Ο Ινδός μαέστρος, που πέρσι υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκινικό όγκο, στηριζόταν σε ένα μπαστούνι για να περπατήσει μέχρι το πόντιουμ. Διηύθυνε την ορχήστρα καθιστός σε μια εξέδρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, με το κοινό να τον αποθεώνει στο τέλος.
@Israel_Phil said a sad farewell on Friday to #ZubinMehta after 50 years of great service to #music and #Israel. https://t.co/giHCW4pWSv
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) October 20, 2019
«Αυτό που μου έδωσε αυτή η ορχήστρα, αυτό που μου έμαθε, όχι μόνο αυτή η γενιά των μουσικών αλλά και όλες οι προηγούμενες… δεν μπορώ να το περιγράψω», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Ζούμπιν Μέτα.
«Δεν αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τι συμβαίνει. Μάλλον θα το καταλάβω απόψε, μέσα στο αεροπλάνο που θα με μεταφέρει στο Λος Άντζελες, τι είναι αυτό που εγκαταλείπω», πρόσθεσε.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Η τελευταία συναυλία περιλάμβανε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Λιστ και τη Δεύτερη Συμφωνία της Αναστάσεως του Μάλερ.
Με το τέλος της συναυλίας ο Ζούμπιν Μέτα αναγορεύτηκε επίτιμος μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Θα τον διαδεχτεί ο Ισραηλινός Λαχάβ Σάνι, 30 ετών.
Ο Ζούμπιν Μέτα ανέλαβε μουσικός σύμβουλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ το 1969 και καλλιτεχνικός διευθυντής της το 1977. Το 1999 συμμετείχε στην οργάνωσης της πρώτης κοινής συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας με ένα γερμανικό μουσικό σύνολο στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχεβαλτ. Στην 50χρονη καριέρα του διηύθυνε περισσότερες από 3.000 συναυλίες και στις πέντε ηπείρους.
Παράλληλα, ο Μέτα ήταν μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες από το 1962 μέχρι το 1978 και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης από το 1978 μέχρι το 1991 ενώ έχει διευθύνει και άλλα μουσικά σύνολα, στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Ο Μέτα γεννήθηκε στη Βομβάη το 1936 και είναι γιος του Μέχλι Μέτα, ο οποίος ίδρυσε τη Συμφωνική Ορχήστρα αυτής της ινδικής μητρόπολης. Μαζί με τον αδελφό του, τον Ζαρίν, διευθύνει το Μουσικό Ίδρυμα Μέχλι Μέτα στη Βομβάη, όπου μικρά παιδιά μαθαίνουν κλασική, δυτική μουσική.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ