«Ποτέ η φυλακή δεν είχε γνωρίσει όμοια έλλειψη προσωπικού, η οποία επηρεάζει πολύ την κράτηση. Μία ομάδα συγγενών των φυλακισμένων ετοιμάζεται να πάει στη δικαιοσύνη», αναφέρει το άρθρο για το Σεν-Ζιλ.
Προσθέτει ότι η ομάδα συγγενών των κρατουμένων του Βελγίου «ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για τις συνθήκες κράτησης», ενώ γίνεται λόγος για τις συνέπειες της έναρξης λειτουργίας των φυλακών του Χάρεν, στις οποίες έχουν ήδη μεταφερθεί 188 άνδρες και 76 γυναίκες με τη συνολική χωρητικότητα να ανέρχεται σε 1190 άτομα.
«Οι συνθήκες της ζωής των κρατουμένων, οι οποίες ήταν ήδη αξιοθρήνητες λόγω του υπερπληθυσμού και του εγκλεισμού πολύ απλά, επιδεινώθηκαν τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας του Χάρεν παρά την έλλειψη προσωπικού», γράφει η ομάδα των συγγενών, σύμφωνα με τη Soir, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν για την επιμονή του να προχωρήσει γρήγορα «παρά τις αναμενόμενες συνέπειες που θα έπεφταν στους κρατούμενους».
«Από τα 70 άτομα (προσωπικό), που μας λείπουν, υπάρχουν κάποιοι που έφυγαν για την έναρξη λειτουργίας στο Χάρεν» αναφέρει ο Χοακίν Φερμέρεν, από το συνδικάτο υπεράσπισης των δημόσιων υπηρεσιών, CGSP.
Το άρθρο φιλοξενεί παράλληλα την μαρτυρία κρατούμενου που έχει μεταφερθεί στο Χάρεν από τις φυλακές του Φορέ και μιλά με το ψευδώνυμο Ελίας.
Ο Eλίας εκφράζει την απογοήτευσή του για τις συνθήκες κράτησης και σημειώνει ότι θα προτιμούσε να είχε μείνει στο Φορέ. «Υπό αυτές τις συνθήκες, θα προτιμούσα να είχα μείνει στο Φορέ. Πρακτικά περνούσαμε όλη την ημέρα έξω από κελί, είχαμε τις δραστηριότητές μας… Εδώ, το γυμναστήριο δεν είναι προσβάσιμο παρά μόνο μία φορά την εβδομάδα αντί για τέσσερις που είχαμε» επισημαίνει και υπογραμμίζει τις αυξημένες τιμές στην καντίνα των φυλακών του Χάρεν.
«Αυτό τον μήνα, είχα έξοδα πάνω από 500 ευρώ, ενώ στο Φορέ με 300 ευρώ το μήνα είχα ό,τι χρειαζόμουν…Για παράδειγμα, το γάλα είναι στα 1,42 ευρώ. Αλλά είναι γάλα από το απόθεμα του Φορέ, το οποίο πληρώναμε 80 λεπτά».
Εύα Καϊλή: Πρωτοχρονιά στη φυλακή – Τι ξέρουμε για το Qatargate
Οι περισσότεροι από τους εμπλεκομένους είναι πρώην, νυν ευρωβουλευτές και λομπίστες από την Ιταλία. Σχεδόν όλοι ανήκουν ή προέρχονταν από τη Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, ο βελγικός και ιταλικός Τύπος αποκαλύπτει καθημερινά τμήματα των καταθέσεων των συλληφθέντων και άλλων υπόπτων, καθιστώντας το Κατάρ-γκέιτ μια υπόθεση που θυμίζει σειρά του Netflix, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. «Το Κατάρ-γκέιτ αποτελεί ντροπή. Οι δεσμίδες χρημάτων που είδαμε θυμίζουν σκηνές στο Netflix, στη σειρά “Narcos”», είπε αγανακτισμένος ο Ιταλός επίτροπος, αναφερόμενος στο μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω του σκανδάλου.
Δύσκολο να πει κανείς τι είναι πιο σοκαριστικό από αυτά που έχουμε μάθει σχετικά με το Κατάρ-γκέιτ τις τελευταίες εβδομάδες: Οτι τα μετρητά (από τις δωροδοκίες) «έφθαναν με κωδικούς γραβάτες και ρούχα», ότι το μπιμπερό της κόρης της Εύας Καϊλή είχε στριμωχτεί στις δεσμίδες με τα χρήματα ή ότι είναι τόσο πολλοί οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, ώστε το Ευρωκοινοβούλιο και οι Βέλγοι δικαστές έχουν χάσει το μέτρημα… Αναυδοι έμειναν, επίσης, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες όταν αποκαλύφθηκε ευρέως πόσες ΜΚΟ και εταιρίες λόμπι δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, αλλά και πόσοι σύμβουλοι ασκούν επιρροή απασχολούμενοι στις «παρυφές» του Ευρωκοινοβουλίου.
Στη φυλακή η Εύα Καϊλή
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραμένει προφυλακισμένη στη φυλακή του Χάρεν των Βρυξελλών -για δωροδοκία δημόσιου λειτουργού, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματική οργάνωση- και το αίτημα για αποφυλάκισή της θα εξεταστεί εκ νέου σε τρεις εβδομάδες.
Στη φυλακή βρίσκονται, επίσης, ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να επωμιστεί όλες τις ευθύνες και να «καθαρίσει» το όνομα της Εύας Καϊλή, αλλά και ο στενός συνεργάτης του, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής του ιταλικού κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και νυν επικεφαλής της ΜΚΟ «Fight Impunity», που αγωνίζεται για την απονομή της δικαιοσύνης και λειτουργούσε ως γραφείο δημοσίων σχέσεων για την προώθηση υποθέσεων σε ευρωβουλευτές. Ο Παντσέρι φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που προωθούσε τις υποθέσεις του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο και προσπαθούσε να εξωραΐσει την εικόνα του εμιράτου στα μάτια των Ευρωπαίων. Οπως έχει προκύψει από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση και από τις αποκαλύψεις του Τύπου, δεν ήταν μόνο το Κατάρ που προωθούσε τα συμφέροντά του στην Ε.Ε., αλλά και άλλες χώρες – το Μαρόκο, η Μαυριτανία κ.λπ.
ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ
» Πολλά χρήματα έφθαναν από το Κατάρ και το Μαρόκο με μεθόδους γνωστές στην Αστυνομία από τα καρτέλ ναρκωτικών.
» Παντσέρι και Τζόρτζι παραδέχθηκαν στους Βέλγους ανακριτές τις συναντήσεις που είχαν με αξιωματούχους του Κατάρ.
» Στο σπίτι του Παντσέρι, οι ερευνητές των βελγικών Μυστικών Υπηρεσιών είχαν βρει 700.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.
» Οι βελγικές Μυστικές Υπηρεσίες είχαν ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα για τον Παντσέρι και τους συνεργάτες του πριν από έναν χρόνο.
» Η Εύα Καϊλή οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή παραδέχθηκε ότι έδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα (600.000 ευρώ, όπως ειπώθηκε), ώστε να τα απομακρύνει από το σπίτι όπου διέμενε με τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον πατέρα της με τα χρήματα επ’ αυτοφώρω.
» Ο Παντσέρι έχει κατονομάσει και άλλους τρεις ευρωβουλευτές ως εμπλεκομένους στο Κατάρ-γκέιτ και άλλα πρόσωπα. Υπαγόρευε ερωτήσεις σε ευρωβουλευτές, αποκάλυψε ο Τζόρτζι.
» «Σκάει» πιο δυνατά και το Μαρόκο-γκέιτ. Ιταλικά και γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το Μαρόκο διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδήσεις σήμερα
Spiegel: Ζητά συγγνώμη και αποσύρει τα άρθρα για τη «νεκρή Μαρία»
Εύα Καϊλή: Πρωτοχρονιά στη φυλακή – Τι ξέρουμε για το Qatargate
Ούτε το 2023 θα βάλουν μυαλό οι Τούρκοι – Νέοι ψευτοτσαμπουκάδες από τον Ακάρ