Νέα… βόμβα έπεσε στους κόλπους της Ορθοδοξίας (και) από το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Κρήτη! Μπροστά στον κίνδυνο να «τιναχτεί» η ενότητα στον αέρα, χθες οι Αρχιεπίσκοποι Αλβανίας Αναστάσιος και Κύπρου Χρυσόστομος, οι οποίοι ανήκουν στο «μέτωπο» υπέρ του Φαναρίου, έκαναν έκκληση να επικρατήσει κλίμα ομοψυχίας και συνεργασίας.
Μετά τη Βουλγαρία, την Αντιόχεια και τη στάση της Μόσχας που ζητάνε την αναβολή της Συνόδου, η Σερβία χθες ανακοίνωσε πως «βλέπει εμπόδια στη συμμετοχή της».
Το Πατριαρχείο Σερβίας σε επιστολή του προς το Φανάρι προβάλλει τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από ορθόδοξες Εκκλησίες πάνω στα κείμενα της Συνόδου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Ρουμανίας.
Θα πρέπει να εξεταστούν, τονίζεται στην επιστολή, οι σχέσεις «οι οποίες δυσχεραίνουν μεταξύ ημών και του Πατριαρχείου Ρουμανίας και οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να τις υπερβούμε, καθώς εισχώρησαν με αντικανονικό τρόπο στην Ανατολική Σερβία και ίδρυσαν μια παράλληλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία, γεγονός που θα οδηγήσει στην επιδείνωση τις σχέσεις και τελικά σε διακοπή της κοινωνίας των δύο Εκκλησιών, εφ’ όσον δεν βρεθεί άμεσα λύση».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στην έκκλησή του ανέφερε τα εξής: «Προφανώς τα υφιστάμενα προβλήματα είναι πολλά. Γι’ αυτό ακριβώς και η πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι επιβεβλημένη. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν όλα. Η αναβολή της (…) θα πληγώσει τους ανά τον κόσμον oρθοδόξους και θα τραυματίσει διεθνώς το κύρος της Ορθοδοξίας».
Με ανάλογο ύφος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο μήνυμά του σημειώνει ότι η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου αποφασίστηκε ομόφωνα από δύο Συνάξεις των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, «χωρίς να προβληθεί καμία ένσταση».
Το γεγονός αυτό, υποδεικνύει, «διασφαλίζει την ενότητα και ομοφωνία μεταξύ μας, για αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρόταση, της τελευταίας στιγμής, απειλεί την ενότητα αυτή και η ευθύνη θα βαραίνει όσους, έστω και άθελά τους, θα συμβάλουν στη διάσπασή της».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ