Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τεντώνει το σχοινί της έντασης στην ΑΟΖ της Κύπρου
Η Αγκυρα διαπιστώνει πως σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συντονισμένα δρουν και στηρίζουν τη Λευκωσία στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ομως, επιμένει στην πολιτική της και στέλνει το γεωτρύπανο Φατίχ ανοιχτά της Πάφου και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός νότια της Λεμεσού. Μάλιστα κατά δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα Κατεχόμενα, οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η Κύπρος, από την πλευρά της, προειδοποιεί με διεθνές ένταλμα σύλληψης όσους εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ. Με μήνυμα μέσω του «Ράδιο Κύπρος», η Λευκωσία απευθύνθηκε στα πληρώματα των τουρκικών σκαφών ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του Φατίχ (Πορθητής).
Η ουδέτερη στάση που τηρεί η Μόσχα στις εξελίξεις ενθαρρύνει τη γειτονική χώρα. Φυσικά η Ελλάδα, αλλά και η Αίγυπτος και το Ισραήλ, στηρίζουν την Κύπρο.
Μέσα σε αυτό το γεωστρατηγικό σκηνικό ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της».
Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Ε.Ε., που κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Η Αθήνα
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Εντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στις εξελίξεις, ο οποίος τόνισε πως «ταυτόχρονα με το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας, στέλνουμε και μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόηδες στην περιοχή. Το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας… Εχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Απαντώντας στις δηλώσεις των Βρυξελλών και της Αθήνας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο… Θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή όσο και τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία)», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
ΗΠΑ: «Οχι» στην ένταση
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι», καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Στήριξη από Αίγυπτο
Με μια ανακοίνωση σε έντονο ύφος, η Αίγυπτος αντέδρασε στην παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς και στην πρόθεση της Αγκυρας για γεώτρηση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε για οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα δέσμευσης στους κανόνες και τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. «Αυτή η προκλητική δράση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει η ανακοίνωση
Η Ρωσία
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο». Οπως τόνισε στην ανακοίνωση: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».