«Η απώλειά του είναι σίγουρα οδυνηρή για το μέτωπο της αντίστασης» στο Ισραήλ, «όμως (το μέτωπο της αντίστασης) δεν πρόκειται να σταματήσει με το μαρτύριο του Σινουάρ», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, έχει καταστήσει την παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του.
Ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν μια λαμπρή φυσιογνωμία της αντίστασης και του αγώνα» εναντίον του Ισραήλ, τόνισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.
«Στάθηκε με ακλόνητη αποφασιστικότητα εναντίον του απάνθρωπου και επιθετικού εχθρού και τον χαστούκισε με θάρρος», πρόσθεσε.
Ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στη σκιά πριν τεθεί το καλοκαίρι επικεφαλής της Χαμάς, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της χωρίς προηγούμενο επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία έχει βυθίσει έκτοτε την περιοχή σε μια αιματηρή σύγκρουση.
Την παραμονή του διορισμού του Σινουάρ επικεφαλής της Χαμάς τον Αύγουστο, ο ανώτατος ιρανός ηγέτης είχε δημοσιοποιήσει μέσω του ιστοτόπου του ένα βίντεο μιας σπάνιας συνάντησής του μαζί του το 2011.
Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν τότε μέλος της αντιπροσωπείας του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρώην αρχηγός του σχηματισμού ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Ιουλίου στην Τεχεράνη από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισράηλ. Ο Σινουάρ διαδέχθηκε στη συνέχεια τον Χανίγια.
Αυτός είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Σινουάρ – Η συνάντηση με Ερντογάν
Χαλίλ αλ Χαγιά – Αυτό είναι το όνομα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες ως το όνομα του ανδρός που πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς.
Μόλις χθες (18/10), ο άνδρας αυτός, με έξι ακόμη συνεργάτες του – μέλη της Χαμάς – βρίσκονταν στην Άγκυρα, συζητώντας ώρες επί ωρών με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Ο Φιντάν τους διαβίβασε μάλιστα τα συλληπητήριά του για τον θάνατο του Σινουάρ, στην «μακρά και εποικοδομητική συζήτηση για το μέλλον της Χαμάς» που είχαν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα.
Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σε Ερντογάν: «Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ»
Το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που ανακοίνωσε το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, δημοσίευσε χθες (18/10) μία ανάρτηση κατά του Ερντογάν.
Ο Ισραηλινός υπουργός, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, αναφέρει «πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ», ενώ τη συνοδεύει με μια φωτογραφία του δολοφονημένου αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης, να κείτεται πάνω στα συντρίμμια στη Ράφα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε πει ότι ο επεκτατισμός του Ισραήλ, αν δεν σταματήσει, είναι ένας κίνδυνος για την Τουρκία που τον βλέπει να πλησιάζει και για αυτό παίρνει προφυλάξεις.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «αν δεν σταματήσει το Ισραήλ, το οποίο γίνεται όλο και πιο κακομαθημένο και όλο και πιο αχαλίνωτο, μπορούμε να προβλέψουμε πού θα οδηγήσει αυτός ο επεκτατισμός. Παρόλο που υπάρχουν κάποια άτομα στη χώρα μας που δεν βλέπουν τον κίνδυνο που πλησιάζει, εμείς βλέπουμε τον κίνδυνο και λαμβάνουμε κάθε είδους προφυλάξεις».
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει προ ημερών στο συνέδριο για «Το μέλλον της Παλαιστίνης» που διοργάνωσαν οι τομείς Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους επανέφεραν το Παλαιστινιακό Ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της ανθρωπότητας. Οι συνεχιζόμενες σφαγές στη Γάζα, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περίπου 50.000 αθώους ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, έστρεψαν και πάλι την προσοχή όλου του κόσμου στις διώξεις του παλαιστινιακού λαού. Η πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ, η οποία μετά τη Γάζα επεκτείνεται πλέον και στον Λίβανο, συνέβαλε επίσης καθοριστικά στο να γνωρίσει η ανθρωπότητα το πραγματικό πρόσωπο του Σιωνισμού. Και πάλι, μέσα από αυτή τη διαδικασία όλοι μας είδαμε από πολύ κοντά πώς το σιωνιστικό λόμπι ελέγχει τις παγκόσμιες δυνάμεις και το σύστημα, πώς ελέγχει την οικονομία, το εμπόριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κινηματογραφική βιομηχανία, κάθε κλάδο της τέχνης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πανεπιστήμια, ακόμη και την κρατική, στρατιωτική και πολιτική γραφειοκρατία σε ορισμένες χώρες».