ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανυπομονησία για την εποχή Μπάιντεν και το τέλος του Τραμπισμού

Ανυπομονησία για την εποχή Μπάιντεν και το τέλος του Τραμπισμού

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Τη λήθη στο φαινόμενο Τραμπ, που κυριάρχησε για τέσσερα χρόνια με τα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού και της διχαστικής ρητορικής, επιχειρούν οι ΗΠΑ τόσο θεσμικά όσο και πολιτικά.

Η προσπάθεια του πολιτικού κόσμου να κλείσει το σκοτεινό κεφάλαιο της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας που έχει το όνομα του απερχόμενου προέδρου αποκρυσταλλώνεται στη φράση κορυφαίου Αμερικανού τηλεπαρουσιαστή. «Υστερα από τέσσερα χρόνια, δεν αντέχω άλλο!», είπε όταν ερωτήθηκε αν θα καλούσε τον Ντόναλντ Τραμπ σε εκπομπή του. Η φράση του διάσημου άνκορμαν απηχεί ένα γενικό συναίσθημα «τραμπικού κορεσμού» που έχει καταλάβει τη δημόσια ζωή στις ΗΠΑ.

«Καιρός να τελειώνουμε και να προχωρήσουμε», απάντησε, επίσης, εξέχον στέλεχος της Wall Street που κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Βουλής να παραπέμψει σε δίκη τον απερχόμενο πρόεδρο για τα γεγονότα του Καπιτωλίου.

Σκοτεινό κεφάλαιο

Δεν είναι όμως εύκολο να σβήσει ένα «σκοτεινό», όπως χαρακτηρίζεται από τον Τύπο, κεφάλαιο της αμερικανικής Ιστορίας και, κυρίως, δεν είναι εύκολο να διαλυθεί η πολιτική κληρονομιά που το ακολουθεί. Ο τραμπισμός θα συνεχίσει να στοιχειώνει τους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, αλλά και τη «βαθιά» Αμερική. Οι πολιτικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί και διαιρέσεις, που επανήλθαν στο προσκήνιο αυτά τα τέσσερα χρόνια, αναβιώνοντας τα πιο ζοφερά χαρακτηριστικά του έθνους, είναι ό,τι αφήνει ο Τραμπ στη χώρα ως παρακαταθήκη και θα αποτελέσουν ένα σοβαρό εμπόδιο για τον νέο πρόεδρο, που ορκίζεται την Τετάρτη. Για το επόμενο διάστημα αυτά ενδεχομένως να επισκιάσουν ακόμη και την πολλά υποσχόμενη προεδρία του Τζο Μπάιντεν, αφού οι εκατό πρώτες μέρες της θητείας του θα συμπέσουν με την πολιτική δίκη του Τραμπ στη Γερουσία, την οποία ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

 Παραπομπή σε δίκη

Με την έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεση του Τραμπ, οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν ευθέως τον τραμπισμό -ο οποίος απειλεί το σύστημα αξιών του πολιτεύματος-, επιχειρώντας να συσπειρώσουν στην προσπάθεια αυτή και μερίδα των Ρεπουμπλικανών. Ο Τραμπ κατέγραψε το ρεκόρ του μόνου προέδρου στην αμερικανική Ιστορία που παραπέμφθηκε δύο φορές στη διάρκεια της θητείας του και, επιπλέον, εκείνου που ενέπλεξε το κόμμα που τον στήριξε σε πολιτική δίνη. Η κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία» ενός πλήθους και η αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο έχουν κάνει πολλά στελέχη του «μεγάλου παλαιού κόμματος» (Ρεπουμπλικανικού) να ντρέπονται. Γι’ αυτό, άλλωστε, βρέθηκαν δέκα Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που υπερψήφισαν την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, ενώ πηγές θέλουν διπλάσιους Γερουσιαστές του κόμματος να σκέπτονται να συνταχθούν με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση. Η μεταστροφή αυτή είναι αξιοσημείωτη σε σχέση με την προηγούμενη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, για το σκάνδαλο «Ουκρανία-γκέιτ» (για το οποίο αθωώθηκε από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία). Οι Δημοκρατικοί επέμειναν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία καθαίρεσης με την παραπομπή σε δίκη, με στόχο να στερηθεί ο Τραμπ της ιδιότητας και των προνομίων του πρώην προέδρου και του εκλέγεσθαι. Αν καταδικαστεί από τη Γερουσία για την εισβολή στο Καπιτώλιο (απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων), οι γερουσιαστές θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν με νέα ψηφοφορία την επανεκλογή του σε δημόσιο αξίωμα.

 Το δίλημμα

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», ενδεχομένως να σκέπτονται πολλοί Ρεπουμπλικανοί που δεν θέλουν να ταυτιστούν με την καταστροφική προσωπικότητα του προέδρου Τραμπ, αλλά ούτε να χάσουν ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφήνει εκείνος πίσω του: τα 74 εκατομμύρια των ψηφοφόρων του. Οσο κι αν δεν ταυτίζονται όλοι αυτοί με τον τραμπισμό αλλά επιλέγουν βάσει της κομματικής επιλογής υποψήφιου προέδρου, δεν είναι ευκαταφρόνητος ο αριθμός όσων στήριξαν φανατικά την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι 132 Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου αρνήθηκαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Με δεδομένο ότι οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα ζητήσουν σε δύο χρόνια και πάλι την ψήφο των πολιτών στις Ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο (Midterm), είναι φανερό το δίλημμα στο οποίο βρίσκονται πολλοί Ρεπουμπλικανοί. Βέβαια, άλλοι δεν διστάζουν να «κόψουν» τους δεσμούς τους με την «τραμπική» περίοδο του κόμματος, όπως η Λιζ Τσέινι, κορυφαίο στέλεχος και κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι. «Δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία μεγαλύτερη προδοσία από πρόεδρο και παράβαση του όρκου του στο Σύνταγμα», δήλωσε οργισμένη, εξηγώντας την ψήφο της υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Οσο για τον ίδιο τον Τραμπ, ακολουθεί τώρα την τακτική τού «είπα-ξείπα», για να μην εξοργίσει περισσότερο το κόμμα. Το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μετά την παραπομπή απείχε παρασάγγας από τις παραινέσεις προς το πλήθος των οπαδών του να αντιδράσει κατά της «κλοπής των ψήφων», την ημέρα επικύρωσης των εκλογών στο Καπιτώλιο. Αυτό ενδεχομένως έχει σχέση και με την απομόνωση στην οποία βρίσκεται – τον έχουν εγκαταλείψει πολλοί συνεργάτες του, ενώ έχει εισπράξει δυσαρέσκεια και από μέλη της οικογένειάς του.

 «Ομηρος»

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία θα επιδράσει τοξικά και στην επικείμενη προεδρία Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί στη σκιά των διχαστικών γεγονότων του τελευταίου καιρού και με εμφανή την εχθρότητα ενός τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας. Η ορκωμοσία του Μπάιντεν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον θα αποτελέσει άσκηση διατήρησης της τάξης για τους δεκάδες χιλιάδες εθνοφρουρούς που θα περιπολούν στην πόλη υπό τον φόβο επεισοδίων, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες θα βρίσκονται επί ποδός σε όλες τις Πολιτείες για πιθανές νέες τοπικές «εξεγέρσεις» της Ακροδεξιάς και άλλων οπαδών του Τραμπ.

Ακόμη και στην έξοδο των κέντρων εξουσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει διχόνοια και να στρέψει -έστω και με τον λάθος τρόπο- τα φώτα επάνω του. Ο 46ος πρόεδρος, Τζόζεφ Μπάιντεν, ένας βετεράνος πολιτικός (αντίθετα με τον Τραμπ, που εξελέγη εκμεταλλευόμενος τη φήμη του), γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της θέσης του, αφού διετέλεσε επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ξέρει να χαράξει πολιτική. Ομως, αναλαμβάνει σε μια κακή στιγμή της αμερικανικής Ιστορίας, με τις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς να δοκιμάζονται, ενώ δεν θα έχει χρόνο χάριτος, αφού η κατάσταση στη χώρα λόγω της πανδημίας είναι απελπιστική. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερουσία θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με το σημαντικό νομοθετικό έργο που έχει μπροστά της (αφήνοντας να εννοηθούν οι φόβοι του για καθυστερήσεις λόγω της δίκης Τραμπ). Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε πως σύντομα θα ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης, η οποία προκαλεί πάνω από 4.000 θανάτους την ημέρα στη χώρα, ενώ θα εκπονήσει σχέδια για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών από την κατάρρευση της οικονομίας – με προτεραιότητα την έγκριση επιδόματος 2.000 δολαρίων σε κάθε πολίτη που επλήγη από την πανδημία.

Επιχειρηματίες γυρίζουν την πλάτη στον Τραμπ

Την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στην ιδιωτική του ζωή και ενδεχομένως στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ομως, θα αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς πολλά θα κριθούν από τη δίκη στη Γερουσία, ενώ, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, το οικονομικό κατεστημένο τού γυρίζει την πλάτη. Ηδη ο Δήμος της Νέας Υόρκης θα διακόψει τη σχέση του με τον όμιλο Trump Organization, με τον οποίο έχει συμφωνήσει για τη λειτουργία δύο παγοδρομίων στο Σέντραλ Παρκ.

Τα συμβόλαια αποφέρουν στην εταιρία κέρδη 17 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε δεσμό με τον Οργανισμό Τραμπ (με τον οποίο τη συνδέουν πολλά χρόνια δοσοληψιών, αλλά και χρεών). Επίσης, διεθνείς κολοσσοί και άλλοι τραπεζικοί οργανισμοί (ΑΤ&T, JP Morgan, Goldman Sachs κ.ά.) ανακοίνωσαν ότι μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο διακόπτουν τις πολιτικές δωρεές προς τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Υπόθεση Κασόγκι: O Mπάιντεν προανήγγειλε μέτρα κατά της Σαουδικής Αραβίας – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Tinad

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Tinad

Αρμενία: Κορυφώνεται η κόντρα των στρατηγών με τον Πασινιάν – Υπέρ του πρωθυπουργού ΗΠΑ και Τουρκία, τον «αδειάζει» η Ρωσία

Δημήτρης Ντόγκας

Μπάιντεν: Το μήνυμα-βόμβα μέσω… Συρίας με πολλούς αποδέκτες

Δημήτρης Ντόγκας

Δολοφονία Κασόγκι: Η έκθεση που δοκιμάζει τις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας – Μπάιντεν: «Οι κανόνες αλλάζουν»

Tinad

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνιστά την αδειοδότηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Tinad

ΗΠΑ: Συναγερμός για τη «νεοϋρκέζικη» μετάλλαξη του κορωνοϊού – Τι δείχνουν δύο πανεπιστημιακές έρευνες

Δημήτρης Ντόγκας

ΗΠΑ: Αυτοκτόνησε ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής στη γυμναστική- Είχε κατηγορηθεί για βιασμούς και σωματεμπορία

Δημήτρης Ντόγκας

Ο Μπάιντεν διέταξε επίθεση από αέρος εναντίον ιρανικών στρατευμάτων στη Συρία

Μαρίνα Μπενέκου