Ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε ανησυχία για τις κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για απορρύθμιση του τραπεζικού τομέα λέγοντας ότι το μεγαλύτερο δίδαγμα από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι ότι ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας απαιτεί διεθνείς κανονισμούς.
Ο περιορισμός των διεθνών τραπεζικών κανονισμών θα έθετε υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μέχρι την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα προκαλούσε μια επικίνδυνη κούρσα ανάμεσα σε χώρες για την χαλάρωση των κανονισμών.
— Ποιά είναι η άποψή σας για την θέσπιση μιας ευρωπαϊκής “κακής τράπεζας”;
— “Αυτή τη στιγμή δίνουμε έμφαση στον συντονισμό. Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα δάνεια χορηγούνται με βάση τους νόμους της χώρας. Υπόκεινται στους νόμους της εγχώριας φερεγγυότητας και στις διαδικασίες των εγχώριων δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να αναμένουμε μια ξαφνική εναρμόνηση όλων των εγχώριων νομικών πλαισίων…”
— Είπατε ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν χρειάζεται απορρύθμιση, απηχώντας έτσι τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Τραμπ θέλει, όχι μόνο την απορρύθμιση, αλλά και την τοποθέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην πρώτη θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Σας ανησυχεί αυτό;
Νιγηρία: 67 άτομα νεκρά, ανάμεσά τους παιδιά, σε χριστουγεννιάτικες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις
— “Από την πλευρά της ΕΕ, εκεί που δίνουμε έμφαση είναι στην ανάγκη για μια συνεχή συνεργασία στην διεθνή δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση και εποπτεία. Είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό. Όταν βλέπουμε ενδείξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, προκύπτουν συγκεκριμένες ανησυχίες. Αυτό είναι ένα από τα διδάγματα της κρίσης: ο διεθνής χρηματοοικονομικός τομέας απαιτεί διεθνείς κανονισμούς και προϋποθέσεις. Δεν υποστηρίζουμε την απορρύθμιση ή την απόσυρση των χρηματοοικονομικών πλαισίων μετά την κρίση. Θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα της εξέτασης του νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ για την ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα πρακτικά βήματα που η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να κάνει”.
— Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ δεν συνεισφέρουν στην σταθερότητα του παρόντος πλαισίου. Μήπως (ο Τραμπ) συνιστά απειλή για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα;
— “Όπως προείπα, έχουμε συγκεκριμένες ανησυχίες. Αυτός είναι ο λόγος που στέλνουμε το μήνυμα της ανάγκης για συνεχιζόμενη διεθνή συνεργασία σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να δούμε τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι πρωτοβουλίες…”.
— Στην χειμερινή της οικονομική πρόβλεψη η Κομισιόν έκανε θετική αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ισπανία παρά τη σημαντική παρέκκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο. Είναι όντως σε καλό δρόμο η διαδικασία προσαρμογής ;
— “Η άποψη της Κομισιόν είναι ότι ο προϋπολογισμός για το 2017 είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP). Σε ό,τι αφορά τους πλασματικούς στόχους, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι θα είναι πάνω από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις”.
— Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ο ισπανικός προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το κοινοβούλιο;
— “Επί του παρόντος εργαζόμαστε με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί. Αν υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη, φυσικά θα χρειαστεί να την λάβουμε υπόψη μας στις προβλέψεις και την αξιολόγησή μας. Σαφώς και γνωρίζουμε την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία”.