Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου ανέφερε σε ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο WeChat ότι η MI6 χρησιμοποίησε έναν ξένο υπήκοο με το επώνυμο Huang για να δημιουργήσει μια «σχέση συνεργασίας κατασκοπείας».
Το άτομο, που διηύθυνε μια εταιρεία συμβούλων, «μπήκε στην Κίνα αρκετές φορές με σκοπό να χρησιμοποιήσει το δημόσιο προφίλ του ως κάλυμμα για να συλλέξει πληροφορίες για την Κίνα υπέρ της Βρετανίας (…) και να αναζητήσει άλλα άτομα με τα οποία θα μπορούσε να επικοινωνήσει η MI6» είπε το υπουργείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φέρεται να παρέδωσε 17 πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εμπιστευτικών κρατικών μυστικών, στην MI6 πριν αναγνωριστεί.
ΗΠΑ: Η πολιτική ρεβάνς του Ντόναλντ Τραμπ
Το υπουργείο είπε ότι μια έρευνα «αποκάλυψε γρήγορα στοιχεία ότι ο Χουάνγκ συμμετείχε σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες» και είπε ότι έλαβε «καταναγκαστικά μέτρα» εναντίον του.
Στην ανάρτησή του, το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα του Χουάνγκ ή του εργοδότη του. Εδώ και αρκετούς μήνες, το Λονδίνο και το Πεκίνο αλληλοκατηγορούνται για κατασκοπεία.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι Κινέζοι κατάσκοποι στοχεύουν ολοένα και περισσότερο δημόσιους υπαλλήλους και ένας Βρετανός κοινοβουλευτικός ερευνητής αρνήθηκε πρόσφατα ότι διεξήγαγε κατασκοπεία για το Πεκίνο. Πέρυσι, η Κίνα έκανε έφοδο σε πολλές μεγάλες εταιρείες συμβούλων και έρευνας.
Τον Μάιο, το Πεκίνο δήλωσε ότι έκανε έφοδο στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Capvision για να υπερασπιστεί τα «συμφέροντα εθνικής ασφάλειας».
Ειδήσεις σήμερα
Κρίση στην Boeing μετά την αποκόλληση της ατράκτου – Παραμένουν καθηλωμένα 171 αεροπλάνα [Βίντεο]
Βγήκαν οι «Μπαμπόγεροι» στη Δράμα – Πώς αναβίωσε φέτος το έθιμο [Εικόνες]