Αυτό που αλλάζει, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλέον ακόμα και τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι «απειλεί» με τη λήψη μέτρων κατά συγκεκριμένων προσώπων ή/και εταιρειών.
Αναλυτικά το κείμενο που υιοθέτησαν οι «28»:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του αναφορικά με τις εν εξελίξει παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχειοθετημένων μέτρων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανέλθει ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας .
Αργεντινή: Σε τελετή μνήμης για το Άουσβιτς, ο Μιλέι υπερασπίστηκε τον Μασκ για τον «ναζιστικό» χαιρετισμό του
«Η ΕΕ θα το παρακολουθήσει από κοντά και θα ανταποκριθεί καταλλήλως σε αλληλεγγύη με Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Οι ηγέτες συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και όλα δείχνουν ότι στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Ιούλιο θα υπάρξουν εξελίξεις».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε σε έμπρακτη στήριξη της Λευκωσίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που η Άγκυρα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα έχει συνέπειες για τις παραβιάσεις της.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι «28» στο αρχικό τους σχέδιο τόνιζαν: «Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».
Να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, εάν δεν σταματήσει αμέσως τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, και να αποτραπεί η εκλογή Βέμπερ ως προέδρου της Κομισιόν είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την είσοδό του στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος αρχικά στην υποψηφιότητα Μάνφρεντ Βέμπερ για επικεφαλής της Κομισιόν: «Να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας πολιτικός που δεν ενώνει, αλλά διχάζει, που έχει πάρει ακραίες θέσεις εναντίον του νότου και της Ελλάδας, ένας υπέρμαχος της λιτότητας. Πιστεύω ότι σήμερα θα ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν».
«Το δεύτερο θέμα είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία. Θα επιχειρήσω να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις, να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία» είπε και συνέχισε: «Και βεβαίως θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις».
«Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες», είπε και κατέληξε: «Θα έχω την ευκαρία αμέσως τώρα να συναντήσω τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να συντονίσουμε την δράση μας, ώστε σήμερα να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα».