Στο βαθυσκάφος επέβαιναν, μεταξύ άλλων, ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχσάντα Νταγούντ, σύζυγος της Κριστίν, και ο 19χρονος γιος του ζευγαριού, Σουλεμάν. Και οι δύο, όπως λέει η τραγική μητέρα στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τραγικό συμβάν, ήταν ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα έβλεπαν το θρυλικό ναυάγιο.
Η έρευνα για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων του Τιτάν κράτησε αρκετά 24ωρα, μέχρι που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του βαθυσκάφους και ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος των πέντε ανδρών. Για την Κριστίν Νταγούντ πάντως, που αρχικά προσπαθούσε να παραμείνει αισιόδοξη, κάθε ίχνος ελπίδας εξανεμίστηκε όταν συμπληρώθηκαν 96 ώρες από την εξαφάνιση του σκάφους, γεγονός που σήμαινε ότι είχε πιθανότατα εξαντληθεί το οξυγόνο στο εσωτερικό του υποβρυχίου.
«Τότε ήταν που έχασα την ελπίδα μου και έστειλα μήνυμα στην οικογένειά μου στη στεριά, γράφοντάς τους ότι προετοιμάζομαι για το χειρότερο», είπε η Νταγούντ μιλώντας στο BBC.
H Κριστίν απέτισε φόρο τιμής στον 19χρονο γιο της, φοιτητή στου Πανεπιστημίου Strathclyde, ο οποίος είχε πάρει μαζί του στο βαθυσκάφος έναν κύβο του Ρούμπικ, ελπίζοντας ότι θα έσπαγε το παγκόσμιο ρεκόρ για την επίλυσή του στο μεγαλύτερο βάθος στη θάλασσα.
Όπως αποκάλυψε η γερμανική καταγωγής σύζυγος του Πακιστανού μεγιστάνα, το αρχικό σχέδιο ήταν να πάει η ίδια με τον σύζυγό της για να δουν τα απομεινάρια του θρυλικού «Τιτανικού» με το υποβρύχιο της OceanGate. Τελικά όμως το ταξίδι εκείνο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. «Μετά έκανα πίσω και άφησα να συμμετάσχει ο Σουλεμάν, επειδή το ήθελε πολύ» λέει χαρακτηριστικά. «Όλοι πιστεύαμε ότι απλώς θα τους δούμε να βγαίνουν ξαφνικά στην επιφάνεια, και έτσι το σοκ καθυστέρησε για περίπου 10 ώρες».
Καθώς περνούσε όμως ο χρόνος και το υποβρύχιο παρέμενε άφαντο, ξεκίνησε και η ανησυχία για την τύχη του. Μετά από μερικά 24ωρα, όταν πια οι ειδικοί έλεγαν ότι, ακόμα κι αν δεν είχε καταστραφεί το Τιτάν, δεν θα υπήρχε αρκετό οξυγόνο στο εσωτερικό του για να επιβιώσουν οι επιβάτες, η ίδια συνειδητοποίησε τη φρικτή αλήθεια. Αντίθετα, η 17χρονη κόρη της συνέχιζε να ελπίζει μέχρι που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του βαθυσκάφους.
«Είναι μια εκπληκτική νεαρή γυναίκα. Πιστεύει βαθιά στην επιστήμη και έτσι ήταν βέβαιη ότι, όπως και στα ταξίδια με αεροπλάνο, τα μηχανικά στοιχεία θα λειτουργούσαν», λέει για την κόρη της η Κριστίν, εξηγώντας ότι χρειάστηκε να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μην καταλάβει η 17χρονη κοπέλα ότι η μαμά της είχε χάσει κάθε ελπίδα.
Christine Dawood wanted to talk to the BBC and pay tribute to the son and husband she lost. #Titan
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/12/2024|23:37Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Longer interview running on @BBCWorld on-air and online
@robtaylortv @EloiseAlanna pic.twitter.com/q1LW946xpn
— Nomia Iqbal (@NomiaIqbal) June 25, 2023
Αφού τους ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια του Τιτάν, το οποίο υπέστη καταστροφική ενδόρηξη που οδήγησε στη διάλυσή του και τον ακαριαίο θάνατο των 5 επιβαινόντων, η γυναίκα με την κόρη της επέστρεψαν στον Καναδά το περασμένο Σάββατο. Εχθές, Κυριακή, έγινε η τελετή της κηδεία των δυο ανδρών, κάτι που η Κριστίν λέει ότι «βοήθησε» κάπως. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια με δάκρυα στα μάτια στη συνέντευξή της, ο πόνος είναι ακόμα μεγάλος. «Μου λείπουν. Στ’ αλήθεια μου λείπουν πάρα πολύ».
Μιλώντας για τον γιο της στο BBC, είπε ότι ήταν ο δικός της χαϊδεμένος αλλά ότι αγαπούσε πολύ και τον πατέρα της. Ερωτηθείσα για τις τελευταίες λέξεις που αντάλλαξε με τους δικούς της πριν χαθούν για πάντα στα παγωμένα νερά γύρω από τον Τιτανικό, είπε ότι «απλώς αγκαλιάστηκαν και έκαναν πλάκα». «Ο Σαχσάντα ήταν πολύ ενθουσιασμένος για την κατάδυση, έκανε σαν μικρό παιδί. Είχε αυτό το χάρισμα να χαίρεται σαν παιδί, ήταν και οι δύο πολύ ενθουσιασμένοι» λέει η γυναίκα.
Η Κριστίν και ο Σαχσάντα γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, όταν εκείνη δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά. Αυτό που της έκανε μεγάλη εντύπωση πάνω του, όπως είπε η ίδια, είναι ότι γνώριζε πολλά για την ιστορία της χώρας της της Γερμανίας και ότι λάτρευε τα ντοκιμαντέρ. «Μου έβγαζε τον καλύτερό μου εαυτό με τον ενθουσιασμό του, και έτσι έμαθα κι εγώ πολλά για την ιστορία. Είχε το χάρισμα, μέσω των γνώσεών του, να εμπνέει τους άλλους και να τους δίνει κίνητρα».
Για τον γιο της, η Κριστίν ανέφερε ότι είχε ένα έξυπνο και πρακτικό μυαλό. «Είχε φτιάξει μια lego κατασκευή των 10.000 κομματιών με τον Τιτανικό. Είχε υποβάλλει επίσημα αίτηση για να αναγνωριστεί η προσπάθειά του να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ επίλυσης του κύβου του Ρούμπικ στον βυθό. Η αίτησή του τελικά απορρίφθηκε, αλλά ο ίδιος σχεδίαζε να τρραβήξει σε βίντεο την προσπάθειά του».
Μετά την τεράστια απώλεια που σημάδεψε τη ζωή της ίδιας και της κόρης της, οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να μάθουν να λύνουν τον κύβο του Ρούμπικ για να τιμήσουν τη μνήμη του αγοριού. Όσο για την Κριστίν, η πρόθεσή της είναι να συνεχίσει το έργο του άνδρα της, ο οποίος συμμετείχε σε πολλά πρότζεκτ «που βοηθούσαν τους συνανθρώπους του».
Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της κληρονομιάς του, εξηγεί η ίδια.