Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η πολιορκία του Κιέβου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε άλλη μια επίδειξη αδιαλλαξίας, καλώντας τον ουκρανικό στρατό να παραδώσει τα όπλα και με έμμεση αλλά σαφή προτροπή να ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Χωρίς περιστροφές, αποκάλεσε «συμμορία ναρκομανών και φιλοναζί» την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε πως αυτοί που πολεμούν δεν είναι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού αυτοί που πολεμούν, αλλά εθνικιστές και ακροδεξιοί τρομοκράτες
Σκληρές δηλώσεις
«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία», κατέληξε, κλείνοντας την πόρτα στο διάλογο με τη σημερινή ουκρανική ηγεσία και απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις.
Οι σκληρές δηλώσεις Πούτιν αποτελούν μια μορφή μηνύματος προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, καθώς συνέπεσαν με την έναρξη της συνεδρίασης των ηγετών των χωρών μελών της Συμμαχίας για την εισβολή της Ρωσίας.
Υπάρχει και… συνέχεια
Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυε προς το ΝΑΤΟ να μην επιχειρήσει να εντάξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στα μέλη του, γιατί θα υπάρξει «ρωσική απάντηση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία επέλεξαν να είναι ουδέτερες χώρες, γι’ αυτό και δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Οπως έχει πει η ίδια και πρόσφατα, οι δυο ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να παραμείνουν στην πολιτική της «μη συμμετοχής» σε καμία συμμαχία, καθώς αυτή θεωρείται από τη Μόσχα ως «παράγοντας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη».
Οι απειλητικές δηλώσεις αυτές δείχνουν τις ρωσικές προθέσεις και οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κρίση ξεφεύγει από το ουκρανικό ζήτημα και αφορά την αντιπαράθεση με όλη τη δυτική συμμαχία.
Διγλωσσία Κρεμλίνου
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό στη διπλωματία, μιλώντας χθες το πρωί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Στην τηλεφωνική τους συνομιλία είχε φανεί πρόθυμος για συνομιλίες σε ηγετικό επίπεδο με την Ουκρανία. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι είπε στον Πούτιν ότι η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε πει στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να στείλει στο Μινσκ μια αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας, για συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά και με αίτημα την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.
Εκκληση
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε απευθύνει έκκληση στον Πούτιν για διάλογο. «Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε το θάνατο των ανθρώπων», είχε αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του. Ο Ζελένσκι, για τον οποίο υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες -σχετικά με το σημείο όπου βρίσκεται και αν θα παραμείνει στην Ουκρανία-, επέκρινε τη Δύση για τη «χλιαρή» τιμωρία στη Ρωσία και κάλεσε την Ε.Ε. να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με σημάδεψε ως υπ’ αριθμόν ένα στόχο. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους», ανέφερε ο Ζελένσκι, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά του και για την οικογένεια του. Ο ίδιος διέψευσε τις αναφορές για σχέδιο φυγάδευσης του από την Ουκρανία και τόνισε ότι θα παραμείνει στη χώρα του.
Πολιορκία Κιέβου
Μάχες στα βόρεια προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας κατέγραφαν από χθες τα ξημερώματα όλα τα μεγάλα δίκτυα. Σε δραματική του δήλωση ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε χθες το πρωί ότι η πόλη αμύνεται κατά των ρωσικών δυνάμεων. Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα και στρατιώτες είχαν παραταχθεί περιμετρικά της πόλης για να την υπερασπιστούν, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μοιράστηκαν 18.000 όπλα σε εθελοντές. Η κατάσταση που επικρατεί είναι συγκεχυμένη, καθώς η ανακοίνωση από την ουκρανική κυβέρνηση ότι ανακαταλήφθηκε το αεροδρόμιο Χοστομέλ που βρίσκεται στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας δεν επιβεβαιώθηκε.
Οι Ουκρανοί ανατίναξαν γέφυρα βόρεια του Κιέβου για να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων. «Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, οι Ρώσοι θα έχουν άμεσα τον έλεγχο του Κιέβου», τόνιζαν Δυτικοί αναλυτές, υπογραμμίζοντας πως η μάχη για το Κίεβο είναι η πιο σημαντική σε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο. Στόχος των ρωσικών δυνάμεων ήταν πρώτα το προάστιο Ομπολον του Κιέβου, μια περιοχή σε απόσταση 10 χιλιόμετρων από το κέντρο της πρωτεύουσας. Μάχες αναφέρθηκαν και σε μικρότερες πόλεις στα βόρεια του Κιέβου.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
– Σφοδρές μάχες γύρω από το Κίεβο.
– Μάχες γύρω από τη Μαριούπολη στο νότο και το Χάρκοβο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
-Οι Ουκρανοί απώθησαν τους Ρώσους σε γέφυρα της Χερσώνας.
-Ο πρόεδρος της χώρας έχει κηρύξει γενική στρατιωτική κινητοποίηση και απαγόρευση εξόδου από την Ουκρανία για όλους τους άρρενες πολίτες ηλικίας 18-60 ετών.
-Στη Δυτική Ουκρανία, πλήθος ανδρών έσπευσαν στο τοπικό γραφείο στρατολόγησης για να καταταγούν, ενώ το τοπικό στρατιωτικό αεροδρόμιο δέχεται επίθεση.
– Το ουκρανικό υπ. Εσωτερικών ανέφερε πως περίπου 1.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες.
-Ρωσικά μέσα ανέφεραν το θάνατο 200 Ουκρανών και άλλων 13 στο νησάκι «Φίδι» (που αρνήθηκαν να παραδοθούν όταν περικυκλώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις).
– Βρετανικές στρατιωτικές πηγές μιλούν για 450 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς και περίπου 195 Ουκρανούς, μαζί με 57 αμάχους.
– Προειδοποίηση ΟΗΕ: Μέχρι και 5 εκατομμύρια Ουκρανοί ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
– Πάνω από 50.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Μολδαβία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr