Το αδιαχώρητο σημειώνεται τόσο στον Πειραιά όσο και στα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής τα τελευταία 24ωρα, καθώς μέχρι την Κυριακή εκτιμάται ότι θα φύγουν πάνω από 100.000 ταξιδιώτες. Ενδεικτικά, την Πέμπτη 10 Αυγούστου αναχώρησαν από τον Πειραιά 24 πλοία με 23.762 επιβάτες, από τη Ραφήνα 13 πλοία με 6.005 επιβάτες και από το Λαύριο υπήρξαν έξι δρομολόγια με 1.250 επιβάτες. Για χθες Παρασκευή είχαν προγραμματιστεί από τα τρία λιμάνια 51 δρομολόγια (26 από Πειραιά, 18 από Ραφήνα και επτά από Λαύριο) με προορισμό τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Η κίνηση από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εμφανίζεται αυξημένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα εισιτήρια για τα νησιά έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στο μεταξύ, στον Πειραιά επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και το Λιμενικό προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα από την ώρα αναχώρησης του πλοίου στο λιμάνι.
«Κόκκινο» χτυπάει η κίνηση και στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, καθώς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 170 έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 45.000 επιβατών.
Αεροδρόμια
Ρεκόρ «έσπασε» και η τουριστική κίνηση στα αεροδρόμια τον Ιούλιο, με την αύξηση στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού να αγγίζει το 7,5%, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε 3,72 εκατ. επιβάτες έναντι 3,46 εκατ. ένα χρόνο πριν. Σε επίπεδο επταμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ξεπέρασε τα 31 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο κατά 9,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου είχαν διακινηθεί 28,3 εκατ. επιβάτες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είναι περισσότεροι κατά 2,8 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού εμφάνισαν άνοδο 4,4% από την αρχή του χρόνου.
Τη μεγαλύτερη κίνηση παρουσίασαν τον Ιούλιο τα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας. Αναλυτικά, περισσότεροι από 2,5 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος», 1,36 εκατ. επιβάτες καταγράφηκαν στο Ηράκλειο, 996.931 στη Ρόδο, 754.254 ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη συμπρωτεύουσα και 614.901 στην Κέρκυρα.
Ωστόσο, το αεροδρόμιο που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών από τις αρχές του χρόνου ήταν αυτό της Πάρου σημειώνοντας άνοδο κατά 205,1%, (83.033 επιβάτες έναντι 27.215 πέρυσι), και ακολούθησε η Νάξος με αύξηση της τάξεως του 42%.
Στελέχη της τουριστικής αγοράς αποδίδουν τα αυξημένα μεγέθη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) από τις βασικές αγορές του εξωτερικού σημειώνοντας ότι, παρά τις χαμηλές τιμές που παρέχει η γειτονική Τουρκία, οι ελληνικοί προορισμοί κερδίζουν την προτίμηση των ξένων. Μάλιστα, τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς εμφανίζουν υψηλά ποσοστά πληρότητας μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα φτάσουν στο τέλος του έτους τα 14,5 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας τον… πολυπόθητο στόχο. Ζητούμενο όμως αποτελεί και η αύξηση των εισπράξεων και η ενίσχυση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, καθώς πέρυσι τα μεγέθη αυτά ήταν μειωμένα, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να καταγράφει πτώση κατά 11,3%.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου