Όπως έγινε σύντομα αντιληπτό από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, κανείς τους κανείς από τους βουλευτές δεν γνώριζε πού βρισκόταν το αυθεντικό έγγραφο του συντάγματος, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της βουλής δήλωνε… άγνοια επί του θέματος.
Η πιο πρόσφατη έκδοση του συντάγματος ενεκρίθη με δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2010 και περιλάμβανε αλλαγές που εκχωρούσαν περισσότερες αρμοδιότητες στην βουλή, περιορίζοντας την εξουσία του προέδρου της χώρας.
Σάλος στις ΗΠΑ: Πλατφόρμα δέχεται στοιχήματα για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
Στις 19 Οκτωβρίου, μέλη της βουλής του Κιργιστάν έθεσαν ερώτημα για την ακριβή τοποθεσία του αυθεντικού εγγράφου του συντάγματος, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο με στόχο την εισαγωγή νέων τροπολογιών. Το πρόβλημα ήταν ότι… κανείς δεν ήξερε να απαντήσει, αφού το έγγραφο φαίνεται να έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς.
Μερίδα των τοπικών ΜΜΕ φαίνεται να πιστεύει πως το μυστήριο του εξαφανισμένου εγγράφου είναι απλώς μια απόπειρα περισπασμού από επερχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία, που θα περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι το Κιργιστάν (ή Κιργιζία) έχει ιδιαίτερα ταραγμένο πολιτικό παρελθόν. Την άνοιξη του 2010, η βουλή υπέστη ακραίους βανδαλισμούς, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων που προκάλεσαν την ανατροπή του προέδρου Μπακίγιεφ.