Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα κάλεσε τον Χαφτάρ για να δείξει ότι είναι εναντίον της συμφωνίας που υπογράψαμε με την Λιβύη. Αυτό δεν έχει νόημα. Η Ελλάδα μαζί με άλλες γειτονικές χώρες στην Μεσόγειο προσπάθησε να κρατήσει έξω την Τουρκία. Η συμπεριφορά αυτή της Ελλάδας δεν λύνει το θέμα στην αν. Μεσόγειο και δεν συμβάλει κάτι στην Λιβύη».
Θυμίζουμε ότι λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από το Βερολίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε στους Τούρκους δημοσιογράφους τις συνομιλίες της Αγκυρας με τη Ρώμη για να ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και παράλληλα ισχυρίστηκε πως η Κρήτη και τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα!
«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Βέβαια, έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά ο Ερντογάν εξέφρασε την πάγια τακτική της Αγκυρας που θέλει να αγνοεί το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα. Με τη θεωρία αυτή δημιουργήθηκε και η «λωρίδα» που ενώνει τις ακτές της Τουρκίας με τη Λιβύη, αγνοώντας την ύπαρξη του Καστελλόριζου.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως τα νησιά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.
Συνεργασία…
Ρωσική αεροπορική υπηρεσία για την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Εξετράπη λόγω ομίχλης και επίθεσης drone
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν υποστήριξε πως «η Ιταλία ξεκίνησε συνομιλίες μαζί μας. Θα μπορέσουμε να κάνουμε μαζί γεωτρήσεις στα πλαίσια του μνημονίου που έχουμε υπογράψει με τη Λιβύη».
Η περιοχή αυτή, κατά την Αγκυρα, ξεκινάει από το Λιβυκό πέλαγος και καταλήγει μέχρι και τις ακτές Καστελλόριζου! Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η Ρώμη δεν διέψευσε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Σε περίπτωση που αληθεύουν όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος σημαίνει πως οι δύο χώρες προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, στις 13 Ιανουαρίου είχε επισκεφθεί την Τουρκία και είχε συνομιλίες με τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν κάλεσε κι άλλες χώρες για να συνεργαστούν στις περιοχές που περιλαμβάνει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. «Για εμάς, οι προσδοκίες της Ιταλίας για το φυσικό αέριο έχουν μεγάλη αξία για να δείξουν τη σημασία της επένδυσης του Turk Stream. Αυτή η στρατηγική επένδυση μας συνδέει περισσότερο. Στη συμφωνία μας με τη Λιβύη βέβαια (ως Τουρκία και Λιβύη) θα εργαστούμε ανεξάρτητα και μπορούμε να εντάξουμε ως εταίρους και τρίτη και τέταρτη και πέμπτη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κατά Μητσοτάκη
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγη ώρα πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο. Το επανέλαβε στο ταξίδι της επιστροφής από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη για να εκφράσει την έντονη ενόχλησή του από την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα.
«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει. Απόψε (Κυριακή) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του μου είπε: Ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας. Κι εγώ είπα: Τι πράγμα; Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Γίνονται τέτοιες ανοησίες; Επίσης είπα: Πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε», τόνισε ο Ερντογάν, αποκλείοντας ουσιαστικά στο άμεσο μέλλον οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.