Ενα αεροπλανοφόρο, ένα συνοδευτικό, δύο πυραυλοφόρα και ένας εκτοξευστής πυραύλων. Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, μετά τον βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης της Συρίας για να τιμωρήσει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ για την επίθεση με χημικά, η διοίκηση Τραμπ επιδεικνύει τα βαρέα όπλα σε ένα άλλο μέτωπο αυτή τη φορά: Την Βόρεια Κορέα.
Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson και η συνοδεία του, τα οποία κατευθύνονταν προς την Αυστραλία, άλλαξαν ρότα και κατευθύνθηκαν προς την κορεατική χερσόνησο. «Ενα μέτρο πρόληψης», διευκρίνισε το Πεντάγωνο, μετά τις πολλαπλές προκλήσεις του καθεστώτος του Κιμ Γιόνγκ Ουν.
Πράγματι, μια ημέρα πριν φθάσει ο Κινέζος πρόεδρος στις ΗΠΑ, στις 6 Απριλίου, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε εκτοξεύσει έναν νέο βαλιστικό πύραυλο προς την θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι θα υπάρξει στις προσεχείς ημέρες νέα πυρηνική δοκιμή, η έκτη από το 2009. «Η απειλή νούμερο ένα παραμένει η Βόρεια Κορέα, εξαιτίας του ανεύθυνου πυραυλικού της προγράμματος που απειλεί τη σταθερότητα», δήλωσε ο στρατηγός Dave Benham.
Ο φάκελος της Βόρειας Κορέας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping. Ο Τραμπ ήλπιζε να επωφεληθεί από την στήριξη της Κίνας για να φρενάρει τον πυρηνικό πυρετό του βορεο-κορεάτη δικτάτορα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «καθαρίσει» μόνος το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.
Νέος σύμμαχος η Αίγυπτος
Ο Αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, έχει την πλήρη στήριξη του Τραμπ και έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο, στις 3 Απριλίου, σε αντίθεση με την διοίκηση Ομπάμα που δεν είχε καλέσει τον Σίσι στις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Τραμπ και Σίσι έχουν έναν κοινό στόχο: τη μάχη κατά του ισλαμικού κράτους. «Είμαστε 100% μαζί με τον πρόεδρο Σίσι» είχε δηλώσει ο Τραμπ μετά την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, και υπογράμμισε τη «φανταστική δουλειά» του Σίσι, ο οποίος εξελέγη το 2014, αφού πρώτα εκθρόνισε τον Μοχάμεντ Μόρσι και έπνιξε στο αίμα τους οπαδούς του.
Ο Τραμπ διόρισε πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ
Το νέο μέτωπο του Τραμπ είναι η Βόρεια Κορέα. Την Μεγάλη Τρίτη στο Twitter κήρυξε σχεδόν τον πόλεμο στον Κιμ Γιόνγκ Ουν: «Η Βόρεια Κορέα ψάχνει μπελάδες. Αν η Κίνα αποφασίσει να μας βοηθήσει, θα ήταν καταπληκτικό. Αλλιώς, θα λύσουμε τα προβλήματα χωρίς αυτούς! U.S.A.», είχε γράψει στις 5 η ώρα το πρωί.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είχε καταγγείλει την αμερικανική κινητικότητα: «Η ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού με στόχο να καταλάβει την λαϊκή δημοκρατία της Κορέας έχει φθάσει σε ανησυχητικό βαθμό[…] Η RPDC είναι έτοιμη να αντιδράσει, όποιος κι αν είναι ο τύπος πολέμου που θέλουν οι ΗΠΑ», δήλωσε.
Η μοναδική απάντηση που έδωσε ο Τραμπ σε ερώτηση δημοσιογράφου του Fox News που τον ρωτούσε για τα σχέδια του σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ήταν: «Δεν ξέρει κανείς, ε; Δεν ξέρει κανείς».
Πλήγμα στο Αφγανιστάν με τη «μητέρα των βομβών»
«Μήνυμα» προς τη Β. Κορέα, αλλά και το Ιράν, έστειλε όμως η Ουάσινγκτον και με το πλήγμα σε θέσεις τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, με τη «μητέρα όλων των βομβών».
Το χτύπημα έγινε στην επαρχία Νανγκαρχάρ με στόχο τις σήραγγες και τα σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 μαχητές του ISIS, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από αξιωματούχους του Αφγανιστάν.
Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη της βόμβας υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο πάνω από 100 μέτρα καθώς εξερράγη σε ύψος μόλις 2 μέτρα από το έδαφος. Οτιδήποτε υπήρχε στο σημείο εξαϋλώθηκε. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε πως επρόκειτο για πράξη εκδίκησης. Το περασμένο Σάββατο εκεί είχε σκοτωθεί Αμερικανός στρατιώτης, σε επιχείρηση της μονάδας του κατά του Ισλαμικού Κράτους.