Είναι πολύ σκληρό το πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο και παρά τις σχετικά θετικές αναφορές της Ε.Ε. και της Γερμανίας για την ελληνική στάση και ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση στο ΝΑ Αιγαίο, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις, γι’ αυτό και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επεσήμανε από την Αθήνα ότι «μία σπίθα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη».
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η Αγκυρα τα τελευταία τρία 24ωρα έχει οξύνει πολύ τη ρητορική ως και το εμπρηστικό λεξιλόγιό της κατά της Ελλάδας με προεξάρχοντες τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Αμυνας στρατηγό ε.α. Χουλουσί Ακάρ και τον προεδρικό εκπρόσωπο και μεγαλοσύμβουλο Ιμπραήμ Καλίν. Ειδικότερα, ο Ερντογάν εμμένει στη στρατικοποίηση και οπλοποίηση του ερευνητικού σκάφους «Ορουτς Ρέις», υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υποστηρίζοντας για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή, καθώς και προαναγγέλλοντας υπολογίσιμα ναυτικά εξοπλιστικά προγράμματα για τα αμέσως προσεχή χρόνια στην υπηρεσία του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» του απόστρατου ναυάρχου Τζεμ Γκουρντενίζ ως και του μικρού αλλά υπολογίσιμου συμμαχικού κόμματος VATAN.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Προκλητικές δηλώσεις
Aπό την πλευρά του ο Ακάρ δίνει έμφαση με πολύ προκλητικές δηλώσεις στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου (χωρίς καν να αναφέρεται στις υπολογίσιμες αποβατικές ως και άλλες μονάδες επιθετικού προσδιορισμού της λεγόμενης Στρατιάς του Αιγαίου/Ειδική Εκπαιδευτική Διοίκηση σε Σμύρνη, Αδραμύτιο, Φώκαια, Ντενιζλί, Μούγλα, Αττάλεια κ.ά.), στην υπεράσπιση του γνωστού τουρκο-λιβυκού μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ του Νοεμβρίου 2019, καθώς και στην υλοποίηση μέσα στους επόμενους μήνες της εκπονηθείσας μελέτης για τη δημιουργία επιμελητειακής βάσης (υποστήριξης) για τα γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία της Αγκυρας -που ενεργούν στην Ανατολική Μεσόγειο- σε Αμμόχωστο ή στην επαρχία Τρικώμου, στην κατεχόμενη Κύπρο.
Διάλογος-πακέτο
Τρόμος σε πτήση: Αναταράξεις σε αεροπλάνο εκτόξευσε επιβάτες στην οροφή - Απίστευτο βίντεο
Ο Ιμπραήμ Καλίν με προκλητικό ύφος χθες υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν τρεις ενότητες θεμάτων όπου υφίστανται διαφορές και αυτές είναι το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς και η επικρατούσα κατάσταση στη Δυτική Θράκη με τη μουσουλμανική μειονότητα και την εκλογή μουφτήδων.
Ο προεδρικός σύμβουλος υποστήριξε ότι το ελληνο-αιγυπτιακό σύμφωνο μερικής οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών υπονομεύει (!) τον ελληνο-τουρκικό διάλογο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί η Αγκυρα αυτών που δικαιούται σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ για το χάρτη της Σεβίλλης τόνισε ότι «δεν έχει καμία νομική υπόσταση και δεν είναι κείμενο της Ε.Ε.».
Σύνοδος
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται στο Βερολίνο για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. (χθες και σήμερα), όπου έχει συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου με την ομόλογό του της Γερμανίας Κραμπ Καρενμπάουερ, καθώς και τον Νορβηγό γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ανοικτά της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και ελικοπτέρων, ενώ η χώρα μας έχει από χθες ως αύριο δεσμεύσει περιοχή για αποκλειστικά εθνική άσκηση (η οποία γεωγραφικά συμπίπτει με ένα μέρος της περιβόητης τουρκικής Navtex, βάσει της οποίας πλέει παράνομα το ερευνητικό-υδρογραφικό πλοίο). Επιπλέον, νότια της Κρήτης η Τουρκία πραγματοποίησε ναυτική άσκηση με πλοία που επικεντρώνονται στο μέτωπο της Λιβύης και στην οποία συμμετείχε και ιταλικό αντιτορπιλικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε το φίλο του Ερντογάν για μία ακόμα φορά στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που έλαβε χώρα (μέσω τηλεδιάσκεψης) αναφορικά με το χρίσμα του κομματικού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ. Είχε προσκαλέσει χθες στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον (ο οποίος είχε κρατηθεί για δύο χρόνια στη φυλακή ως και σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σμύρνη από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας). Με παρέμβαση Τραμπ ως και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς τότε (πριν από σχεδόν δύο χρόνια) προς τον Ερντογάν, αφέθη ελεύθερος και χθες ο Αμερκανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «καλό άνθρωπο, με τον οποίο έχω μια πολύ καλή σχέση και τον οποίο πείσαμε και άφησε ελεύθερο τον πάστορα Μπράνσον».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr