Θέλοντας να δηλώσει την περιφρόνηση του στην παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων κοντά στην κορεατική χερσόνησο, ο απρόβλεπτος και επικίνδυνος Κιμ Γιονγκ-Ουν φέρεται αποφασισμένος να εντείνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και να φέρει αντιμέτωπες τις μεγάλες δυνάμεις. Οπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, η δοκιμή θα γίνει σε τούνελ στην Punggye-ri, μια τοποθεσία της χώρας όπου έχουν γίνει κι άλλες πέντε δοκιμές. Τις πληροφορίες έδωσε το αμερικανικό παρατηρητήριο North 38 μελετώντας δορυφορικές εικόνες. Αν όντως συμβεί η πυρηνική δοκιμή, θα πρόκειται για ένα προγραμματισμένο σόου του Κιμ, προκειμένου να δείξει στον καταπιεσμένο λαό του τη δύναμη της Πιονγιάνγκ, καθώς θα εορτάζεται αύριο, η λεγόμενη «Ημέρα του Ηλιου», η 105η επέτειος από τη γέννηση του παππού του, Κιμ Ιλ-σουνγκ, ιδρυτή του κράτους. Στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται περισσότεροι από 200 ξένοι δημοσιογράφοι για την αυριανή εθνική γιορτή, κινούμενοι ελεγχόμενα σε κτίρια και τοποθεσίες.
Τη διεθνή ανησυχία -εκτός από τις απειλές των βορειοκορεατικών μέσων ενημέρωσης και από την αμερικανική κινητικότητα- ενίσχυσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ο οποίος είπε ότι η Βόρεια Κορέα πιθανότατα να μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με χημικές κεφαλές του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν. Κινεζικά ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχίες τονίζοντας ότι «ποτέ άλλοτε η κορεατική χερσόνησος δεν είχε φθάσει τόσο κοντά σε στρατιωτική εμπλοκή». Αξιωματούχοι πάντως του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας εκφράζουν αμφιβολίες για την πιθανότητα πραγματοποίησης ενός πυρηνικού τεστ από τις βορειοκορεατικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι ο Κιμ εσκεμμένα έχει καλλιεργήσει το έδαφος για «κάτι θεαματικό».
Η έντονη ρητορική του Αμερικανού προέδρου για το βορειοκορεατικό καθεστώς και η κινητικότητα του αμερικανικού Ναυτικού έχουν ενοχλήσει την Κίνα και τη Ρωσία. Στη συνάντηση της Μόσχας, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τίλερσον και Λαβρόφ, συμφώνησαν πως το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό της κορεατικής χερσονήσου. Ο Τραμπ παρ’ όλα αυτά διατηρεί τους υψηλούς τόνους κατά της Βόρειας Κορέας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, θεωρούν πως έχει αρχίσει να μειώνεται το χάσμα ανάμεσα στους δύο πρόεδρους, καθώς η Κίνα δέχθηκε να πιέσει τον Κιμ να μην τραβήξει τη σκανδάλη και προκαλέσει ανάφλεξη στην κορεατική χερσόνησο.
Η «χημεία» με Σι
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Κίνα να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα, ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δεν χρειάζεται αυτή η έκκληση, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζιπίνγκ έχουν αποκαταστήσει ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας, το οποίο ενισχύθηκε λόγω της αμερικανορωσικής ψυχρότητας. Ο ανταποκριτής της «Γκάρντιαν» στο Πεκίνο, Τομ Φίλιπς, θεωρεί ότι μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα (δεύτερη κατοικία του Τραμπ) οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας αμβλύνθηκαν. Σε αυτό συνετέλεσε η νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λόγω της συριακής έντασης. «Ο Τραμπ κατάλαβε ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποκαταστήσει το διάλογο με την Κίνα», έγραψε ο «Γκάρντιαν», προσθέτοντας ότι ο Σι μπορεί να αποδειχθεί στον πιο καλό συνομιλητή για τον Τραμπ.
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου