Δεκαπέντε χρόνια ζωής συμπλήρωσαν φέτος τα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca», γιορτάζοντας την ιδιαίτερη αυτή επιτυχία με διήμερο (21-22 Μαΐου) εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» στη Θεσσαλονίκη.
Την πρώτη ημέρα, η γενική γραμματέας των «G. Sciacca», Βίκυ Μπαφατάκη, παρουσίασε το ιστορικό των Διεθνών Βραβείων, καθώς επίσης και αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες, όπως ο καθηγητής Πληροφορικής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Γιάννη Σμαραγδή, ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο καθηγητής Παιδοκαρδιοκαρδιοχειρουργικής Αυξέντιος Καλαγκός, ο διεθνής καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης, αλλά και «παιδιά – θαύματα» όπως η μικρή –αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχα- ζωγράφος, Autumn de Forest. Αξίζει να σημειώσουμε, πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Βαβελίδης, ανήγγειλε επικείμενη συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία «G. Sciacca», ενώ το έργο της παρουσίασε η επίσης βραβευμένη καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά.
Ο ιδιωτικός ερευνητής και αντιπρόεδρος των «G. Sciacca», Γιώργος Τσούκαλης, μίλησε για τις δράσεις του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Ο υπεύθυνος Εθιμοτυπίας Εξωτερικού, Τάσος Θεοδωρακέας, παρουσίασε τις δράσεις και το εξαιρετικό έργο του Ιδρύματος στην Ελλάδα από το 2013 έως και σήμερα. Ακολούθως, η υπεύθυνη Εθιμοτυπίας Ελλάδας, Θεανώ Καρατσιουμπάνη, μίλησε για την εμπειρία της και τις όμορφες στιγμές που έχει βιώσει καθ’ όλη τη διάρκεια όλων των δράσεων και πολυετών εκδηλώσεων, ενώ λίγο αργότερα το λόγο πήρε ο Συντονιστής Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Μπούτος, ο οποίος έκανε λόγο για τις μελλοντικές δράσεις στην περιοχή.
Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, η αίθουσα «Affictionato» γέμισε με κόσμο που παρευρέθηκε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση: «Λάμψη ιστορίας: Καμπάνια Sciacca ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και υπέρ της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς». Ομιλητές ήταν η αρχαιολόγος – επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας Αθηνά Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος του ομίλου NK Media Group Νίκος Καραμανλής, ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης κ.ά., ενώ το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρα Τοπαρλάκη. Να σημειώσουμε πως χαιρετισμό απεύθυναν εκ μέρους των Διεθνών Βραβείων ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας Εξωτερικού Τάσος Θεοδωρακέας, ο πρώην υπουργός, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο πρώην περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας Ο.Φ.Κ.Α.Θ, Χρήστος Ράμος, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Τσούκαλη, για το αξιομνημόνευτο έργο του. Η εκδήλωση –στο σύνολο της- ήταν ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο στόχος των «Giuseppe Sciacca»
Τα Διεθνή Βραβεία, υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια χάρη στον κληρικό και καθηγητή Νομικής, Don Bruno Lima, ενώ έχουν έδρα τη Ρώμη και έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό. Είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Giuseppe Sciacca, ενός 26χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής, πρότυπο ήθους και προσφοράς στην κοινωνία, ενώ αποτελούν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους θεσμούς παγκοσμίως. Στόχος τους είναι ο πολιτιστικός, επιστημονικός και κοινωνικός εθελοντισμός, οι αξίες, η αγάπη και η φιλία των εθνών και το να αναδεικνύουν τα σημαντικά επιτεύγματα των νέων. Πέρα από την τελετή απονομής των Βραβείων, γίνονται πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις σε όλο τον κόσμο. Υιοθετούνται ιδρύματα, όπως με παιδιά με κινητικά προβλήματα, ιδρύματα με κακοποιημένα παιδιά, «ανοίγονται» πηγάδια στην Αφρική για να έχουν οι κάτοικοι φτωχών χωριών πρόσβαση σε πόσιμο νερό κ.ά.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες Βραβείων. Τα Βραβεία Νέων, που δίνονται σε νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Τα Ειδικά Βραβεία που απονέμονται σε καταξιωμένες προσωπικότητες, τα Διπλώματα Αξίας που επιβραβεύουν κυρίως σε εθελοντές και τέλος το Απόλυτο Βραβείο, που πηγαίνει σε μια ιδιαίτερη και ενίοτε εξέχουσα προσωπικότητα.