Ο απόστρατος αντιστράτηγος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάικλ Φλιν υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Hill» ότι θα «πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα καθώς και πηγή σταθερότητας στην περιοχή».
Δεν διστάζει να επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα λέγοντας πως δεν ήταν «σοφό» να κρατά αποστάσεις από την Αγκυρα.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική και να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας», γράφει.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Αναφερόμενος στο αίτημα της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν ο Μάικλ Φλιν τάσσεται υπέρ αυτής.
«Τι θα είχαμε κάνει εμείς εάν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακούγαμε στις ειδήσεις ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει σε μια ωραία βίλα σε κάποιο θέρετρο της Τουρκίας ενώ παράλληλα διοικεί 160 σχολές που χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους φορολογούμενους;» γράφει ο Φλιν.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι παρόλο που ο Γκιουλέν παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν μετριοπαθή ισλαμιστή κληρικό, είναι στην ουσία ριζοσπαστικός καθώς «υπερηφανεύεται δημοσίως για τους “στρατιώτες” του οι οποίοι περιμένουν τις εντολές του για να δράσουν».
Συγκρίνει μάλιστα τον Γκιουλέν με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, τον ηγέτη της Ιρανικής επανάστασης, παρακινώντας την αμερικανική κυβέρνηση να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος και να υποστηρίξει τον Γκιουλέν όπως είχε κάνει και με τον Χομεϊνί.
«Η σιωπή της Ουάσιγκτον σε αυτό το εκρηκτικό θέμα λέει πολλά όταν ακούμε τους απίστευτους ισχυρισμούς ότι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας υποκίνησε ο ίδιος το στρατιωτικό πραξικόπημα, βομβάρδισε το κοινοβούλιο και υποβάθμισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας μόνο και μόνο για να καταδιώξει τους πολιτικούς του αντιπάλους», προσθέτει.