Το νούμερο ένα ζητούμενο για το αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να βρεθεί η «δεξαμενή» από όπου θα αντληθεί προσωπικό, το οποίο θα πέσει στη μάχη της εγκληματικότητας στις «κόκκινες» περιοχές. Και αυτό διότι η μεγάλη διασπορά δυνάμεων -σε πολλά διαφορετικά μέτωπα- που έχει επωμιστεί η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τους στρατηγούς που καλούνται να αναδιατάξουν τις δυνάμεις και να εξοικονομήσουν προσωπικό για περιοχές όπως το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια, ο Ασπρόπυργος και το Μενίδι.
Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν στον «Ε.Τ.» το πώς η Αστυνομία κατέληξε να μην έχει τον κατάλληλο αριθμό ενστόλων για να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής, παρότι σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Ιντερπόλ στην Ελλάδα αντιστοιχούν ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση είναι:
Φυλάξεις ευπαθών στόχων. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί στην Αττική βρίσκονται σε συνοδείες επισήμων, ενώ τεράστια είναι η διάθεση προσωπικού για τις φυλάξεις κτιρίων και οικιών. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης της Δυτικής Αττικής, ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση προσωπικού από τις στρατιές αυτές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε μία προσπάθεια να βάλει «μαχαίρι» στις συνοδείες αλλά δυστυχώς έμεινε ημιτελής, καθώς εξοικονομήθηκε ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός αστυνομικών. Υπήρξαν μάλιστα άνδρες που έφυγαν από τους VIP και λίγο καιρό μετά επέστρεψαν. Ο Νίκος Τόσκας είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε τομές αλλά οι εντολές του δεν εισακούστηκαν. Το ζητούμενο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι να λειτουργήσουν σωστά επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν ποιος πραγματικά χρειάζεται φύλαξη και ποιος όχι.
Φυλάξεις συγκεντρώσεων. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνηθίζουν να στέλνουν σε πορείες και συγκεντρώσεις (ακόμα και ολιγάριθμες) μεγάλο αριθμό προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται προκειμένου οι υπεύθυνοι αξιωματικοί να είναι σίγουροι ότι «όλα θα πάνε καλά» και δεν θα τους ζητηθούν ευθύνες αν συμβεί οτιδήποτε. Αυτό, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται αστυνομικοί από περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα.
Πολλές δυνάμεις στην επαρχία. Στρατηγοί της Αστυνομίας που έχουν στα χέρια τους τη χαρτογράφηση της διασποράς των αστυνομικών δυνάμεων εξηγούν ότι στην επαρχία υπηρετεί πολύ μεγάλος αριθμός ανδρών, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τις ανάγκες των περιοχών αυτών (τουλάχιστον συγκριτικά με τις ανάγκες στην Αττική). Χαρακτηριστικά λένε ότι υπάρχουν αστυνομικές διευθύνσεις με προσωπικό που μπορεί να φτάνει τα 200 άτομα, την ώρα που υπάρχουν Τμήματα Ασφαλείας στη Δυτική Αττική που αριθμούν από 10 έως 25 άνδρες. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς της επαρχίας έχουν οικογένειες και είναι δύσκολο να μετατεθούν.
Δουλειά γραφείου. Εχει παρατηρηθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός ενστόλων απασχολούνται σε γραφεία. «Κάντε μια βόλτα σε ΓΑΔΑ και υπουργείο κατά τις πρωινές ώρες και θα καταλάβετε», είναι η χαρακτηριστική φράση πηγής από τη ΓΑΔΑ. Στην υπερσυσσώρευση κόσμου, πάντως, σε γραφεία συνηγορεί και το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει επωμιστεί γραφειοκρατικά «πάρεργα».
Αποτυχημένη αναδιάρθρωση.
Η περιβόητη αναδιάρθρωση αλλά και η ανακατανομή του προσωπικού δεν έγινε ποτέ σε βάθος. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν συγχωνευτεί για να εξοικονομηθούν αριθμός ανδρών και πόροι. Οι αντιδράσεις παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και σε κάποιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις μερίδας συνδικαλιστών φαίνεται ότι λειτούργησαν ανασταλτικά για την πραγματοποίηση ουσιαστικών μέτρων.
Προσφυγικό. Το ξέσπασμα του προσφυγικού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την κατανομή των δυνάμεων, καθώς η Αστυνομία (και σε μικρότερο βαθμό ο Στρατός) είναι ο μηχανισμός που υλοποιεί ως επί το πλείστον τα κυβερνητικά σχέδια και παράλληλα διαφυλάσσει την ασφάλεια. Σε όλα τα νησιά όπου υπάρχει hotspot υπηρετεί σήμερα σημαντικός αριθμός ανδρών που έχει μετακινηθεί από την Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι από την Αττική έχουν μετακινηθεί επτά διμοιρίες: τρεις στη Λέσβο, μία στη Χίο, μία στη Λέρο και δύο στη Σάμο. Εκτάκτως είχε μετακινηθεί πρόσφατα για περίπου πέντε ημέρες ακόμα μία διμοιρία στο νησί της Χίου. Παράλληλα, στα νησιά υπηρετούν αποσπασμένοι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως και άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Ανάλογη είναι η εικόνα στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο
Στο κτίριο του υπουργείου Προστασίας στη λεωφόρο Κατεχάκη έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα συσκέψεις για να εκπονηθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη Δυτική Αττική. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απουσίασε για λίγο από την Αθήνα, καθώς μετέβη στη Λέσβο λόγω του σεισμού, και επέστρεψε χθες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωσή του για την κατάσταση στο Μενίδι και αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, ενδεχομένως και κάποιες επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν στις «κόκκινες» περιοχές. Σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό, στόχος είναι στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή και στα Μέγαρα να περιπολούν καθημερινά 120 αστυνομικοί με 15 περιπολικά, ενώ ανά 15 ημέρες να γίνονται δύο στοχευμένες επιχειρήσεις της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, όπλα). Κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των αστυνομικών θα φτάνει τους 208 (το μήνα θα απασχολούνται 1.200 άνδρες).
Υπόθεση Λυγγερίδη: Τι απαντούν ΠΑΕ Ολυμπιακός και Γιάννης Μώραλης για τη δίωξη
Παράλληλα, θα ενταθούν οι έρευνες με τη μέθοδο «follow the money» (ακολουθώντας το χρήμα) για να βρεθούν οι «πηγές» διακίνησης μαύρου χρήματος στην περιοχή και να εξαρθρωθούν τα μεγάλα κυκλώματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το πληροφοριακό της δίκτυο στη Δυτική Αττική. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν άτομα από την τοπική κοινωνία, κυρίως Ρομά, που θα βοηθήσουν πληροφοριακά το έργο των Αρχών.
Ερευνες για τους εμπρησμούς και διαδηλώσεις κατοίκων
Σε ομάδα χούλιγκαν, ορισμένοι εκ των οποίων εξετάζεται το κατά πόσο ανήκουν σε τοπικό σύνδεσμο οπαδών στο Μενίδι, επικεντρώνονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των νεαρών που δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή και προχωρούν σε εμπρησμούς σπιτιών που ανήκουν σε Ρομά.
Την περασμένη Κυριακή νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους έκαψαν με μολότοφ σπίτια Ρομά, αμαυρώνοντας την ειρηνική πορεία των κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονταν για την εγκληματικότητα και το θανάσιμο τραυματισμό του μικρού Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών. Μία ημέρα μετά, πυρήνας περίπου 100 ατόμων με μολότοφ επιχείρησε να προσεγγίσει καταυλισμό Ρομά πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό Μενιδίου. Διμοιρίες των ΜΑΤ τους απώθησαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Η Αστυνομία προσπαθεί να λάβει μέτρα προκειμένου ακροδεξιοί κύκλοι να μην καταφέρουν να εκμεταλλευτούν το δικαιολογημένο θυμό και οργή των κατοίκων μετά το τραγικό περιστατικό.
Χθες, περίπου 1.000 κάτοικοι Μενιδίου συγκεντρώθηκαν στις 18.00 στο Δημαρχείο της περιοχής και μία ώρα αργότερα επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και μεταφέρθηκαν στη λεωφόρο Κατεχάκη, όπου στεγάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκεί διαδήλωσαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκφράσουν τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την υποαστυνόμευση στο Μενίδι και για την ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ακόμα και δίπλα από σχολεία.
Πορεία στο κέντρο του Μενιδίου πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα και μέλη του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία της περιοχής και κατέληξαν στον καταυλισμό της Αυλίζας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
akalafatis@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου