Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για την επιστροφή του κορωνοϊού σε Κίνα και Νότια Κορέα – Παίρνουν έκτακτα μέτρα

ΣΚόκκινος συναγερμός στο Πεκίνο: «Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά σοβαρή»

Newsroom eleftherostypos.gr

Αρκετές συνοικίες της κινεζικής πρωτεύουσας εγκατέστησαν σήμερα σημεία ελέγχου, έκλεισαν σχολεία και έδωσαν εντολή για διενέργεια τεστ στους πολίτες για τον νέο κορονοϊό ύστερα από την απρόσμενη αύξηση στα κρούσματα που συνδέεται με τη μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων στην Ασία.

Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες χωρίς νέα κρούσματα, αξιωματούχοι του Πεκίνου ανακοίνωσαν 79 νέα περιστατικά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, την μεγαλύτερη εστία κρουσμάτων στην πόλη από τον Φεβρουάριο.

Η επιστροφή του κορονοϊού έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας στο Πεκίνο, που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία πολλών μεγάλων επιχειρήσεων, σε μια εποχή κατά την οποία η Κίνα προσπαθεί να εξέλθει από το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρέθηκε λόγω της πανδημίας.

Ερευνα: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται 2 με 3 μέρες πριν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα

«Οι προσπάθειες περιορισμού μπήκαν γρήγορα σε ρυθμό πολέμου», δήλωσε ο Σου Γινγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχων των τοπικών αρχών σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον Σου, 7.200 γειτονιές και σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ελέγχου της πανδημίας έχουν μπει στο ‘πεδίο της μάχης’.

Το ξέσπασμα των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στην αγορά Σινφάντι, όπου κάθε μέρα αλλάζουν χέρια χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος.

Ένα συγκρότημα αποθηκευτικών χώρων και αιθουσών συναλλαγής που καλύπτουν έκταση ίση με σχεδόν 160 γήπεδα ποδοσφαίρου, η Σινφάντι είναι πάνω από 20 φορές μεγαλύτερη από την αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός.

Τα νέα κρούσματα είχαν ως αποτέλεσμα τοπικοί αξιωματούχοι σε πολλές συνοικίες του Πεκίνου να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως σημεία ελέγχου σε 24ωρη βάση, κλείσιμο σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων και εκ νέου θερμομετρήσεις σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και γραφεία.

Δόθηκε επίσης η συμβουλή στους κατοίκους στο Πεκίνο να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό.

Ανατροπή: Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019

Κάποιες περιοχές έστειλαν ακόμα και αξιωματούχους σε συγκροτήματα κατοικιών σε μια επιχείρηση ‘πόρτα-πόρτα’ προκειμένου να εντοπίσουν ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί την αγορά Σινφάντι ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε σε αυτήν. Το Πεκίνο ξεκίνησε χθες τα μαζικά τεστ, με δεκάδες χιλιάδες ελέγχους. Έως σήμερα το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί δείγματα από 8.950 ανθρώπους που εντοπίστηκε ότι βρέθηκαν πρόσφατα στη Σινφάντι, δήλωσε ο Γκάο Σιαοτζούν, από την επιτροπή δημόσιας υγείας του Πεκίνου, στη ενημέρωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα από τους πρώτους 6.075 ελέγχους ήταν αρνητικά.

ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ενημερώθηκε για τα κρούσματα και την έρευνα από Κινέζους αξιωματούχους. «Ο ΠΟΥ αντιλαμβάνεται ότι η γενετική ακολουθία θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν μόλις ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν, ερωτηθείς εάν η Κίνα μοιράστηκε πληροφορίες με τον ΠΟΥ για την εστία του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες αλλά ότι η Κίνα και ο ΠΟΥ είναι σε στενή επικοινωνία.

Επιδημιολόγος που συνεργάζεται με την κυβέρνηση στο Πεκίνο δήλωσε ότι η ακολουθία DNA του ιού έδειξε ότι το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στην αγορά Σινφάντι μπορεί να προήλθε από την Ευρώπη.

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Η θέση της στον παγκόσμιο «χάρτη» του ιού σε θανάτους και κρούσματα

«Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τελείως το σχήμα της μετάλλαξης και μετάδοσης του νέου κορονοϊού, και με την επιδημία να συνεχίζει να εξαπλώνεται στο εξωτερικό, η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Σου Χετζιάν, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών του Πεκίνου σε συνέντευξη Τύπου.

Τοπικές αρχές σε άλλες περιοχές της Κίνας έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα εάν δεν είναι απαραίτητο και εφάρμοσαν πρωτόκολλα απομόνωσης για κάποιους επισκέπτες από το Πεκίνο.

Η Γουάνγκ Σιαογιάνγκ, που εργάζεται στις δημόσιες σχέσεις στη νότια πόλη Σεντζέν, είπε ότι έλαβε γραπτό μήνυμα από τις αρχές που της ζητούσαν να παραμείνει στο σπίτι της για 14 ημέρες μετά την επιστροφή της από το Πεκίνο την Παρασκευή.

Η βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και η Χεμπέι στα βόρεια ανακοίνωσαν κάποια κρούσματα που συνδέονται με την εστία στο Πεκίνο. Η Σιτσουάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ανακοίνωσε ένα πιθανό κρούσμα.

Το Μπαοντίνγκ, μια βιομηχανική πόλη, νοτιοδυτικά του Πεκίνου, παρακολουθεί στενά όσους φθάνουν εκεί.

«Κάθε είσοδος του Μπαοντίνγκ θα πρέπει να φυλάσσεται στενά για να αποτραπεί η εξάπλωση της μόλυνσης», δήλωσαν αξιωματούχοι σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νότια Κορέα: Για ενδεχόμενο νέο κύμα της επιδημίας προειδοποιεί ειδικός

Η Νότια Κορέα θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα μολύνσεων από κορονοϊό, με έως και 800 νέα κρούσματα να καταγράφονται ημερησίως τον Ιούλιο, αν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, προειδοποίησε σήμερα γνωστός ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται αφού οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την Παρασκευή την παράταση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής κατά του κορονοϊού μέχρι ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της ασθένειας να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο.

Ο Κι Μοράν, καθηγητής ελέγχου του καρκίνου και δημόσιας υγείας στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο βάσει της κατάστασης που επικρατούσε στη Νότια Κορέα στις 11 Ιουνίου. Τότε ο ρυθμός αναπαραγωγής (R) της covid-19 ήταν 1,79, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει την ασθένεια σε 1,79 άλλους.

Αν ο ρυθμός παραμείνει στο επίπεδο αυτό ως τις 25 Ιουνίου θα καταγράφονται στη χώρα 254 νέα κρούσματα ημερησίως και στις 9 Ιουλίου 826, βάσει του μοντέλου του Κι.

Στο καλύτερο σενάριο του υποδιπλασιασμού του ρυθμού αναπαραγωγής, στις 25 Ιουνίου θα καταγραφούν 23 νέα κρούσματα και στις 9 Ιουλίου 4.

“ Η πιθανότητα μόλυνσης (P) μειώνεται με τη χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών, όμως ο αριθμός των επαφών (C), ένας από τους δύο παράγοντες που καθορίζουν τον R, μπορεί να μειωθεί μόνο με εντατικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης”, εξήγησε ο Κι.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιμένει να βρίσκεται σε διψήφιους αριθμούς αφού εντοπίστηκαν διάφορες εστίες της covid-19 γύρω από τη Σεούλ. Χθες Κυριακή αναφέρθηκαν 37 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12.121 με 277 θανάτους.

Ερημώνει και η Αίγυπτος λόγω κορωνοϊού – Κλείνουν malls, εστιατόρια και τα καφέ

“Εξακολουθούμε να διατηρούμε σε ισχύ προληπτικά μέτρα στην περιοχή της Σεούλ, αν και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κυμαίνεται γύρω στα 50 καθημερινά, και συνεχίζουμε ενεργά την ιχνηλάτηση προκειμένου να θέσουμε υπό έλεγχο τους αριθμούς”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Κουόν Τζουν- γουκ, υποδιευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (KCDC).

Ωστόσο άλλοι ειδικοί διερωτώνται αν οι Νοτιοκορεάτες θα έχουν την υπομονή να δεχθούν την επιστροφή αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Τρίτος νεκρός μέσα σε λίγες ώρες – Στα 347 συνολικά τα θύματα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ακόμη δύο νεκροί στη χώρα μας – Στο «κόκκινο η Αττική και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις πλατείες

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου

Μιχάλης Μάρδας

«Καμπανάκι» Κικίλια: Έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ – Οι 37 είναι για ασθενείς με κορωνοϊό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Αττική – Πού εντοπίστηκαν τα 453 νέα κρούσματα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Ανακοίνωση-σοκ λόγω Καρά Τεπέ από τον ΕΟΔΥ – 453 νέα κρούσματα και έξι νεκροί

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι επτά περιοχές της Αττικής που είναι στο «κόκκινο»

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός-Σοκ στη Βρετανία: Γιατί υπάρχει κίνδυνος για περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως

Μιχάλης Μάρδας

New York Times για AstraZeneca: Αν… τριτώσει το κακό με τους εθελοντές στο εμβόλιο τότε απορρίπτεται!

Μιχάλης Μάρδας