«Τα θύματα υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Ήταν άμαχοι στο σύνολό τους», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.
«Ηταν σαρίν», δήλωσε ένας γιατρός που έσπευσε να βοηθήσει τους τραυματίες. Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό της πόλης, έγινε επίθεση και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες.
Τουλάχιστον 100 νεκροί και πάνω από 250 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τη σημερινή επίθεση, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Επίσης 400 άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου.
Το καθεστώς αρνείται πως επιτέθηκε με χημικά
Υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού αρνήθηκε σήμερα τις πληροφορίες ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
« Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατού στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Όμως ο υψηλόβαθμος σύρος αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι αντάρτες είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό.
#Syria Chaos in front of #WhiteHelmets headquarter in Khan Sheikun #Idlib after airstrike Sarin toxic gas. pic.twitter.com/Ss5dlsZPWH
— Muhamed Al-khamis (@janatulnaeem02) 4 Απριλίου 2017
Ο αξιωματικός υποστήριξε επίσης πως οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως στην Ιντλίμπ ανατινάχθηκε μια αποθήκη χημικών όπλων που ανήκει στους αντάρτες.
Στο μεταξύ, άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν πως πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες της επίθεσης από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Σεϊχούν.
Διαψεύδει η Ρωσία
Το Ρωσικό υπουργείο Αμύνης με ανακοίνωση του διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κατοικημένη περιοχή Χαν Σειχούν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
«Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν πραγματοποίησαν κανένα πλήγμα στην κατοικημένη περιοχή Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ» δηλώνει κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο, αναφερόμενο με αιχμηρές διατυπώσεις στο Ρόιτερς.«Το βρετανικό πρακτορείο, αφού μετέδωσε ότι στον βομβαρδισμό με χημικά της περιοχή Χαν Σειχούν πήραν μέρος ρωσικά αεροσκάφη, κατάφερε να εξαπατήσει και την αρχική πηγή αυτής της είδησης, το βρετανικό ‘Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’, το οποίο δεν είχε μεταδώσει τίποτα παρόμοιο».
Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, στην ανακοίνωση του επισημαίνει πως δεν είναι πρώτη φορά που το Ρόιτερς αναλαμβάνει «μια τέτοια πρωτοβουλία» μετάδοσης «παραποιημένων αντιρωσικών ειδήσεων» γεγονός που προκαλεί «μόνο βαθιά λύπη».
Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti κάνει αναφορά στο τηλεγράφημα που είχε μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι μετέδωσε επικαλούμενο το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ότι «ρωσικά αεροσκάφη είτε αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης» έπληξαν με χημικά όπλα την πόλη Χαν Σεϊχούν , στην επαρχία Ιντλίμπ. Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει ότι στην αρχική είδηση, το ‘Παρατηρητήριο’, το μόνο που έκανε ήταν να υποθέσει ότι τα πλήγματα κατάφεραν αεροσκάφη χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε χώρα στην οποία μπορεί να ανήκαν τα αεροσκάφη.
Στη συνέχεια πάντως το πρακτορείο Ρόιτερς, μετέδωσε, επικαλούμενο το πρακτορείο Ria Novosti, με επείγον τηλεγράφημα του την είδηση για την διάψευση του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, επισημαίνοντας στο τηλεγράφημα του ότι «πιστεύεται πως την επίθεση με χημικά αέρια πραγματοποίησαν μαχητικά της συριακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 58 άτομα στην νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με μαρτυρίες του Συριακού Παρατηρητηρίου και ιατρικού προσωπικού».
«Ο Άσαντ έχει ευθύνες»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε σήμερα την «ευθύνη» του Μπασάρ αλ Άσαντ για τη σφαγή με χημικά όπλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία, ενώ επισήμανε επίσης την «ηθική ευθύνη» των «συμμάχων» του.
«Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο Ολάντ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.
«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.
ΟΗΕ: Φρικιαστική επίθεση
Η «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ που διαπράχθηκε σήμερα έγινε «εξ όσων αντιλαμβανόμαστε από αέρος», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να απαιτήσει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
Η επίθεση αυτή «ήταν φρικιαστική» και «ζητάμε, και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτή, ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρη ταυτοποίηση, απόδοση ευθυνών, λογοδοσία», είπε ο ντε Μιστούρα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Συρίας.
«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δυτική τουρκική επαρχία Ισπάρτα, ο Τσαβούσογλου, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από την τηλεόραση, δήλωσε πως οι υποψίες για χρήση χημικών όπλων μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν.
«Το καθεστώς πίσω από την επίθεση»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «φρικτές» τις αναφορές για μια επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, θεωρώντας ότι η ενέργεια αυτή φέρει «όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Φρικτές αναφορές για μια επίθεση με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ της Συρίας. Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το επεισόδιο και οι δράστες να δώσουν λόγο» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Τζόνσον.
«Μολονότι δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη βέβαιοι για το τι συνέβη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος που έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη χημικά όπλα», σημείωσε εξάλλου ο Βρετανός υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.,
Ανησυχία του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε σήμερα την “έντονη ανησυχία” του μετά την επίθεση με χημικά από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 58 άνθρωποι και άλλοι 170 τραυματίστηκαν σε ένα προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.
Ο ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι «ανησυχεί έντονα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα” που σημειώθηκε στο Χαν Σεϊχούν, μια περιοχή στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ». Προς το παρόν ο Οργανισμός «συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες από όλες τις διαθέσιμες πηγές» και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τα συμπεράσματά του.
Ιατρικές πηγές από το Χαν Σεϊχούν, τις οποίες επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν ότι τα θύματα παρουσίαζαν λιποθυμική τάση, έκαναν εμετό ή είχαν αφρούς στο στόμα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον 11 παιδιά.
«Ο ΟΑΧΟ καταδικάζει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσε.
Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013. Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του έτους. Εξετάζει επίσης «περισσότερες από 20» καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015.