Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί και 48 οι τραυματίες από την πορεία του «τρελού φορτηγού», που έπεσε πάνω στο αμέριμνο πλήθος το βράδυ της Τρίτης, σε μια επίθεση «καρμπόν» εκείνης που προκάλεσε 86 νεκρούς στη Νίκαια της Γαλλίας.
Ενας άνδρας συνελήφθη αμέσως μετά το περιστατικό, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης, μετά από υποδείξεις αυτόπτη μάρτυρα, ωστόσο οι γερμανικές αρχές αμφέβαλλαν από την αρχή ότι είναι ο δράστης. Ο 23χρονος «Naved B» με καταγωγή από το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση. Η αστυνομία δεν κατόρθωσε να βρει αρκετά στοιχεία για την εμπλοκή του στο μακελειό, με αποτέλεσμα να τον αφήσει ελεύθερο χθες το απόγευμα. Το όνομα του νεαρού εμφανίζεται σε διάφορες βάσεις δεδομένων για μικροκλοπές, όχι όμως για τρομοκρατία.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ παραδέχθηκε πως είναι πιθανό ο δράστης της επίθεσης να κυκλοφορεί ελεύθερος και οπλισμένος. Επιπλέον, τόνισε πως η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά είχε συμβολική σημασία και πως είναι αδύνατο τέτοια σημεία να μετατραπούν σε «οχυρά». Χθες, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας Amaq ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα. Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε πως «ο πραγματικός δράστης μπορεί να προκαλέσει ακόμη χειρότερο κακό». Πάντως, παραμένει ακόμη άγνωστο αν ο δράστης έδρασε μόνος, με τις Αρχές να προειδοποιούν πως πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να είναι έτοιμοι για πιθανές επιθέσεις-αντιγραφή.
Ο οδηγός του φορτηγού ήταν ο 37χρονος Πολωνός Λουκάσζ Ούρμπαν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι, στη θέση του συνοδηγού. Σύμφωνα με τον Τύπο, έφερε σημάδια πάλης, εκδορές μαχαιριού και είχε δεχτεί σφαίρα, ωστόσο δεν έχουν βρεθεί τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού και ξάδελφος του οδηγού, Αριελ Ζουράβσκι, δήλωσε πως χθες, στις 3 το μεσημέρι, χάθηκε η επαφή με τον Ούρμπαν και στις 3.45 είδε στο GPS το φορτηγό να πηγαίνει μπροστά-πίσω. «Ηταν σαν κάποιος να μάθαινε εκείνη την ώρα να το οδηγεί. Ηξερα ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε. Ο Πολωνός Ούρμπαν συγκαταλέγεται από τη γερμανική αστυνομία στα θύματα της επίθεσης.
Δρακόντεια μέτρα
Η Γερμανία αποτελεί την «καρδιά» των χριστουγεννιάτικων αγορών της Ευρώπης, καθώς επισκέπτες συρρέουν από όλο τον κόσμο. Το Βερολίνο φιλοξενεί περισσότερες από 60 χριστουγεννιάτικες αγορές και οι επισκέπτες προσελκύονται από την έντονη νυχτερινή ζωή και το σχετικά χαμηλό κόστος διασκέδασης.
Η Ευρώπη έχει φορέσει τα καλά της, όμως μετά το προχθεσινό τραγικό περιστατικό, οι επικεφαλής των χωρών λαμβάνουν άμεσα μέτρα. Η Ιταλία θρηνεί μια νεκρή από το μακελειό στο Βερολίνο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι διέταξε την αστυνομία να ενισχύσει τις δυνάμεις στις τοποθεσίες όπου θα γίνουν διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.
Νέα Υόρκη: Συνελήφθη ο άνδρας που έβαλε φωτιά σε γυναίκα σε συρμό του μετρό
Στη Γαλλία, όπου ξύπνησαν μνήμες από την τραγωδία στη Νίκαια που σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, οι Αρχές επισήμαναν πως είναι επί ποδός όλο το 24ωρο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια σε πολυσύχναστα σημεία, ενώ έχουν τοποθετηθεί και τσιμεντένια διαχωριστικά παντού.
Στις Βρυξέλλες, όπου οι ισλαμιστές βομβιστές σκότωσαν 32 ανθρώπους τον Μάρτιο, το επίπεδο ασφαλείας παραμένει στο νούμερο τρία (σε κλίμακα 4). Την ίδια ώρα, στην Αυστρία συνελήφθη 25χρονος Μαροκινός που έχει αιτηθεί ασύλου, ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών στην πόλη Σάλτσμπουργκ.
Τι μπορεί να γίνει όμως για να σταματήσουν τέτοιου είδους επιθέσεις; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως απαιτούνται πρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αντίστοιχες τραγωδίες, αν και είναι αδύνατο να αποφευχθούν εντελώς. Ενα μέτρο είναι η τοποθέτηση τσιμεντένιας μπάρας σε χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος. Τέτοιες μπάρες έχουν τοποθετηθεί έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στη Βρετανία, στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσεναλ, ενώ χθες τοποθετήθηκαν και σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη γερμανική πόλη της Δρέσδης.
Πλήγμα για τον τουρισμό
Οι επιθέσεις στην Ευρώπη έχουν πλήξει τις κρατήσεις επισκεπτών κυρίως από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Υπολογίζεται πως από τα μέσα Νοεμβρίου 2015 ως τα μέσα Οκτωβρίου 2016 μειώθηκαν οι κινεζικές κρατήσεις στην Ευρώπη κατά 7,7%. Συνολικά, από την αρχή του έτους, στο Βερολίνο μειώθηκαν οι κρατήσεις κατά 6,6%, ωστόσο τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφηκε αύξηση 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με το Euromonitor, τα ταξίδια στη γερμανική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 50% από το 2010. Η ανεργία στην πόλη φτάνει το 10,7%, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, με τον τουρισμό να αποτελεί κινητήριο δύναμη για την τοπική οικονομία, καθώς αφορά το 40% των πωλήσεων των καταστημάτων του Βερολίνου.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου