Οι πληροφορίες είναι δωρεάν και οι «ειδικοί» έτοιμοι να σας λύσουν τις απορίες μέσω των social media! Δημιουργοί περιεχομένου σε Instagram, YouTube και TikTok προσφέρουν πληθώρα συμβουλών για τα οικονομικά, υποσχόμενοι, συχνά, πλούτη σε νέους και εύπιστους «ακολούθους».
Νέοι 18-34 ετών
Οι «finfluencers» (δημιουργοί που επηρεάζουν τους ακολούθους τους για οικονομικά ζητήματα) έχουν καταφέρει να προσελκύσουν κοινό, κυρίως νέους 18-34 ετών που ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις και δεν επιλέγουν παραδοσιακές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Στο TikTok έχει δημιουργηθεί ειδική ετικέτα #FinTok, όπου οι δημιουργοί περιεχομένου δημοσιεύουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τη φορολογική δήλωση, την εξοικονόμηση χρημάτων, τα χρέη και τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα. To #FinTok έχει συγκεντρώσει πάνω από 400 εκατομμύρια προβολές, το #crypto 4,48 δισεκατομμύρια και το #stocktock 1,4 δισεκατομμύρια.
Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η πλατφόρμα «TikTok» άρχισε να εφαρμόζει ένα νέο σύστημα, με το οποίο μπορεί να μπλοκάρει αυτόματα βίντεο που παραβιάζουν την πολιτική της εταιρίας, απαγορεύοντας την προώθηση οικονομικών υπηρεσιών – με εξαίρεση τις «επί πληρωμή» δημοσιεύσεις. Ως αποτέλεσμα της καινούργιας πολιτικής πολλοί από τους δημιουργούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν το εν λόγω μέσο και να μεταφέρουν την παρουσία τους σε άλλες πλατφόρμες περιεχομένου, όπως το YouTube, το twitter και το Instagram, όπως και την εφαρμογή Discord, όπου έχουν περισσότερη ελευθερία σχετικά με το περιεχόμενο που μοιράζονται.
Τον Απρίλιο, η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) στη Βρετανία προειδοποίησε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορεί να λάβει μέτρα αν συνεχίσουν να προωθούν επικίνδυνες και ενίοτε δόλιες επενδύσεις σε άπειρους καταναλωτές. Η αντίδραση της υπηρεσίας ήρθε μετά την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με τα social media και την εμφάνιση του νέου «τρεντ» με τους νέους, αυτοδίδακτους επενδυτές που αναλαμβάνουν μεγάλα οικονομικά ρίσκα όταν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα και άλλα προϊόντα υψηλού ρίσκου.
Συμβουλές… 30 δευτερολέπτων
Οπως αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» η Σάρα Κόουλς της επενδυτικής εταιρίας Hargreaves Lansdown, οι χρήστες των social media επιλέγουν να «ακολουθούν» ανθρώπους με τους οποίους συμφωνούν ή μπορούν να σχετιστούν μαζί τους. «Από τη μία, υπάρχει μια επενδυτική εταιρία που αναρτά περιεχόμενο σχετικά με την οικονομική διαχείριση μαζί με όλους τους πιθανούς κινδύνους και τα ρίσκα και όλα ακούγονται απαίσια. Από την άλλη, κάποιος ανεβάζει μικρές συμβουλές 30 δευτερολέπτων, παρουσιάζοντάς το σαν να είναι εύκολο και ακίνδυνο. Η τάση είναι οι χρήστες να επιλέξουν τον δεύτερο δημιουργό», εξηγεί.
Εκτιμάται πως πέρυσι περίπου 435.000 νέοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές για πρώτη φορά. Το 18% ήταν κάτω των 25 ετών και το 49% μεταξύ 25 και 30 χρόνων, σύμφωνα με το Investment Trends.
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
ΚΟΥΙΝΙ ΤΑΝ: Προτείνει επενδύσεις διαδικτυακά χωρίς πτυχίο… Οικονομικών
Η Κουίνι Ταν δεν έχει πτυχίο Οικονομικών ούτε κατέχει άδεια οικονομικού συμβούλου, ωστόσο παραιτήθηκε από τη δουλειά της στο μάρκετινγκ για να επικεντρωθεί στη δημιουργία περιεχομένου για τις επενδύσεις διαδικτυακά. Οπως εξηγεί στο ABC της Αυστραλίας, ξεκίνησε το κανάλι της στο YouTube στην αρχή της πανδημίας επειδή έβλεπε πως πολλοί δυσκολεύονταν με τα οικονομικά τους και ένιωσε πως μπορούσε να δώσει πληροφορίες που είχε συλλέξει η ίδια τα τελευταία χρόνια.
Η 23χρονη κερδίζει 5.000 δολάρια τον μήνα από τις διαφημίσεις των βίντεο στο YouTube, τα οποία γυρίζει από το καθιστικό της, και επιπλέον έχει συνεργασίες με τράπεζες και επενδυτικές πλατφόρμες. Σε έναν χρόνο έχει «χτίσει» το κοινό της, με 17.900 ακολούθους στο YouTube, 20.300 στο Instagram και μετράει περισσότερες από 400.000 προβολές στο TikTok, όπου έχει 62.000 ακολούθους. Η ίδια υποστηρίζει πως καλύπτει ένα κενό στην αγορά: «Είναι σημαντικό οι νέοι να μην αντιμετωπίζουν τα χρήματα ως ταμπού. Και γι’ αυτό ήθελα να δημιουργήσω δωρεάν περιεχόμενο για όσους δεν έχουν χιλιάδες δολάρια να δώσουν σε κάποιον οικονομικό σύμβουλο».
Ανεύθυνες συμπεριφορές
Η λέκτορας Οικονομικών του RMIT στο Σίδνεϊ, δρ Ανγκελ Ζονγκ, που παρακολουθεί τους finfluencers, έχει καταγράψει ανεύθυνες και επικίνδυνες συμπεριφορές που προωθούν, όπως υποστηρίζει, κάποιοι δημιουργοί. «Εχω δει ανθρώπους να ενθαρρύνουν τους ακολούθους τους να δανείζονται από συγκεκριμένες πλατφόρμες για να επενδύσουν σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα ή να τους ενθαρρύνουν τα παραιτηθούν από τη δουλειά τους για να γίνουν χρηματιστές πλήρους απασχόλησης», δηλώνει.
Οπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με τη νομιμότητα των finfluencers και το περιεχόμενο που αναρτούν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν είναι παράνομο, παρότι μπορεί να συμμορφώνονται με την πολιτική χρήσης της εκάστοτε πλατφόρμας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter