Ο Koudou Uno, εκπρόσωπος του ναού Tofukuji στο Κιότο, είπε ότι οι πόρτες της ξύλινης κοινόχρηστης τουαλέτας, ηλικίας περίπου 600 ετών, υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Μια φωτογραφία από τα επακόλουθα έδειξε σπασμένα κομμάτια ξύλου σκορπισμένα στο πάτωμα του κτιρίου που βρίσκεται στην πρώην αρχαία πρωτεύουσα, όπου η τουαλέτα χτίστηκε κατά το πρώτο μισό της περιόδου Muromachi (1336-1573), σύμφωνα με τον Uno.
«Η τουαλέτα είναι ένα ιστορικό τεχνούργημα, οπότε φυσικά, στεναχωρηθήκαμε πολύ όταν υπέστη ζημιά», είπε.
Η “hyakusecchin” – ή «τουαλέτα εκατοντάδων ατόμων» – πήρε το παρατσούκλι της, επειδή περισσότεροι από 100 ασκούμενοι μοναχοί το χρησιμοποιούσαν μέχρι την έναρξη της εποχής «Meiji» γύρω στο 1868, πρόσθεσε ο Uno. Αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από έως και 40 άτομα τη φορά – κάθε πλευρά του κουφώματος είναι επενδεδυμένη με περίπου 20 λεκάνες.
Η τουαλέτα, η οποία ήταν κλειστή για το κοινό για περισσότερο από έναν αιώνα, ανακηρύχθηκε σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την ιαπωνική κυβέρνηση το 1902. Σύμφωνα με τον Uno, είναι η παλαιότερη τουαλέτα που έχει απομείνει σε βουδιστικό ναό Ζεν στην Ιαπωνία.
Ο Uno είπε ότι η διοίκηση του ναού συζητά αυτή την στιγμή για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης των κατεστραμμένων θυρών, οι οποίες είχαν ύψος 2,4 μέτρα και πλάτος 2,8 μέτρα.
«Είμαστε ευγνώμονες που κανείς δεν τραυματίστηκε και που μπορούμε να επισκευάσουμε τις πόρτες της τουαλέτας – υπάρχει κάποια ευτυχία σε αυτή την ατυχία», είπε ο Uno.
Ειδήσεις σήμερα
GNTM: Αποχώρησε κλαίγοντας από το παιχνίδι – «Δεν είσαι μοντέλο»
Love Island: Σοκ με την ανακοίνωση της Ηλιάνας για διπλή αποχώρηση
Καίτη Γαρμπή: Τι τρώει στα 61 της και έχει κορμί που βάζει κάτω 20αρες