ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η σχολή που εξαφάνισε αφίσες και τραπεζάκια φοιτητικών παρατάξεων

Λάμπει από καθαριότητα το φουαγιέ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή.

Πριν από λίγες μέρες απομακρύνθηκαν τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ από πέρυσι έχουν «εξαφανιστεί» και οι αφίσες!

«Με μικρές δράσεις προσπαθούμε να φέρουμε τη Σχολή μας πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θέλουμε ένα καθαρό και περιποιημένο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή, διεκδικούμε τα αυτονόητα», είπε στον Ελεύθερο Τύπο η εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Νομικής Κίνησης, Βασιλική Τάτση. Πρόκειται για μια κίνηση των φοιτητών της Νομικής, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για την απομάκρυνση των αφισών και των τραπεζιών. Στο πλευρό της είχε τις αρχές της Κοσμητείας και της Πρυτανείας του ΔΠΘ, ενώ ορισμένες από τις φοιτητικές παρατάξεις δήλωσαν ικανοποιημένες από τις εξελίξεις αλλά κάποιες άλλες αντέδρασαν απειλώντας πως θα επαναφέρουν τραπεζάκια κι αφίσες.

Η Ανεξάρτητη Νομική Κίνηση, αν και δεν αυτοπροσδιορίζεται ως παράταξη, συμμετείχε στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, επιχειρώντας μέσα από τη διαδικασία τη νομιμοποίησή της. Κατάφερε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη, πίσω από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αποσπώντας περίπου το 37% των ψήφων. «Η ΑΝΟΚ ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια. Στόχος και όραμά μας είναι η απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων από το Πανεπιστήμιο. Θέλουμε τον φοιτητή πολιτικοποιημένο αλλά όχι κομματικοποιημένο. Πολεμάμε το κομματικό πελατειακό σύστημα που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο. Αυτό το καρκίνωμα έχει πάει πίσω την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Πέρυσι, η ΑΝΟΚ επιχείρησε να βάλει μια τάξη σε ό,τι αφορά τις αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων που υπήρχαν στο φουαγιέ. Εφερε το θέμα στη γενική συνέλευση της Σχολής, όπου υπερψηφίστηκε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Τάτση, οι παρατάξεις δεν σεβάστηκαν την απόφαση και συνέχισαν την αφισοκόλληση. «Μετά από συνεννόηση με την Κοσμητεία και την Πρυτανεία, ήρθαμε σε επαφή με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ζητήσαμε από τους φοιτητές της να βάψουν και να “κοσμήσουν” το φουαγιέ. Οι αφίσες απομακρύνθηκαν και πλέον οι παρατάξεις δεν είχαν το… πάτημα να λερώσουν τους πανέμορφους τοίχους», είπε. Με ένα παρόμοιο τρικ, η ΑΝΟΚ και η Κοσμητεία κατάφεραν να απομακρύνουν φέτος το καλοκαίρι και τα τραπεζάκια. Η Κοσμητεία τα μετέφερε στις αποθήκες με τη δικαιολογία ότι θα κάνει απογραφή αλλά και θα συνεχίσει το βάψιμο και τον εξωραϊσμό του φουαγιέ. Οταν οι φοιτητές επέστρεψαν, δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτισε την απομάκρυνση των αφισών και των τραπεζιών, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι ίσως στο μέλλον αντικατασταθούν από μόνιμες κατασκευές, ενώ οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην Αριστερά διαρρέουν ότι από Σεπτέμβριο θα επιστρέψει το φουαγιέ στη προηγούμενη κατάσταση. «Οπως και να έχει, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη Σχολή μας», κατέληξε η κ. Τάτση.

Άγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Φοιτητές απέκλεισαν την Πρυτανεία του ΑΠΘ [εικόνες]

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο πληρώνει τους φοιτητές του για να μην πάνε διακοπές μέσα στην πανδημία!

Μαρίνα Μπενέκου

Στο «στόχαστρο» του Ερντογάν ΗΠΑ και Ε.Ε. την ώρα που φοιτητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν την Τουρκία

Tinad

Πλήθος κόσμου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο παρά την απαγόρευση – Απίστευτες εικόνες συνωστισμού

Tinad

Τελικά, μήπως φταίνε περισσότερο οι καθηγητές από τους φοιτητές;

Kon

Πανεπιστήμια: Τέλος στους αιώνιους φοιτητές και στους εισαχθέντες με λευκή κόλλα

Μιχάλης Μάρδας

Ένταση στην Πάτρα: Αστυνομικοί επιχείρησαν να αποτρέψουν φοιτητική πορεία

Evanthia Karra

Ενταση και περιορισμένη ρίψη χημικών στη συγκέντρωση των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας

Μιχάλης Μάρδας

Υπογραφές από καθηγητές και φοιτητές κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Δημήτρης Ντόγκας