Ολα αυτά στη σκιά της αρνητικής αξιολόγησης της γείτονος από την Κομισιόν και εν όψει του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις επόμενες εβδομάδες, όπου θα εξεταστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η συμφωνία Βρυξελλών – Αγκυρας για το μεταναστευτικό. Στο ίδιο πλαίσιο του ευρωτουρκικού «παζαριού», η Αγκυρα εντάσσει και το Κυπριακό, όπου, παρά το ναυάγιο των δικοινοτικών συνομιλιών στην Ελβετία, παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με αρχικό στόχο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Ηδη, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση του μεγάρου Μαξίμου να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, με βασικό θέμα το Κυπριακό. Προς το παρόν, η Αθήνα βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης του Ερντογάν για το εάν θα αποφασίσει τελικά να δεχτεί συνάντηση. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, πιθανώς στην Αγκυρα ή σε κάποιο άλλο, ουδέτερο έδαφος. Ως γνωστόν, οι δικοινοτικές συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, στην αρχή της εβδομάδας, όταν διαπιστώθηκαν διαφορές στο εδαφικό, όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, ενώ η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις της για παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο και διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Αθήνα επέμεινε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για να προωθηθεί υπογραφή συμφωνίας στο Κυπριακό, εάν προηγουμένως δεν έχουν ξεκαθαριστεί όλες οι πτυχές του εδαφικού και οπωσδήποτε της ασφάλειας-εγγυήσεων. Εκπληξη προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η στάση της Αθήνας, που αποδόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, συγκέντρωσε τα πυρά μερίδας τόσο του κυπριακού όσο και του ελληνικού Τύπου. Κι αυτό, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μόλις πριν από μιάμιση εβδομάδα, σε συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, είχε καταστήσει σαφή τη θέση της Αθήνας ειδικά ως προς την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα.
Παρότι η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά με την παρελκυστική τακτική τους, όπως επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης προ ημερών, οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, μόλις προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, έκανε και πάλι λόγο για συμφωνία εντός του 2016 και για καθορισμό ημερομηνίας διεθνούς διάσκεψης.
«Σκοπός μας, εντός του στόχου για το 2016, αυτές οι διαπραγματεύσεις να φέρουν καρπούς, να φέρουν ένα αποτέλεσμα, να γίνουν βήματα για μια μόνιμη λύση και άμεσα να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος απαραίτητος οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει και την πενταμερή διάσκεψη». Για να γίνει, ωστόσο, κάτι τέτοιο, απαιτείται να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σαφείς δεσμεύσεις για το θέμα της ασφάλειας. Να σημειωθεί πως, παρότι η Αθήνα έχει υποβάλει αναλυτικά τις θέσεις της με 16σέλιδο υπόμνημα, η τουρκική δεν έχει κάνει καμία πρόταση. Επίσης, Ελλάδα και Κύπρος διαφωνούν κάθετα με την πενταμερή και ζητούν πολυμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή, εκτός των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, του ΟΗΕ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής