Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν από τον ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ

Στήριξη της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν από τον ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ΗΠΑ συζητούν με τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο απόφασης με στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Βάσει του προσχεδίου, το οποίο ίσως τεθεί σε ψηφοφορία ήδη από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υπογραμμίσει ότι αντιμετωπίζει «θετικά» τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου. Θα ζητεί επίσης «από όλες τις χώρες να στηρίξουν πλήρως τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο προς όφελος όλων των Αφγανών».

Σε αυτό το στάδιο η στάση της Ρωσίας και της Κίνας απέναντι στο αμερικανικό προσχέδιο δεν είναι γνωστή. Εξάλλου το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένη αναφορά στις γυναίκες, επισημαίνοντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Αφγανιστάν θα πρέπει να αποτελείται «από πολιτικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών της χώρας, αλλά να περιλαμβάνει και γυναίκες».

Υπογραμμίζει μάλιστα «τη σημασία της αποτελεσματική και σημαντικής συμμετοχής των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων (στις διαπραγματεύσεις) και τονίζει ότι οποιαδήποτε πολιτική λύση θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, περιλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων».

Αν και η πρώτη εκδοχή του αμερικανικού κειμένου αναφέρεται στη διεξαγωγή μιας διάσκεψης στο Όσλο τον Μάρτιο με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι που όμως έχει αφαιρεθεί από την πιο πρόσφατη εκδοχή.
Επιπλέον το προσχέδιο της συμφωνίας τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι έτοιμο «ήδη από την αρχή των ενδοαφγανικών συνομιλιών να αναθεωρήσει τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε πρόσωπα ή ομάδες βάσει της απόφασης 1988 που υιοθετήθηκε το 2011 «προκειμένου να υποστηριχθεί η διαδικασία ειρήνευσης».

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν έχει τέλος η βία στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί σπρώχνουν 75χρονο και τον αφήνουν να αιμορραγεί στο πεζοδρόμιο

Tinad

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Βγάλτε το γόνατο από τον λαιμό μας» – Τίμησαν την μνήμη του κρατώντας 8 λεπτά σιωπής

Tinad

«Έκλαιγε…δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε»: Συγκλονίζει ο άνθρωπος που έζησε τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ

Tinad

Νέο βίντεο με βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανού στη Φλόριντα – Αστυνομικός πιέζει με το γόνατο τον λαιμό του

Tinad

«Να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης»: Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόιντ [εικόνες]

Evanthia Karra

Αυτός ο άνδρας συνελήφθη κατηγορούμενος ότι πυροβόλησε Ελληνοαμερικανό αστυνομικό στο Λας Βέγκας

Μιχάλης Μάρδας

O «αντιρατσισμός» των αμερικανικών επιχειρήσεων

Kon

Παρέμβαση Ομπάμα: Οι ζωές και τα όνειρά σας μετράνε

Tinad

Δεν κοπάζει η οργή στις ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ – Κάνει πίσω ο Τραμπ για τον στρατό

Tinad