Η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία είχε διακοπεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σταμάτησε εντελώς μετά από έκρηξη στον αγωγό κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, η οποία πιστεύεται ότι ήταν μια σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς.
Την Τετάρτη, ο Πούτιν είχε πει ότι οι όγκοι που χάθηκαν από τον αγωγό Nord Stream θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθιστώντας την Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Αστάνα.
«Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», προσέθεσε.
Ερντογάν: Η συμφωνία για τα σιτηρά πρέπει να παραταθεί
Από πλευράς του, ο Ερντογάν είπε σήμερα στην συνάντηση που είχε με τον Πούτιν ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Μόσχα για να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο, η οποία επιτρέπει στα εξαγόμενα σιτηρά να ταξιδεύουν από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη διεθνή αγορά.
Η συμφωνία διαρκεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και μετά μπορεί να παραταθεί, εάν συμφωνήσουν Ρωσία και Ουκρανία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Ερντογάν είπε ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να καθορίσουν σε ποιες χώρες χαμηλού εισοδήματος μπορούν να εξάγονται ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.
«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές η χώρες (…) Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες (…) Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», επέμεινε, πριν οι δύο πρόεδροι αποσυρθουν για να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.
Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που σφραγίσθηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες.μΟ Πούτιν σχολίασε ότι οι χώρες που λαμβάνουν τα ουκρανικά σιτηρά θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στον Τούρκο ηγέτη για τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας.
Αυτό το τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Πούτιν είναι το τέταρτο μέσα σε τρεις μήνες και πραγματοποιείται στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ειδήσεις σήμερα
Κολωνός: Συνελήφθη και ο πατέρας της 12χρονης – Η αποκάλυψη του Βερύκιου που μας συγκλόνισε [βίντεο]
Συντάξεις: Διπλό κέρδος στις αυξήσεις για όσους κάνουν αίτηση ως τον Δεκέμβριο [αναλυτικοί πίνακες]