Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 55% με «πράσινες» επενδύσεις

Βρυξέλλες: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης αποτελεί η χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, με την οποία δεσμεύονται για ενδιάμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και σε σύγκριση με το 1990.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προχθεσινή έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 και το Tαμείο Aνάκαμψης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία παράλληλα θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για την οικονομία με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων σε «πράσινους» τομείς.

Η Ε.Ε. θα στηρίξει ενεργά αυτή τη μετάβαση με έκδοση «πράσινων» ομολόγων, αλλά και μαζικές χρηματοδοτήσεις, περίπου το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και ένα σημαντικό ποσοστό του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ο ενδιάμεσος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% λήφθηκε μετά από ολονύχτια διαπραγμάτευση 10 και πλέον ωρών, λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν από την πλευρά ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Πολωνία, οι οποίες έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα, που θα κληθούν να εγκαταλείψουν. Ζητούσαν διασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρώπη, αλλά και κάποιες μεταβατικές περιόδους προσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευθεί με νόμο στην επίτευξη περιβαλλοντικής ουδετερότητες με μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050 σε σύγκριση με το 1990.

Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όλα τα κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια και κανένα δεν πρόκειται να αφεθεί πίσω, ενώ ο νέος στόχος του 2030 θα πρέπει να επιτευχθεί με τρόπο που διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης και τις συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες και δυνατότητες μείωσης των εκπομπών κάθε χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη διασφάλισης διασύνδεσης των δικτύων και ενεργειακής ασφάλειας για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και την πρόσβαση σε ενέργεια σε τιμή που είναι προσιτή για νοικοκυριά και εταιρίες.

Αναφορικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, εκτός από τη συμμετοχή του κοινοτικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση μέχρι τον Ιούνιο για τη δημιουργία ενός προτύπου για έκδοση «πράσινων» ομολόγων, τα οποία θα διατεθούν για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Χαιρετίζει επίσης τη δημιουργία «πράσινης» τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια άνω του 1 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Καλείται επίσης η Κομισιόν να προχωρήσει στις εξής πρωτοβουλίες:

– τη διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), ιδίως όσον αφορά τις πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητά του και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αντιμετώπισης των προβληματισμών σχετικά με τη διανομή και της ενεργειακής φτώχειας,

– την υποβολή προτάσεων για μέτρα που θα επιτρέπουν στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες κλιματικά ουδέτερες τεχνολογίες, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητά τους,

– την υποβολή πρότασης για την επιβολή τελών στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, που δεν καταβάλλουν ανάλογες προσπάθειες με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

– την αντιμετώπιση ανησυχιών που αφορούν τον επιμερισμό των προσπαθειών, τη δικαιοσύνη και την οικονομική αποδοτικότητα, τη δασοκομία και τη χρήση γης και την αύξηση των εκπομπών και τη μείωση των καταβοθρών από αυτούς τους τομείς, ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτησε την υιοθέτηση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι καταφέραμε και λύσαμε αυτήν την τελευταία εκκρεμότητα, η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων μέχρι το 2027.

Οπως είπε, μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να «τρέξουμε» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.

Σχετικά με το στόχο της κλιματικής αλλαγής που αποφασίστηκε, είπε ότι η Ε.Ε. ξαναμπαίνει σε θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και αρχίζει να «τρέχει» από σήμερα.

«Το πρόγραμμα αυτό», τόνισε, «συνδυάζει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης για τον διπλασιασμό των εγγραφών στα δημόσια ΙΕΚ: Η νεολαία παίρνει το μέλλον στα χέρια της, μπράβο της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για να στηρίξουμε το ελληνικό νοικοκυριό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέο ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία – Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη φάση της ανάκαμψης με έμφαση στις θέσεις εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής «COP26» για το κλίμα ο Πούτιν

Μαρίνα Μπενέκου

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

OHE: Η εξαγωγή ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως θα φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα

Μαρίνα Μπενέκου