Αμερικανοί και Δυτικοευρωπαίοι προχώρησαν στην επιβολή νέου πακέτου εμπορικών, μεταφορικών και οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη. Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν και την απαγόρευση της «Iran Air» να πετάει προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Παραγωγή
Το Ιράν επέκτεινε τουλάχιστον δύο από τις στρατιωτικοβιομηχανικές του εγκαταστάσεις εκτός Τεχεράνης (τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2023) για να υποστηρίξει την παραγωγή drones και πυραύλων, μερικά από τα οποία μεταφέρονται μυστικά από το ιρανικό λιμάνι Νοσάχρ στην Κασπία στο λιμάνι Αστραχάν της Ρωσίας.
Σε άρθρα του στον «Ε.Τ.» ο υπογράφων έχει αναφέρει εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο Μόσχα και Τεχεράνη έχουν εμβαθύνει την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική συνεργασία τους από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία (Φεβρουάριος 2022). Αυτή η συνεργασία περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τη συνεχή πώληση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία για χρήση αποκλειστικά εναντίον ουκρανικών πολιτικών και στρατιωτικών στόχων.
Το Ιράν επιδιώκει να επωφεληθεί οικονομικά και στρατιωτικά από τη διευρυνόμενη εταιρική του σχέση με τη Ρωσία. Το Ιράν έχει αναζητήσει με όλα τα μέσα τη διάθεση κεφαλαίων για την προβληματική του οικονομία σε αντάλλαγμα για την πώληση όπλων στο Κρεμλίνο. Το Ιράν έχει επίσης επιδιώξει να προμηθευτεί ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35. Ιρανοί αξιωματούχοι «πίεσαν» για την παράδοση Su-35 κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, στην Τεχεράνη, τον Αύγουστο του 2024. Η απόκτηση Su-35 θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να προβάλλει πιο εύκολα και ανεξάρτητα την αεροπορική ισχύ, δεδομένου ότι ο σημερινός ιρανικός εναέριος στόλος είναι ξεπερασμένος και κακώς συντηρημένος. Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν ζητήσει επίσης τη ρωσική υποστήριξη για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους στον κυβερνοχώρο καθώς και των πυραυλικών και διαστημικών προγραμμάτων τους.
Πληροφορίες
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση έλαβαν πληροφορίες για τα ιρανικά πυραυλικά συστήματα και τη μεταφορά τους στο Αστραχάν στις 8 Σεπτεμβρίου. Ευρωπαίοι αναλυτές επιβεβαίωσαν στον υπογράφοντα ότι έχουν αποδείξεις για τις αποστολές πυραύλων του Ιράν στη Ρωσία. Το Ιράν είχε προηγουμένως αρνηθεί τις κατηγορίες για προμήθεια όπλων σε οποιαδήποτε χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επανήλθαν στις 10 Σεπτεμβρίου και κατηγόρησαν το Ιράν ότι προμήθευσε στη Ρωσία όχι μόνο drones Shahed-131/136, αλλά και drones Mohajer-6. Επιπλέον, η Ρωσία παράγει ιρανικά drones-καμικάζι σε μια ειδική οικονομική ζώνη στην Αλαμπούγκα, που βρίσκεται στην περιοχή του Ταταρστάν. Τις μεταφορές των ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς από το Λονδίνο.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Τα σημάδια που δείχνουν κλιμάκωση του πολέμου
Δύο πρόσφατα περιστατικά χειροτερεύουν πάρα πολύ την κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο. Η Ρουμανία είπε ότι μαχητικά αεροσκάφη της εντόπισαν ρωσικό drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της (βόρεια της Κωστάντζας) πριν κατευθυνθεί στην Ουκρανία. Η Λετονία επίσης κάλεσε έναν Ρώσο διπλωμάτη στο υπ. Εξωτερικών στη Ρίγα για να διαμαρτυρηθεί μετά τη συντριβή ρωσικού drone στα ανατολικά της χώρας. Ο Λετονός πρόεδρος Εντγκαρ Ρίνκεβιτς είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσει «συλλογικά» ενάντια σε τέτοια περιστατικά. Ο νέος υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας, Aντρέι Σιμπίχα, προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει την αεράμυνά της «για να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία».
Το ΝΑΤΟ δεν είναι πιθανό -προς το παρόν- να αναπτύξει προστατευτική ασπίδα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Αλλά η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα ίσως αλλάξει το δεδομένο αυτό.