Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Πομπέο ανησυχεί για την ασφάλεια σε πολλά κινεζικά εργαστήρια

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ΗΠΑ, που διερωτώνται εάν ο νέος κορονοϊός προήλθε από ερευνητικό ινστιτούτο της Ουχάν στην Κίνα, εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους σχετικά με την ασφάλεια πολλών άλλων κινεζικών εργαστηρίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής διεθνών επιθεωρήσεων εκεί.

“Πρέπει να έχουμε στον νου ότι αυτά τα εργαστήρια παραμένουν ανοικτά στην Κίνα. Αυτά τα εργαστήρια, όπου βρίσκονται περίπλοκοι παθογόνοι παράγοντες, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας, δεν είναι μονάχα το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, πρόκειται για πολλά εργαστήρια εντός της Κίνας” είπε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

“Είναι σημαντικό τα υλικά αυτά να τα χειρίζονται με ασφαλή τρόπο, με κάθε ασφάλεια, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διασποράς από ατύχημα” συμπλήρωσε.

“Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η κινεζική κυβέρνηση χειρίστηκε αυτά τα υλικά ορθώς, όχι μόνο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, αλλά και παντού”.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνέκρινε την κατάσταση αυτή με εκείνη των πυρηνικών, όπου προβλέπεται ότι “ο κόσμος επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις ώστε να επιβεβαιώσει μια καλή διαχείριση”.

“Είναι πάντα πιο απλό να γνωρίζουμε εάν αυτά τα εργαστήρια τηρούν τους κανονισμούς και διαχειρίζονται σωστά και με κάθε ασφάλεια αυτά τα υλικά, εάν ο κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις και εάν μοιράζονται τις πληροφορίες με τρόπο ανοικτό και διαφανή” επέμεινε ο Μάικ Πομπέο.

“Συνεχίζουμε να μην έχουμε ένα δείγμα του ιού και ο κόσμος συνεχίζει να μην έχει πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις ή σε άλλες περιοχές της Ουχάν όπου ο ιός ενδεχομένως προήλθε”.

Προτεινόμενα για εσάς

Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας για το «Tik Tok» και ο ρόλος της Microsoft

Tinad

Κορωνοϊός: Πάνω από 4,5 εκατ. κρούσματα στις ΗΠΑ

Evanthia Karra

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου»: Τι δηλώνει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Evanthia Karra

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα «Ησαΐας» πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα

Evanthia Karra

Πέθανε η πρώτη Αμερικανίδα που έκανε μεταμόσχευση προσώπου

Μιχάλης Μάρδας

Ο Τραμπ θα… μας τρελάνει: «Έθεσε απλώς ερώτημα για τις εκλογές» δηλώνει ο εκπρόσωπός του

Evanthia Karra

Ο Τραμπ «άναψε φωτιές»: «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο μετά την πρόταση για αναβολή των εκλογών

Evanthia Karra

Σε κίνδυνο η ρεβάνς Μπαρτσελόνα-Νάπολι λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

«Βυθίζεται» η δημοτικότητα του Τραμπ την ώρα που ο κορωνοϊός «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Tinad