Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η μάχη για τον δεύτερο γύρο αναμένεται να δοθεί ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους. Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος του “En Marche” Εμανουέλ Μακρόν, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, ο κεντροδεξιός υποψήφιος των Ρεπουμπλικών Φρανσουά Φιγιόν και ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν διασταυρώνουν τα ξίφη τους, προκειμένου να «προκριθούν» στον επόμενο γύρο.
Το βράδυ της Κυριακής, όχι μόνο η Γαλλία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, θα γνωρίζει εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα έχει υποκύψει στο λαϊκιστικό κύμα που δείχνει να χτυπά την τελευταία περίοδο τη Δύση, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
Στις 8 τα πρώτα exit poll
Περίπου 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν από τις 8 το πρώι μέχρι τις 8 το βράδυ (ώρα Γαλλίας) που θα κλείσουν οι κάλπες, ενώ τα πρώτα exit poll αναμένονται την ίδια ώρα. Δεδομένης της μάχης στήθος με στήθος που προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την ανακοίνωση μιας ασφαλούς πρόβλεψης.
Ελαφρώς αυξημένη η προσέλευση το μεσημέρι της Κυριακής
Στις 10.00 GMT (12.00 ώρα Γαλλίας) το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανέρχετο σε 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Μόνο το 2007 η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή και έφτανε το 31,21% το μεσημέρι.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τα νέα ποσοστά συμμετοχής στις 18:00 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις δύο είναι τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν το σημερινό αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι το πώς θα κινηθεί η αδιευκρίνιστη ψήφος. Και το δεύτερο είναι το ποσοστό της αποχής. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου 30% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν, ενώ οι μισοί από αυτούς τόνιζαν ότι ακόμη και αν πάνε δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε θα μιλάμε για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 2002, όταν ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί, είχει προκριθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών απέναντι από τον Ζακ Σιράκ.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα Μακρόν στον α’ γύρο «βλέπουν» 2 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Πέμπτης.
Ηγείται της κούρσας του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου στη Γαλλία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν με 24,5%, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις – της Ifop Fiducial και της Odoxa – που δόθηκαν στη δημοσιότητα την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά αστυνομικών στο Παρίσι.
Δεύτερη ακολουθεί η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της Odoxa για λογαριασμό του Le Point μετά τα συμβάντα της νύχτας της Πέμπτης, κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το 23%, ενώ η Ifop Fiducial την τοποθετεί στο 22,5%.
Τρίτος ακολουθεί με ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 19 και 19,5%, ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Τέταρτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι ο αριστερός υποψήφιος, Ζαν – Λουκ Μελανσόν, με 18,5 – 19%.
Στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, ο Μακρόν προβλέπεται ότι θα επικρατήσει άνετα επί της Λεπέν με ποσοστό τουλάχιστον 60% έναντι ενός 39% της αντιπάλου του.
«Ο Μακρόν έχει καλές πιθανότητες να έρθε πρώτος στον α’ γύρο και κατ’ επέκταση είναι μάλλον απίθανο να αποκλειστεί», σχολίασε ο Γκαελ Σλίμαν της Odoxa.
Παράλληλα, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ισοψηφούν, με ποσοστό 23% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA. Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.
Ψήφισε ο Ολάντ το πρωί της Κυριακής
Ο Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην πόλη Tulle, στην περιοχή Corrèze, που είναι η πρώην εκλογική του περιφέρεια. Δεκάδες φωτογράφοι τον περιτριγύρισαν και ο Ολάντ έσφιξε τα χέρια όλων και συζήτησε για ώρα πριν αποχωρήσει. Χειροκροτήθηκε βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο και στη συνέχεια ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας πήρε το τρένο για το Παρίσι.
Ουρές για να ψηφίσουν στο Λονδίνο το πρωί της Κυριακής
Υπομονή απαιτείται για να ψηφίσουν οι Γάλλοι του Λονδίνου, το πρωί της Κυριακής. Οπως συνέβη και στον Καναδά, με ουρές χιλιομέτρων, έτσι και στην βρετανική πρωτεύουσα χρειάζονται 2 με 3 ώρες για να ψηφίσει κάποιος. Στο Λονδίνο ζουν 200.000 Γάλλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού προξενείου.
Ακροδεξιά, νεοκομμουνισμός, κέντρο -Οι 3 επιλογές
Ωστόσο, αυτό που θα μείνει από τις προεδρικές εκλογές του 2017 είναι ότι ο δικομματισμός θα αφήσει την τελευταία του αναπνοή: μια ακροδεξιά ηγέτης, η Μαρίν Λεπέν, ένας νεοκομμουνιστής, ο Ζαν Λικ Μελανσόν και ένας κεντρώος, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν εκπροσωπούν τον δικομματισμό. Αντίθετα, βρίσκονται στους αντίποδες του πολιτικού συστήματος. Λεπέν, Μελανσόν και Μακρόν προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων και των υποψηφίων του δικομματισμού -του Δεξιού Φρανσουά Φιγιόν και του Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν. Ενα φαινόμενο που στα γαλλικά αποτελεί πλέον παράδοση και αποκαλείται « dégagisme » -που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως «πάρτε πόδι». Αλλοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως «ανάγκη ανανέωσης».
Τέλος του δικομματισμού;
Η άνοδος-έκπληξη του Εμμανουέλ Μακρόν και του κινήματος «Εμπρός!» εγγράφεται σε αυτή την τάση την κατάρρευσης του δικομματισμού Αριστερά-Δεξιά. Αλλά οι εκλογές του 2017 χαρακτηρίζονται, επίσης, από την τρομερή άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς, με την υποψηφιότητα του Μελανσόν, και την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Το 2012 η Μαρίν Λεπέν είχε πάρει 17,9% στις προεδρικές εκλογές, ήτοι 6,4 εκατομμύρια ψήφους. Αν η Λεπέν πάρει τελικά την Κυριακή 23 Απριλίου τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό σημαίνει ότι θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη 7,25 εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων.
Το «τέλος» των δύο παραδοσιακών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού κόμματος και της Δεξιάς παράταξης αναμένεται να συμβεί την Κυριακή 23 Απριλίου. Αν κανείς από τους δύο υποψηφίους των σοσιαλιστών και των συντηρητικών δεν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, στη Γαλλία θα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Από το 1965, τα δύο αυτά παραδοσιακά κόμματα ποτέ δεν έπεσαν κάτω από 44% μαζί, σε προεδρική εκλογή.