκη και της οικογένειάς του, και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους αστυνομικούς συνετέλεσαν σε αυτό. Όπως αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που αγωνίζονται να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, παρότι είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση το συγκεκριμένο αγαθό δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές της. Οι όποιες επιτυχίες όμως, δεν αλλάζουν, δυστυχώς, τη συνολική εικόνα ανομίας που επικρατεί στην χώρα.
ΕΡ. Πάντως ως ΝΔ συνεχίζετε να ασκείται σφοδρή κριτική για τα ζητήματα ασφάλειας…
ΑΠ. Αναρωτιέμαι κύριε Κοτταρίδη πώς είναι δυνατόν να μην ασκούμε κριτική με όλα αυτά που συμβαίνουν στον συγκεκριμένο τομέα. Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό, την ίδια ώρα που τα Εξάρχεια παρουσιάζουν πλέον σημάδια ενός «ανεξάρτητου κράτους» και τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου έχουν γίνει… έθιμο πλέον, χωρίς να λαμβάνεται κάποιο προληπτικό μέτρο. Να επισημάνω επίσης ότι οι επιδρομές του «Ρουβίκωνα» σε δημόσια και φρουρούμενα -υποτίθεται- κτίρια, όπως πρόσφατα και στο ίδιο το Κοινοβούλιο, γίνονται πλέον σε σχεδόν καθημερινή βάση, αλλά ουδείς ασχολείται. Ακόμη και έναν περίπατο αν κάνετε στο κέντρο της Αθήνας θα διαπιστώσετε ότι δύσκολα θα δείτε αστυνομικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά και για την ευνομία και την καθημερινότητα της πόλης. Φτάσαμε στο σημείο μάλιστα να «επικηρύσσεται» με αφίσες καθηγητής πανεπιστημίου, αλλά ουδείς συγκινείται, από μία κυβέρνηση που, επαναλαμβάνω, ούτε ασχολείται με την δημόσια ασφάλεια ούτε θέλει να ασχοληθεί.
ΕΡ. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν από το εξωτερικό τα καλά λόγια για την κυβέρνηση, είχαμε μάλιστα και τον κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος και ουσιαστικά ζήτησε να μην γίνουν εκλογές πριν το 2019. Από την άλλη εσείς ως ΝΔ βλέπετε την καταστροφή.
ΑΠ. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι η στάση του κ. Ντάισελμπλουμ είναι προκλητική απέναντι σε θεσμούς και διαδικασίες κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δηλώσεις του τουλάχιστον ατυχείς. Κατανοώ απολύτως τους λόγους για τους οποίους το πράττει, καθώς μία κυβέρνηση, όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εκχωρεί το σύνολο της περιουσίας μιας χώρας για 100 χρόνια είναι το «όνειρο» κάθε δανειστή. Για να είμαι δίκαιος, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος του Eurogroup που συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό. Δεν είμαι αντιευρωπαϊστής, όπως όλοι γνωρίζουν, αλλά αυτή η κυνική συμπεριφορά δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι είναι συνυπεύθυνοι οι εταίροι μας για την συμφωνία την οποία συνομολόγησαν με την ελληνική κυβέρνηση και τα αδιανόητα μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν σε μια ημιθανή πραγματική οικονομία. Βεβαίως, η κυβέρνηση της χώρας μας, με την καταρρακωμένη -λόγω των παλινωδιών της και την ανερμάτιστη διαπραγματευτική της τακτική- αξιοπιστία, είναι αυτή που τους έδωσε το δικαίωμα να πράξουν κάτι τέτοιο.
ΕΡ. Ο κόσμος πάντως δεν φαίνεται να αντιδρά. Μήπως οι πολίτες έχουν πειστεί πλέον πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος;
ΑΠ. Όντως, δεν υπάρχουν δυναμικές αντιδράσεις, όπως αυτές που υπήρχαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε για ποιον κόσμο μιλάμε. Μην περιμένετε να βρείτε στη ΝΔ επαγγελματίες «αγανακτισμένους» και θιασώτες του «δεν πληρώνω». Είναι γνωστό πού βρίσκονται ή βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα οι οπαδοί των «κινημάτων», ποιοι κατά δήλωσή τους επιδιώκουν… διάλογο με τις «συλλογικότητες» των καταλήψεων και ποιοι ενεθάρρυναν ακραίες μορφές διαμαρτυρίες στο παρελθόν. Δεν θεωρώ πάντως ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πειστεί πως δεν υπάρχει διαφορετική πρόταση. Αλλά είναι αλήθεια ότι αποτελεί και μία μεγάλη πρόκληση για τη ΝΔ να μπορέσει να εκφράσει, με όποιους τρόπους κρίνει σκόπιμους, αλλά πάντα με σοβαρότητα και χωρίς κραυγές, τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια. Σίγουρο είναι ότι πρέπει να πείσουμε την κοινωνία και να την εμπνεύσουμε, ώστε να γίνει φανερό ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της βούλησης του εκλογικού σώματος και της σημερινής κυβέρνησης.
ΕΡ. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ με την ολοκλήρωση του προγράμματος και με τη βελτίωση της οικονομίας να κρατήσει κάποια «καλά» ποσοστά στη Βουλή την επόμενη μέρα; Ποσοστά που θα εμποδίσουν μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει;
ΑΠ. Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ θα ήθελε μεν να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία του, για λόγους που μπορείτε να τους διακρίνετε στις απειράριθμες τροπολογίες που καταθέτει στη Βουλή και την όλη στάση του της μέγιστης δυνατής εξυπηρέτησης της εκλογικής του πελατείας. Όμως, για λόγους αυτοσυντήρησης και επιβίωσης της ηγετικής του ομάδας την επόμενη ημέρα, ενδεχομένως να μην καθυστερήσει πολύ η προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν από την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. ‘Αλλωστε, η όλη συμπεριφορά του κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως να ναρκοθετήσει το διάστημα της επόμενης διακυβέρνησης της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, όλοι διαπιστώνουν ότι πραγματική βελτίωση της οικονομίας της καθημερινότητας δεν υπάρχει, παρότι ορισμένοι δείκτες έχουν οριακή ανάκαμψη, ακριβώς επειδή είχαν πέσει στα «τάρταρα». Ας μην γελιόμαστε: Χωρίς να μειωθεί το εξωφρενικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Και αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση της ΝΔ, να πείσει τους εταίρους σε αυτή την κατεύθυνση, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
ΕΡ. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να απευθύνει άνοιγμα και στους πολίτες αλλά και σε πολιτικές δυνάμεις. Με ποιους θα συνεργαζόσασταν; Και θα ήθελα να ξέρω, έχετε κάποια προτίμηση για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς;
ΑΠ.Μια και εορτάσαμε πρόσφατα τα 43 χρόνια της ΝΔ, να σας υπενθυμίσω ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε ένα κόμμα που εκτείνεται από τη μη φασιστική Δεξιά μέχρι την μη κομμουνιστική Αριστερά. Παράλληλα είναι γεγονός, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του κόμματός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι για τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, είναι χρήσιμη η συνεργασία ευρύτερων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ακόμη και εάν η ΝΔ, όπως είναι πολύ πιθανό, επιτύχει την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή. Όσον αφορά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, είναι γεγονός ότι θα εξαρτηθούν πολλά από το πρόσωπο που θα εκλεγεί επικεφαλής, στον βαθμό που σηματοδοτεί διαφορετικές προτάσεις και επιλογές. Σε ό,τι με αφορά, σαφώς και έχω προτίμηση, αλλά θα ήταν άκομψο να τη δημοσιοποιήσω, παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά άλλου κόμματος.