Πρόκειται για την εκδίκηση του «κυρίου Κανένα», όπως τον χαρακτήριζαν περιφρονητικά στελέχη της κεντροδεξιάς, που δεν έδιναν μεγάλη πιθανότητα στην εκλογή του. Οι ψηφοφόροι, ωστόσο, που έσπευσαν στις κάλπες (περίπου 4 εκατομμύρια ψήφισαν) τον επέλεξαν με ποσοστό που πλησιάζει το 68%, θεωρώντας ότι το πρόγραμμά του είναι πιο ξεκάθαρο από του Αλέν Ζιπέ με τον οποίο αναμετρήθηκε χθες. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, που «διέλυσε όλα τα σενάρια τα οποία είχαν γραφεί εκ των προτέρων», όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Πιο… δεξιόστροφος
Οι περισσότεροι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι πιστεύουν πως ο Φιγιόν είναι περισσότερο «έτοιμος» να αναμετρηθεί με την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν –αν είναι εκείνη που θα φθάσει στον β’ γύρο των προεδρικών, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. «Το πρόγραμμά του βασίζεται σε αξίες της δεξιάς» δήλωναν ψηφοφόροι στις προκριματικές, που είχαν ταχθεί με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Είναι αρκετά ευρωσκεπτικιστής –αντιτάχθηκε στη συνθήκη του Μάαστριχτ– χωρίς να φθάνει στα άκρα της Λεπέν και έχει ασκήσει ισχυρή κριτική στο «πολυπολιτισμικό» όραμα της Γαλλίας. Καθολικός και κοινωνικά συντηρητικός, έχει ταχθεί υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας και εναντίον των αμβλώσεων, αν και όπως δήλωσε δεν τάσσεται εναντίον των γυναικών και της βούλησής τους. Πιστοί καθολικοί αλλά και γκωλικοί τον στήριξαν, παρά τις ανακοινώσεις για ένα πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων και μείωσης δαπανών.
Το πρόγραμμα
«Είναι αλήθεια ότι το σχέδιό μου είναι πιο ριζοσπαστικό, πιο δύσκολο», τόνισε ο 62χρονος Φιγιόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που το συνέκριναν με εκείνο του Ζιπέ. Ο Φιγιόν υποστηρίζει ότι οι Γάλλοι είναι θυμωμένοι και θέλουν δραστικές αλλαγές. Σχεδιάζει να μειώσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό.
Νέα Υόρκη: Συνελήφθη ο άνδρας που έβαλε φωτιά σε γυναίκα σε συρμό του μετρό
Ο Ζιπέ άσκησε σκληρή κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα του αντιπάλου του, αλλά και στη φιλική σχέση που θέλει να αναπτύξει με τη Ρωσία. «Αυτές είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει υποψήφιο», είχε μάλιστα αναφέρει πριν από λίγες ημέρες ο Ζιπέ, με σκωπτικό τόνο για να υπογραμμίσει πως το όραμα του Φιγιόν για τις εξωτερικές σχέσεις βρίσκεται μακριά από τις Βρυξέλλες.
Τον Φιγιόν ψήφισαν όσοι υποστήριξαν τον Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο αλλά και τον Μπρινό Λεμέρ. O Σαρκοζί έσπευσε να συγχαρεί τον Φιγιόν –είχε δηλώσει ότι θα τον υποστηρίξει στον β’ γύρο των προκριματικών για το χρίσμα– ενώ συγχαρητήρια δήλωση έκανε και ο εσωκομματικός αντίπαλός του Αλεν Ζιπέ.
Οι αντίπαλοι
Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, επίσημα, κυριαρχεί η αίσθηση ότι το πρόγραμμα του Φιγιόν θα αποτελέσει εύκολο στόχο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε πρόσωπα και δεν φαίνονται έτοιμοι, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει να επιλέξουν τον δικό τους υποψήφιο. Ο πρόεδρος Ολάντ δεν έχει ακόμη δηλώσει τις προθέσεις του, ενώ είναι πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, που θα περιπλέξει την κατάσταση στο κόμμα.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου