Στις 10 Απριλίου, ο κεντρώος υποψήφιος Μακρόν έλαβε 27,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ακολουθούμενος από τη δεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν με 23,1%. Οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι σε δεύτερο γύρο εκλογών στις 24 Απριλίου. Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν κατέλαβε την τρίτη θέση με 22,2% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ με 7,1%. Μετά τις εκλογές, η συντηρητική υποψήφια Βαλερί Πεκρές (4,8%), ο πράσινος υποψήφιος Γιανίκ Ζαντό (4,6%) και η σοσιαλίστρια υποψήφια Αν Ινταλγκό (1,7%) κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Μακρόν στις επαναληπτικές εκλογές. Ο Μελανσόν ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν τη Λεπέν, χωρίς να προσφέρει ρητή υποστήριξη στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Λεπέν.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ της 10ης Απριλίου έδειξαν ότι τα παραδοσιακά συντηρητικά και προοδευτικά κόμματα της Γαλλίας (οι Ρεπουμπλικανοί και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αντίστοιχα) βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, καθώς σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων επέλεξε ακροδεξιές και ακροαριστερές επιλογές. Αυτό επιβεβαιώνει την αυξανόμενη πόλωση του γαλλικού εκλογικού σώματος, η οποία θα δυσχεράνει την επίτευξη εθνικής συναίνεσης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος δεν ψήφισε στις εκλογές. Αυτή η σχετικά χαμηλή συμμετοχή δείχνει, επίσης, ότι ένας σημαντικός αριθμός Γάλλων ψηφοφόρων είναι απογοητευμένος από τις τρέχουσες πολιτικές επιλογές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ακόμη πιο ριζοσπαστικοποιημένων κομμάτων στο μέλλον.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΕΝΩ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κερδίσει τις εκλογές της 24ης Απριλίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί η νίκη της Λεπέν. Ο Μακρόν αντιμετώπισε ήδη τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017. Ωστόσο, ενώ κέρδισε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση με 66% των ψήφων, οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτές οι επερχόμενες εκλογές θα είναι με πολύ μικρότερη διαφορά. Για την ακρίβεια, ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κερδίσει μόνο με 51%, ενώ ακόμη και οι πιο αισιόδοξες τον τοποθετούν μόλις στο 54%. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Μακρόν και η Λεπέν θα δώσουν μάχη για όσους ψήφισαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο. Ενώ η Λεπέν είναι πολύ αντιδημοφιλής στους περισσότερους από τους ακροαριστερούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μελανσόν, πολλοί, επίσης, αντιπαθούν τον Μακρόν, πράγμα που σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς θα μπορούσε να απέχει εντελώς από τις εκλογές. Στις 20 Απριλίου, θα γίνει ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική για τις εκλογές. Στην πραγματικότητα, η κακή επίδοση της Λεπέν έναντι του Μακρόν σε ένα ντιμπέιτ πριν από την προεδρική αναμέτρηση του 2017 αποτέλεσε έναν από τους λόγους που έχασε τις εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά.
ΜΙΑ ΝΙΚΗ της Λεπέν θα διαταράξει τη διαδικασία χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ο Μακρόν θα διατηρήσει τον εξέχοντα ρόλο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα διαφυλάξει τη στενή συνεργασία με τη Γερμανία, διατηρώντας παράλληλα τη Γαλλία πλήρως ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ. Μια δεύτερη προεδρία Μακρόν είναι πιθανό να συνδυάσει υψηλά επίπεδα δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής και την αύξηση της αυτάρκειας της Γαλλίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η μεταποίηση με μια προσπάθεια απορρύθμισης της γαλλικής οικονομίας, ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Μια προεδρία της Λεπέν, αντίθετα, θα διατάρασσε σοβαρά τη λειτουργία τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με την προεκλογική της εκστρατεία του 2017, η Λεπέν έχει κάνει πίσω από το να ζητήσει την πλήρη έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η τρέχουσα εκστρατεία της περιλαμβάνει, ωστόσο, υποσχέσεις για μείωση των οικονομικών συνεισφορών της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επαναφορά των συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων, οι οποίοι θα εξακολουθούσαν να παρεμποδίζουν σημαντικά τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν χωρίς διαβατήρια. Εχει, επίσης, υποσχεθεί να αφαιρέσει τη Γαλλία από τις δομές διοίκησης του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα αποδυνάμωνε τη στρατιωτική συμμαχία σε μια εποχή υψηλών παγκόσμιων εντάσεων. Μια νίκη της Λεπέν θα αύξανε, επίσης, την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το μέλλον της ευρωζώνης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, η Γαλλία θα διεξαγάγει εκλογές τον Ιούνιο για τον διορισμό των μελών της Εθνοσυνέλευσης, της κάτω Βουλής του γαλλικού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν, επίσης, σε δύο γύρους, θα είναι κρίσιμες για τον διορισμό του επόμενου πρωθυπουργού της Γαλλίας (ο οποίος μοιράζεται ορισμένες εκτελεστικές εξουσίες με τον πρόεδρο), καθώς και για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να ψηφίζει νόμους. Οποιο κόμμα κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές συνήθως κερδίζει και τις εκλογές της Εθνοσυνέλευσης, καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται σε κοντινό χρόνο. Ωστόσο, εάν η προεδρία και η κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου τεθούν υπό τον έλεγχο διαφορετικών κομμάτων, αυτό θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά τη διαδικασία χάραξης πολιτικής στη Γαλλία, καθώς η προεδρική διοίκηση και η Εθνοσυνέλευση θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εμποδίσουν η μία την πολιτική της άλλης.