Τα αποτελέσματα είναι πρωτοφανή για το κυβερνών κόμμα και σηματοδοτούν την πρώτη ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο νικητής των δημοτικών εκλογών, Εκρέμ Ιμάμογλου, έλαβε το 54,2% των ψήφων και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συγκέντρωσε το 44,9%. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είναι 806.426 ψήφοι, ενώ στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ο Ιμάμογλου είχε νικήσει με μόλις 13.000 ψήφους.
Το αποτέλεσμα δημιούργησε σοκ στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, καθώς δεν περίμενε τόση μεγάλη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων. Εκτιμάται πως ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% μετακινήθηκε από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου και μάλιστα κάποιοι κύκλοι για πρώτη φορά ψήφισαν Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).
Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι πως ο Ιμάμογλου έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό για την εκλογή του στη Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν το 1994 είχε εκλεγεί δήμαρχος της Πόλης με 24,95%.
Στο επόμενο διάστημα ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τα στελέχη του ΑΚΡ που του έδιναν εντελώς διαφορετική εικόνα και σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και σε επίπεδα τακτικής. Παράλληλα μέσα στο AKP είναι αρκετοί που κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς δικοί του εκλεκτοί είχαν αναλάβει τον προεκλογικό αγώνα του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να βιαστεί, θα κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ενδέχεται να προσπαθήσει να επαναφέρει το «παλιό AKP», καθώς στη βάση του κόμματος υπάρχει δυσαρέσκεια για την εσωκομματική κόντρα μεταξύ Αλμπαϊράκ και του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Οι πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν στο ιστορικής σημασίας λάθος του Τούρκου προέδρου και του επιτελείου του, που τον διαβεβαίωνε πως αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές, το AKP θα μπορούσε να νικήσει.
Ο τουρκικός λαός ιστορικά πάντα ψηφίζει τον αδικημένο από την εξουσία –αυτό είχε κάνει και με τον Ερντογάν όταν του απαγορεύθηκε η πολιτική δράση.
Υπόθεση Πελικό: «Να τιμωρηθεί για τις φρικαλεότητες που έκανε στη μητέρα μας» ζητούν τα παιδιά τους
Οι ψηφοφόροι θεώρησαν τον Ιμάμογλου ως θύμα λόγω της ακύρωσης των εκλογών της 31ης Μαρτίου.
Δεύτερος βασικός λόγος είναι πως το επιτελείο του Ερντογάν έκανε πολιτικό αγώνα στα χαρτιά και δεν υπολόγιζε τους ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Κούρδος ηγέτης Οτζαλάν από τις φυλακές, καλώντας τους Κούρδους «να τηρήσουν ουδέτερη στάση». Αυτό λειτούργησε αρνητικά απέναντι στον Γιλντιρίμ τόσο για τους Κούρδους ψηφοφόρους όσο και για τους ψηφοφόρους του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Από τη μια πλευρά οι Κούρδοι προτίμησαν τον Ιμάμογλου, καθώς είδαν πως γίνονται εκλογικά παζάρια της τελευταίας στιγμής και από την άλλη οι ψηφοφόροι του ΜΗΡ δεν πήγαν στην κάλπη, αφού θεώρησαν πως γίνεται συναλλαγή με τον εχθρό!
Τρίτος παράγοντας ήταν οι κατηγορίες για την καταγωγή του Εκρέμ Ιμάμογλου από το κυβερνών κόμμα και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι είναι Πόντιος (άρα Ελληνας). Οι ψηφοφόροι με καταγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα στήριξαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους στο ΑΚΡ για τα σχόλια που έθιγαν και τους ίδιους!
Παράλληλα, ο ενωτικός λόγος του Ιμάμογλου βοήθησε στην ενίσχυση του εκλογικού ποσοστού του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επινίκια ομιλία του στην περιοχή Μπεϊλίκντουζου -όπου ήταν δήμαρχος πριν κατέβει στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης. «Γκρεμίστε τις προκαταλήψεις.
Ηρθαμε για να αγκαλιάσουμε όλους, τους Ρωμιούς, τους Αρμένιους, τους Συροχαλδαίους, τους Εβραίους! Ναι, εγώ είμαι το σχέδιο της Τουρκικής Δημοκρατίας, της δημοκρατίας του Κεμάλ Ατατούρκ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, σημαντικός ήταν ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης. Ο έμμεσος ή άμεσος έλεγχος της πλειοψηφίας των ΜΜΕ από επιχειρηματίες που στηρίζουν το AKP δεν βοήθησε τον Ερντογάν. Ράπισμα θεωρήθηκε η εξαγορά του ομίλου Hurriyet-Cnn Τurk, του μεγαλύτερου της χώρας από τον όμιλο Demiroren που στηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο.
Από την έντυπη έκδοση