Μολονότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζει, όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται, πως ο επόμενος πρόεδρος της δεύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα χρειαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα λιτότητας για να περιορίσει το έλλειμμα στο 3%, τόσο οι τρεις «αριστερο-δεξιοί λαϊκιστές» (Μαρίν Λεπέν, Μπενουά Αμόν, Ζαν-Λικ Μελανσόν) όσο και οι δύο «συστημικοί» αντίπαλοί τους (Εμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Φιγιόν) ενέδωσαν στη γοητεία της παροχολογίας. Αλλοι αχαλίνωτα κι άλλοι με μέτρο.
Μετά το σκάνδαλο PelenopeGate, με τις χρυσές αργομισθίες της συζύγου του στη Βουλή, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν, δεν τολμά να επαναλάβει τις δεσμεύσεις του για περικοπή δημοσίων δαπανών κατά 100 δισ. ευρώ και 500.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Αντιθέτως αναθεώρησε επί το «φιλολαϊκότερον» το πρόγραμμά του για την Υγεία, τάζοντας σε όλους ανεξαιρέτως τους Γάλλους ηλικιωμένους… δωρεάν γυαλιά μυωπίας και πρεσβυωπίας, ακουστικά και μασέλες!
Ακόμη κι ένας δεδηλωμένος θατσερικός, όπως ο Φιγιόν, τα δίνει όλα προκειμένου να ξεκολλήσει από το τέλμα του 18,5%-21% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ώστε να «κλέψει» τη δεύτερη θέση από τον Εμανουέλ Μακρόν -που κινείται περίπου στα ίδια ποσοστά, με οροφή το 23%- και να διεκδικήσει εκείνος από τη Μαρίν Λεπέν (26%-27%) το Μέγαρο των Ηλυσίων στις 7 Μαΐου.
Παρά το αρχικό ξεπέταγμα, που του επιτρέπει, μέχρις στιγμής, να διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τον επίσημο υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν (14%-16%), ο «ανεξάρτητος κεντρώος της αγοράς», Εμανουέλ Μακρόν, αδυνατεί να διευρύνει την απήχησή του (τουλάχιστον ως την Τετάρτη, όταν συμμάχησε με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού). Οι δημοσκόποι προσδιορίζουν την αχίλλειο πτέρνα του στη χαμηλή «βεβαιότητα ψήφου» του ακροατηρίου του. Μόλις 36% των οπαδών του Μακρόν δηλώνουν σίγουροι ότι θα τον ψηφίσουν στις 24 Απριλίου, έναντι 67% του Φιγιόν και άνω του 80% της Λεπέν.
Ετσι, ακόμη και ο «υπεράνω πάσης υποψίας για λαϊκισμό», πρώην τραπεζίτης του ομίλου Ρότσιλντ, αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του. Πήρε πίσω την εξαγγελία για πλήρη κατάργηση του 35ωρου, πρότεινε πλήρη κρατικοποίηση του ασφαλιστικού φορέα των ανέργων, επέκταση βοηθημάτων σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πολιτιστικό πάσο 500 ευρώ για όλους τους νέους της Γαλλίας, που θα δίνει πρόσβαση σε βιβλία, θέατρο και κινηματογράφο, σε συνέργεια με ομίλους της νέας τεχνολογίας (Google, Apple, Facebook, Amazon). Υπό την πίεση του Μπαϊρού αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα κατά της πολιτικής διαφθοράς και απλή αναλογική στην Κάτω Βουλή.
Τινάζουν την μπάνκα
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Οι εξαγγελίες των Φιγιόν και Μακρόν μοιάζουν γραφικά πταίσματα μπροστά στις τερατώδεις υποσχέσεις των «λαϊκιστών» αντιπάλων τους, που αγνοούν επιδεικτικά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα – αν δεν στρέφονται απροκάλυπτα εναντίον της.
Είναι γνωστό ότι η Μαρίν Λεπέν απειλεί να «τινάξει την μπάνκα» βγάζοντας τη Γαλλία από το ευρώ, κάτι που, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, θα επιβαρύνει με 30 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος και θα εκτοξεύσει τουλάχιστον κατά 20% τον πληθωρισμό. Η Λεπέν ωστόσο τάζει μειώσεις 3%-5% στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, απονομή σύνταξης για όλους στα 60 (κάτι που επίσης υπόσχονται ο Αμόν και ο Μελανσόν), κρατικοποίηση της εταιρίας διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών, επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, επιδοτήσεις στη γεωργία, έξτρα φορολόγηση των επιχειρήσεων που απασχολούν αλλοδαπούς κ.λπ. Ολα αυτά χωρίς να αυξήσει σημαντικά τα ελλείμματα και το κόστος δανεισμού της χώρας, όπως δήλωσε η ίδια στην υψηλής ακροαματικότητας «Πολιτική Εκπομπή» του France 2.
Σε ό,τι αφορά τον Μπενουά Αμόν -που αρνείται τους «επαχθείς» κομματικά όρους του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και ένας εκ των δύο να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία- ανάμεσα στο πλήθος των παροχών που υπόσχεται έχει σημαία την καθιέρωση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 600-750 ευρώ για όλους τους Γάλλους. Πέραν του ότι το μέτρο είναι ασύμβατο με τους κανόνες της ευρωζώνης, το κόστος του, σύμφωνα με γαλλικά think tank, αγγίζει τα 350 δισ., που θα αναζητηθούν (πού αλλού;) με την άγρια φορολόγηση των «εχόντων».
Σε «επαναστατικό» δημοσιονομικά σύμπαν κινούνται και οι εξαγγελίες του ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν. Αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας (με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 12%-13%), υπόσχεται να αυξήσει μέσα στην πενταετία 2017-2022 τις δημόσιες δαπάνες κατά 273 δισ. ευρώ! Τα 100 δισ. θα είναι επενδυτικά δάνεια, που θα τονώσουν τη γαλλική οικονομία και τα υπόλοιπα 173 δισ. θα αφορούν σε καθαρή αύξηση δαπανών μέσω νέων φόρων, δανεισμού, πάταξης της φοροδιαφυγής. Με τα χρήματα αυτά θα δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις μισθών 6%, θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα κατά της ανεργίας, θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις στη γεωργία και θα βελτιωθούν οι παροχές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Κατά τον Μελανσόν η εφαρμογή αυτού του προγράμματος -που θα προκαλούσε έμφραγμα στους Σόιμπλε και Ντράγκι- θα μειώσει την ανεργία από το 10% στο 6%, το έλλειμμα (!) στο 2,5% και θα εξασφαλίσει στη Γαλλία ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%. Οσο για το δημόσιο χρέος, θα… μειωθεί κι αυτό από το 95,8% στο 87%.
Κατέβασε μπαϊράκι ο Μπαϊρού υπέρ Μακρόν
Επικαλούμενος τους «κινδύνους για τη Γαλλική Δημοκρατία από τυχόν επικράτηση της Ακροδεξιάς», ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) παραιτήθηκε την Τετάρτη από την κούρσα καλώντας τους οπαδούς του να ψηφίσουν τον «άφθαρτο» και ιδεολογικά συγγενή Μακρόν. Ηταν μια μεγάλη επιτυχία του Μακρόν, που πολιορκούσε στενά τις τελευταίες μέρες τον Μπαϊρού, αλλά προσέκρουε αρχικά στην άρνησή του. Τελικά όμως ο 65χρονος Μπαϊρού άλλαξε γνώμη με το επιχείρημα ότι τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον Φιγιόν και οι εσωτερικές έριδες στους Σοσιαλιστές (τους οποίους στήριξε το 2012, στο πρόσωπο του Ολάντ) ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στη Λεπέν.
Κατά τους αναλυτές, η στήριξη του Μπαϊρού μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στον Μακρόν, καθώς ο αρχηγός του MoDem συγκέντρωνε 5,5%-6% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής