Το γλυκό πρέπει να περάσει ακόμη από εκτεταμένες δοκιμές πριν είναι διαθέσιμο για ανθρώπινη κατανάλωση. Οπως εξηγεί η ίδια στο Reuters, πρόκειται για το πρώτο δείγμα παγωτού από πλαστικά απορρίμματα. Στην πραγματικότητα, η βανιλλίνη, που περιέχει το παγωτό είναι το στοιχείο εκείνο από το οποίο προέρχεται το ίδιο πλαστικό που συναντά κανείς σε πλαστικά μπουκάλια. Το συνδύασε με βακτήρια και ένζυμα, τα οποία στην πραγματικότητα εξελίχθηκαν φυσικά για να «χωνεύουν» το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή PET -ένα κοινό πλαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε μπουκάλια, συσκευασίες και δοχεία τροφίμων, μετατρέποντάς το σε βανιλίνη, το μόριο που δίνει στη βανίλια τη γεύση της.
Η δρ Τζοάνα Σάντλερ, βιοτεχνολόγος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία παρείχε τα ειδικά τροποποιημένα ζωύφια για το έργο της Ορτολάνι, λέει ότι οι δυνατότητες αυτής της διαδικασίας υπερβαίνουν το παγωτό βανίλια, και αφορούν άλλες γεύσεις, ακόμη και άλλα τρόφιμα. Η ίδια υποστηρίζει πως μόλις διασπαστούν τα δομικά στοιχεία του PET -που ονομάζονται μονομερή, μπορούν να μετατραπούν σε πολλά διαφορετικά πράγματα.
Δεν λείπουν πάντως οι αντιδράσεις για το νέο εγχείρημα, με την επιστήμονα να σημειώνει πως δέχτηκε επικρίσεις σχετικά με την έρευνά της στην αποδόμηση και την ανακύκλωση του πλαστικού για χρήση ως πρώτη ύλη για την ανάπτυξη μικροβίων. Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως προϊόντα, όπως το παγωτό Ortolani, δεν πρόκειται να βρεθούν σύντομα στο ράφια των αγορών.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και να καταστήσουμε σαφές ότι η διαδικασία και τα υλικά πρέπει να περάσουν ακριβώς από τις ίδιες ρυθμιστικές διαδικασίες και διαδικασίες τυποποίησης τροφίμων με οποιοδήποτε άλλο συστατικό τροφίμων. Μόνο όταν περάσει από όλα αυτά θα μπορέσει να πλησιάσει οποιοδήποτε είδος καταναλωτικού προϊόντος», ανέφερε.
Politico: Η Ευρώπη κρατάει την... ανάσα της - Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ
Μέχρι τότε, η Ορτολάνι ελπίζει ότι το «Ενοχες Γεύσεις» μπορεί να βοηθήσει να ξεκινήσει μια ζωτικής σημασίας συζήτηση γύρω από την πλαστική ρύπανση και αυτό, που λέει, ότι είναι μια διαφαινόμενη παγκόσμια κρίση τροφίμων. Αλλωστε, η Ορτολάνι ξεκίνησε τους πειραματισμούς έπειτα από την απογοήτευσή της για το σύστημα ανακύκλωσης πλαστικών και για το γεγονός ότι αντί να μειώνεται η παραγωγή πλαστικών αυξάνεται.
Ειδήσεις σήμερα
Νέο «ράλι» για το λάδι – Που θα φτάσει η τιμή του