ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Ε.Ε.: 300% αυξήθηκαν τα ποσά για την πολιτική προστασία – Πυξίδα για την αξιοποίηση τα… λάθη στην πανδημία

Bρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος

Συμφωνία που οδηγεί σε τριπλασιασμό των κοινοτικών κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την περίοδο 2021-2027 επιτεύχθηκε χθες μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής.

Η πολιτική συμφωνία προβλέπει την προικοδότηση του μηχανισμού με 3,3 δισ. ευρώ την παραπάνω επταετία. Τα 1,263 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον τακτικό κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ τα 2,056 δισ. ευρώ θα προστεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο μερίμνησε ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι τρεις πυλώνες του μηχανισμού (πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστροφών), προστατεύοντας τα κονδύλια για την πρόληψη.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για αύξηση κατά περίπου 300% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης της Ε.Ε. σε καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης δημιουργίας αποθεματικού ικανοτήτων (rescEU), την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας και τη βελτίωση της πρόληψης καταστροφών και ετοιμότητας.

Επιπλέον, ο νέος κοινοτικός κανονισμός καθορίζει το ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση, ωστόσο παρέχει παράλληλα ένα περιθώριο ευελιξίας. Μάλιστα, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να ανακατανείμει κονδύλια για δράσεις αντίδρασης πέρα από το περιθώριο ευελιξίας.

Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αντιδρά καλύτερα στον απρόβλεπτο χαρακτήρα των καταστροφών και να κάνει χρήση των πόρων όπου χρειάζονται περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Συμβούλιο είχε τροποποιήσει τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, προβλέποντας τη δημιουργία πρόσθετης δεξαμενής πόρων (rescEU,) για την παροχή συνδρομής σε καταστάσεις όπου οι συνολικές υφιστάμενες ικανότητες δεν επαρκούν.

Το σύστημα rescEU, που θα τεθεί σε ισχύ μετά την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης, θα περιλαμβάνει ιδίως εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και πόρους για την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών αναγκών και χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων. Η απόφαση θα ενισχύσει επίσης την υφιστάμενη εθελοντική δεξαμενή εθνικών ικανοτήτων.

«Καμπανάκι»

Η Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εμπειρίες από τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, εισηγείται στα κράτη-μέλη να γίνει και νέα αναθεώρηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε να διευρυνθεί ο ρόλος στην κοινή αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί ότι από τις πρόσφατες εμπειρίες προκύπτει πως η εξάρτηση από εθελοντικές προσφορές αμοιβαίας βοήθειας, υπό το συντονισμό και με τη διευκόλυνση του μηχανισμού, δεν διασφαλίζει πάντοτε τη διάθεση επαρκών ικανοτήτων σε περίπτωση καταστροφής. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν τα κράτη-μέλη πλήττονται ταυτόχρονα από τον ίδιο τύπο καταστροφής, όπως έγινε στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περισσότερων από 90.000 Ευρωπαίων πολιτών από όλο τον κόσμο.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, καθώς και αναπνευστήρες, μέσα ατομικής προστασίας, θεραπευτικά μέσα και άλλες προμήθειες έχουν αγοραστεί και διαμοιραστεί μέσω του rescEU για τη στήριξη των εθνικών Συστημάτων Υγείας.

Επιπλέον, ένα νέο στρατηγικό ιατρικό απόθεμα στο πλαίσιο του rescEU, το οποίο επί του παρόντος φιλοξενείται από εννέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιτρέπει στην Ε.Ε. να αντιδρά ταχύτερα σε κρίσεις.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Στα «χέρια» της Europol 10 χάκερς: Υποψίες ότι έκλεψαν 100 εκατ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα από διάσημους

100χρονος διώκεται για τους θανάτους πάνω από 3.518 ατόμων σε στρατόπεδo συγκέντρωσης στον Β’ Παγκόσμιο

ΗΠΑ: 54 γερουσιαστές ζητούν την παρέμβαση Μπάιντεν για να μπει τέλος στον αυταρχισμό του Ερντογάν

Σοκ στη Μινεσότα: Άνοιξε πυρ μέσα σε κλινική επειδή ήταν δυσαρεστημένος – Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Φάουτσι: Η ανησυχία μου είναι ελάχιστη για τις παρενέργειες των εμβολίων – Τι θα κρίνει το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα

Tinad

Κορωνοϊός: Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη χαλάρωση των μέτρων – «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη»

Tinad

Κορωνοϊός – Τζανάκης: «Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις – Πιθανό να δούμε και 3.000 κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός – Τούντας για Πάσχα: Με περιορισμούς αλλά καλύτερα από πέρυσι – Αρχές Απριλίου η άρση των μέτρων

Tinad

Στα μέσα Μαρτίου η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του κορωνοϊού

Tinad

Κορωνοϊός – Sputnik V: Το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των εγκρίσεων!

Tinad

Κορωνοϊός – Ιταλία: To 2020 σημειώθηκαν 100.526 περισσότεροι θάνατοι απ΄ότι την πενταετία 2015- 2019

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown: Νέες διευκρινίσεις για ΚΤΕΟ και γάμους – Ποιος περιορισμός παύει να ισχύει

Tinad

Παπαευαγγέλου: Αυξητική τάση σε πολλές περιοχές της χώρας – Διπλασιασμός του επιδημιολογικού φορτίου

Ανδρέας Ντίνης