Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επίσης ας μη λησμονούμε ότι στην κυπριακή ΑΟΖ με πρόσφατες NAVTEX πλέουν το γεωτρητικό πλοίο «Γιαβούζ» στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου ενώ το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαρεντίν πασά» βρίσκεται εδώ και εβδομάδες ανοικτά των κατεχόμενων ανατολικών επαρχιών Αμμοχώστου-Τρικώμου σε αποστολή παράνομης χαρτογράφησης βυθού ως και άλλων υδρογραφικών ενεργειών κυρίως στα θαλασσοτεμάχια 2 και 3. Στην ευρύτερη περιοχή η Αγκυρα πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη άσκηση με τη φρεγάτα «Γκεντίζ» και με σενάριο αντιμετώπισης αεροπορικών και πυραυλικών προσβολών.
Το ενδιαφέρον έχει επίσης επικεντρωθεί στην Κύπρο η οποία μπλοκάρει απόφαση των 27 κρατών-μελών για σκληρές κυρώσεις στη Λευκορωσία και στην κυβερνώσα ελίτ του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μινσκ, που έχει εκνευρίσει πολλές βόρειες και ανατολικές χώρες, τη στιγμή που στη Λευκορωσία παρατηρούνται ενισχυμένες υβριδικές επιχειρήσεις των Ρώσων με σκοπό να θέσουν υπό έλεγχο την αρκετά δυναμική αντιπολίτευση και τις ευρύτερες συνιστώσες της που έχουν καταφύγει σε Λιθουανία και Πολωνία. Η Λευκωσία έχει απειλήσει με βέτο την απόφαση της Ε.Ε. αν η τελευταία δεν εντάξει στο ίδιο «πακέτο» την Τουρκία για τις συνεχείς παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το κυοφορούμενο άνοιγμα των Βαρωσίων, τις απειλές για νέες στρατιωτικές βάσεις κ.ά.
Είναι σχεδόν 20 τα κράτη της Ε.Ε. που θεωρούν απαράδεκτη την κυπριακή θέση και κατά την γνώμη τους τα δύο ζητήματα δεν θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους. Ανάλογα με τις εξελίξεις μέσα τις επόμενες 4-5 ημέρες θα κριθούν πολλά. Το ίδιο «εκνευρισμένη» με τη στάση της Κύπρου είναι η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. καθώς και τοΝΑΤΟ, που επιδιώκουν την επιβολή «παραλυτικών και στοχευμένων» κυρώσεων στο Μινσκ. Αναφορά στη θέση της Λευκωσίας για τα ζητήματα της Λευκορωσίας κάνει και η βρετανική εφημερίδα «GUARDIAN» σε εκτενές άρθρο της.
Η Αγκυρα έχει επισημάνει ότι μετά τη διαδικασία συντήρησης και περαιτέρω εφοδιασμού θα αποστείλει εκ νέου το ερευνητικό πλοίο «ORUC REIS» από την Αττάλεια στην επίμαχη περιοχή όπου βρισκόταν για έρευνες επί 33 ημέρες. Αυτό έχουν τονίσει οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Αμυνας τις τελευταίες ημέρες, ενώ και στα ζητήματα της Λιβύης παρατηρείται κινητικότητα, αφού κυοφορούνται κυβερνητικές αλλαγές στην Τριπολιτάνα από τον Σάρατζ σε συνεργασία με τον Ακίλε Σάλεχ στην Ανατολική Λιβύη που φαίνεται να περιθωριοποιούν τον πολέμαρχο Χαφτάρ που διαφωνεί με τις διπλωματικές διεργασίες στο θερινό θέρετρο της Μπουζίνκα στις ακτές του Ατλαντικού στο Μαρόκο ως και στο χειμερινό θέρετρο του Μοντρέ στις ελβετικές Αλπεις (μέσα στους προσεχείς δύο μήνες).
Η συνεργασία Αγκυρας και Μόσχας για Λιβύη και οι διεργασίες στο ΝΑΤΟ
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μία τουρκορωσική στρατιωτική-διπλωματική συνεργασία για εμπέδωση της ισχύουσας ανακωχής στο γεωγραφικό δίδυμο Σύρτη-Αλ Τζούφρα στην Κεντρική Λιβύη, ενώ οι διεθνείς διπλωματικές κινήσεις υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ, τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., την Ιταλία, την Ισπανία κ.λπ. Επί του παρόντος στα θέματα της Λιβύης η χώρα μας δεν έχει άμεση εμπλοκή αφού μας απέκλεισαν από τη διαδικασία του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο. Πάντως έχει αυξήσει τον ρόλο και την επιρροή της στα ζητήματα της Λιβύης η αμερικανική πλευρά με την ενεργό παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τρίπολη Ρίτσαρντ Νόρλαντ ως και του αρχηγού της αμερικανικής διοίκησης Αφρικής στη Στουτγάρδη στρατηγού Στέφεν Τάουνσεντ (προφανώς λόγω της ενισχυμένης παρουσίας των Ρώσων μισθοφόρων της εταιρίας WAGNER σε 5 βάσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Λιβύης).
Την ίδια χρονική περίοδο το ΝΑΤΟ δεν επιδεικνύει το απαραίτητο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, γεγονός που αφήνει την Τουρκία να κινείται πιο ελεύθερα. Η Συμμαχία επικεντρώνεται στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, καθώς και σε επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μόσχα με τις πρόσφατες ασκήσεις «HOOK» και «ALLIED SKY», όπου βομβαρδιστικά Β-52 των ΗΠΑ πραγματοποίησαν προωθημένες γεωγραφικά πτήσεις σε Βαλτική, Βόρεια και Μαύρη θάλασσα.
Επιπλέον κατέστη επιχειρησιακά έτοιμη η νέα διακλαδική διοίκηση Ατλαντικού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με διοικητή Αμερικανό ναύαρχο και υποδιοικητή Βρετανό αντιναύαρχο αποκλείοντας για πολλοστή φορά τους ενοχλητικούς Γάλλους από μία υψηλή και υπολογίσιμη συμμαχική θέση. Η συγκεκριμένη διοίκηση είναι η τέταρτη διακλαδική της Συμμαχίας μετά από εκείνες της Νάπολι στην Ιταλία, του Μπρούνσουμ στην Ολλανδία και του Ουλμ στη Γερμανία. Οι πρόσφατες κινήσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του σε ειδικά συμπόσια για τον ρόλο της συμμαχίας στις οικολογικές-περιβαλλοντικές κρίσεις καθώς και στις υβριδικές (νέου κύματος) απειλές από Ρωσία, Κίνα και Ιράν δείχνουν άλλες προτεραιότητες (βάσει ειδικών μελετών του διεθνούς επιτελείου του ΝΑΤΟ).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr