Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης
«Αυτό εξαρτάται από το αν θα φτάσουμε στο σημείο όπου θα έχει υπάρξει συμφωνία ότι θα προχωρήσουμε με ένα νέο πρόγραμμα. Και είναι ξεκάθαρο πως δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
Με αυτό τον τρόπο ο κ. Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία και το Ταμείο θα συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε πως στην παρούσα φάση το Ταμείο δεν έχει επαφές με την αντιπολίτευση και υποστήριξε πως η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή του
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
«Η ισχυρή οικειοποίηση του προγράμματος είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη για την επιτυχημένη υλοποίηση του. Και ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση, αυτό ισχύει για κάθε πρόγραμμα, να καλλιεργήσει δυνατή στήριξη για το πρόγραμμα. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω ξανά ότι δεν έχουμε επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Ερωτηθείς για το αν το Ταμείο επιθυμεί πραγματικά να μείνει, ο κ. Ραίς σημείωσε πως το ΔΝΤ παραμένει πλήρως αναμειγμένο, ενώ ανέφερε πως παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες των Βρυξελλών χρειάζεται ακόμα δουλεία να γίνει.
«Θα επαναλάβω πως δουλεύουμε σκληρά με όλους τους εταίρους για να επιτευχθεί συμφωνία. Έχουμε πλήρη συμμετοχή και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Και θα σημείωνα για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλεία για να γεφυρωθούν οι εναπομείναντες διαφορές. Άρα δεν θα κάνω εικασίες για τον χρόνο ούτε θα δημιουργήσω μη ρεαλιστικές προσδοκίες που δεν βοηθούν».
Όσον αφορά το κλίμα ανησυχίας που έχει δημιουργήσει ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τραμπ που μειώνει δραστικά την χρηματοδότηση προς διεθνείς οικονομικούς θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και η επικείμενη τοποθέτηση ενός σκληρού επικριτή του Ταμείου στην θέση του υφυπουργού οικονομικών για διεθνή χρηματοοικονομικά θέματα, ο κ. Ράις παρατήρησε πως δεν γνωρίζει να έχει υπάρξει καμία επίσημη αλλαγή πολιτικής.
«Όπως έχω ήδη πει δεν γνωρίζουμε κάποια αλλαγή οπτικής εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης άρα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτούς. Η συζήτηση με τον υπουργό Μανούτσιν κάλυψε διάφορα θέματα και πιστεύω πως η Ελλάδα ήταν ένα από αυτά».