Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει ρίξει καλώδια στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», περίπου 10 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές μέχρι στιγμής «δεν κάνει έρευνες», απλά προετοιμάζεται για να τις ξεκινήσει. Αν ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, αυτό θα είναι ξεκάθαρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που υποστηρίζει πως εκτείνονται στην περιοχή.
Ουσιαστικά ήταν αναμενόμενη αυτή η κίνηση της Αγκυρας, καθώς την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την οργή του για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αφού είχε θεωρήσει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αθετήσει την άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση της Ανγκελα Μέρκελ για το ξεκίνημα διερευνητικών επαφών. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ήταν ξεκάθαρο πως η Αγκυρα θα προσπαθούσε να δώσει τη δική της απάντηση.
Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk: «Μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Αίγυπτο, λάβαμε τις σαφείς οδηγίες από τον πρόεδρό μας (σ.σ.: Ερντογάν) “σταματάτε τις διαπραγματεύσεις, ενημερώστε τους Γερμανούς και τους Eλληνες, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις”. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι επίσης ανύπαρκτη για εμάς», ανέφερε ο Καλίν για τις εντολές που έλαβαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η διαφορά της συγκεκριμένης κρίσης του «Oruç Reis» σε σχέση με αυτή που είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο είναι πως τότε είχε εκδοθεί Navtex, όμως το πλοίο δεν είχε αποπλεύσει. Ενώ τώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή αμέσως μετά την έκδοση Navtex.
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ενόχληση και δηλώνουν πως δεν αποδέχονται τη συμφωνία Αθήνας-Aιγύπτου για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, ωστόσο υπάρχει μερική ικανοποίηση για την στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της επήρειας των νησιών. Διαπιστώνουν πως η Αθήνα για δεύτερη φορά, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, αποδέχεται μικρότερη του 100% επήρεια των νησιών της.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι χαρακτηριστικές, ο οποίος ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ξεκίνησε την υφαλοκρηπίδα της από τα νησιά στις συμφωνίες της με την Ιταλία και την Αίγυπτο ενισχύει τις τουρκικές θέσεις».
Υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος διαπραγματεύονται αυτή τη συμφωνία επί 15-20 έτη, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως, σύμφωνα με πληροφορίες της Αγκυρας, γίνεται αντιληπτό πως η υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου δεν εισέρχεται στα σύνορα που έχουν χαραχθεί από την Τουρκία. Ο υπουργός τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και τόνισε πως «αυτό που είπαμε θα το δείξουμε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Τα πλοία μας πήγαν στην περιοχή ξανά κατόπιν εντολής του προέδρου μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα ήθελε να ξεκινήσει τη συμφωνία με το Κάιρο από την υφαλοκρηπίδα των νησιών εντός και γύρω από την Κρήτη, αλλά έγινε κατανοητό πως υποχώρησε από αυτή τη θέση, πρόσθεσε δε ότι «φαίνεται πως έχουν γίνει υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών εδώ, περιλαμβανομένης της Κρήτης. Επί της ουσίας, είναι κάτι που υποστηρίζει τις θέσεις μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στις εξελίξεις και τόνισε πως «η Ελλάδα υπέγραψε παράνομη συμφωνία με την Αίγυπτο, δεν άκουσε το κάλεσμά μας. Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και στα δικαιώματα κανενός». Ο Ερντογάν πρότεινε να βρεθεί μια φόρμουλα στην περιοχή που θα προστατεύσει τα δικαιώματα όλων αλλά ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας. Οσες χώρες δεν μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον τους».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ σε ανακοίνωσή του, αφού χαρακτήρισε ως «πειρατική» τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ανέφερε πως «δεν επιτρέπεται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αίσθηση “είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης” της Μεσογείου θα απογοητευτούν». Ο Ακσοϊ αναφέρθηκε στις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και τόνισε πως «η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας όταν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos